Povežite se s nama

Međimurje

Županija će nastaviti pomagati štićenicima “Kuće mogućnosti“

Objavljeno:

- dana

DRUŽENJE

S navršenih 18 godina ili najkasnije po završetku školovanja, korisnici socijalne skrbi moraju napustiti sustav.

Većina njih u tom trenutku nema stan, posao, novac, obitelj, a često ni predodžbu o životu izvan ustanove ili udomiteljske obitelji.

Osjećaj pripadnosti

Upravo iz tog razloga “Kuća mogućnosti“, koja je u rujnu prošle godine otvorena u Čakovcu, itekako opravdava svoje postojanje. Naime, ona, između ostaloga, ima za cilj mlade pripremiti za svakodnevicu, društveni život i situacije koje ih očekuju. Važno je da ih se usmjeri k potrebnim životnim vještinama kako bi u periodu od jedne do dvije godine postali spremni i sposobni osamostaliti se. Osim stambenog zbrinjavanja, kroz program mentorstva pruža im se osjećaj pripadnosti i prihvaćanja te im se daje prava slika svakodnevnog života, kakvu dosad nisu imali prilike uživati. Podsjećamo, projekt zajedno provode Međimurska županija, Grad Čakovec, Udruga „Nada za život“, Udruga udomitelja djece Međimurja i Zaklada za društvene promjene i uključivost, te je zajedničkim naporima pronađena idealna lokacija za samu kuću, u Čakovcu na adresi Ante Starčevića 49a. Od samog osnutka „Kuće mogućnosti“ u Čakovcu, njezini korisnici uživaju i potporu Međimurske županije, te je iz tog razloga, da im na tome i zahvale, upriličen prijem kod zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman. Ugodnom druženju prisustvovali su voditelj “Kuće mogućnosti” Vlado Hoblaj, mentor Dejan Peras i korisnici “Kuće mogućnosti” Velimir Oršuš, Gordan Oršoš i Jasmin Oršuš. 

Tijekom razgovora sa zamjenicom dotakli su se tema svoje svakodnevice te objasnili načine na koje se pripremaju za tržište rada. Izvijestili su je o proteklom djelovanju i napretku, ali i prezentirali viziju njihova zajedničkog projekta. Ujedno, iskoristili su prigodu predstaviti svoje umijeće pečenja kolača, koje su pripremili za ovo druženje. 
Zamjenica župana potaknula ih je da se što jače potrude za budućnost te im obećala da će ih Županija pratiti i nadalje. Svečani prijem i ugodno druženje uz pozitivnu atmosferu zaključili su zajedničkom fotografijom za uspomenu.

5 partnera involviranih u projekt prepoznalo je potrebu mladih ljudi koji nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi nemaju vještine ni obitelj ni posao

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje