Povežite se s nama

U fokusu

“Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE VARAŽDISNKE ŽUPANIJE

Iz Varaždinske županije reagirali su na tekst pod naslovom “Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna”, koji je objavljen jučer, 9. studenoga, na portalu Regionalnoga tjednika.

 

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

 

Reagiranje donosimo u nastavku.

 

“Već u samom naslovu je konstatirano ”kako nije dobro”, te ostaje nejasno koji je bio povod autorice da iznese takav zaključak. Što se samog projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin tiče, projekt će se realizirati i ni na koji način nije ugrožen. Tako zaista nije jasno što tu nije dobro, osim ako se htjelo navesti čitatelje da nije dobro da se u Varaždinskoj županiji događa nešto dobro i da će se realizirati projekt vrijedan više od 865 milijuna kuna.

Župan Predrag Štromar govorio je tijekom kave s novinarima o Projektu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin te je pritom podsjetio i na poništene natječaje, ali je izjavio kako oni ne bi trebali utjecati na dovršenje pročistača u roku do 31. prosinca 2018. godine.

Važno je da sredstva iz Europske unije budu uložena, njihovih 70 %. Država osigurava 25 %, a gradovi i općine 5 %. Građani koji će se priključiti na kanalizaciju neće plaćati ništa. To je uvjet Europske komisije i drago nam je da je tako. Općine i gradovi u postupku su prihvaćanja financiranja. Predstoji nam sada tehničko odrađivanje posla – rekao je župan Štromar.

U interpretaciji autorice teksta proizlazi da je župan Štromar demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, što također nije istina. I direktor Vlašić i župan Štromar izričito su izjavili kako projekt ide dalje. Također, župan Štromar nije rekao kako je financiranje projekta dovedeno u pitanje jer to naprosto nije istina.

Projekt pročišćavanje i odvodnje otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin, najveći je projekt ikad proveden u Varaždinskoj županiji, procjenjene vrijednosti 865 milijuna (s PDV-om), a provedba ide u nekoliko faza. Projekt se sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ovom trenutno najvećom investicijom obuhvaćena su područja Grada Varaždina te deset općina: Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec, dok se Varaždinska županija pridružila kao partner koordinator.

Zadatak je izgraditi i u pogon pustiti 224 kilometra cjevovoda, pročistač vrijedan više od 220 milijuna kuna (s PDV-om) za 127.000 stanovnika te više od 100 raznih objekata koji su tom sustavu potrebni da bi funkcionirao (prepumpne stanice, sustavi za mjerenje itd.), kao i napraviti rekonstrukciju postojećih cjevovoda u dužini od 3 kilometra.”

Darko Majhen, mag. pol.,

Viši stručni suradnik za odnose s javnošću, Upravni odjel za poslove župana Varaždinske županije

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje