Povežite se s nama

Međimurje

Župani predlažu osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

Objavljeno:

- dana

INICIJATIVA

Međimurski župan Matija Posavec održao je zajednički sastanak sa svojom četvoricom kolega, varaždinskim županom Radimirom Čačićem, bjelovarsko-bilogorskim Damirom Bajsom, krapinsko-zagorskim Darkom Korenom i koprivničko-križevačkim Željkom Kolarom.

Nakon sastanka u Bjelovaru uputili su zajednički prijedlog Vladi Republike Hrvatske o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.
– Od Vlade tražimo osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, za što poluga već postoji budući da je osnovan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Time bi i naših pet županija dobilo mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mislim da 660.000 stanovnika u ovih pet županija to zaslužuje. I dok su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija već potpisale sporazum u suradnji, sada će im se pridružiti i Koprivničko-križevačka te Bjelovarsko-bilogorska županija. Potpisivanjem sporazuma želimo institucionalizirati suradnju te se s konkretnim projektima obraćati Vladi RH i organima Europske unije – rekao je domaćin sastanka, župan Bajs.

Ujedno su uputili prijedlog Vladi da se u Hrvatskoj kao najniža granica za širokopojasni pristup internetu postavi 100 megabita u sekundi, umjesto sadašnjih 30 megabita u sekundi, što je daleko ispod trenutnih standarda u Europskoj uniji.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje