Povežite se s nama

Međimurje

Županija će nastaviti pomagati štićenicima “Kuće mogućnosti“

Objavljeno:

- dana

DRUŽENJE

S navršenih 18 godina ili najkasnije po završetku školovanja, korisnici socijalne skrbi moraju napustiti sustav.

Većina njih u tom trenutku nema stan, posao, novac, obitelj, a često ni predodžbu o životu izvan ustanove ili udomiteljske obitelji.

Osjećaj pripadnosti

Upravo iz tog razloga “Kuća mogućnosti“, koja je u rujnu prošle godine otvorena u Čakovcu, itekako opravdava svoje postojanje. Naime, ona, između ostaloga, ima za cilj mlade pripremiti za svakodnevicu, društveni život i situacije koje ih očekuju. Važno je da ih se usmjeri k potrebnim životnim vještinama kako bi u periodu od jedne do dvije godine postali spremni i sposobni osamostaliti se. Osim stambenog zbrinjavanja, kroz program mentorstva pruža im se osjećaj pripadnosti i prihvaćanja te im se daje prava slika svakodnevnog života, kakvu dosad nisu imali prilike uživati. Podsjećamo, projekt zajedno provode Međimurska županija, Grad Čakovec, Udruga „Nada za život“, Udruga udomitelja djece Međimurja i Zaklada za društvene promjene i uključivost, te je zajedničkim naporima pronađena idealna lokacija za samu kuću, u Čakovcu na adresi Ante Starčevića 49a. Od samog osnutka „Kuće mogućnosti“ u Čakovcu, njezini korisnici uživaju i potporu Međimurske županije, te je iz tog razloga, da im na tome i zahvale, upriličen prijem kod zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman. Ugodnom druženju prisustvovali su voditelj “Kuće mogućnosti” Vlado Hoblaj, mentor Dejan Peras i korisnici “Kuće mogućnosti” Velimir Oršuš, Gordan Oršoš i Jasmin Oršuš. 

Tijekom razgovora sa zamjenicom dotakli su se tema svoje svakodnevice te objasnili načine na koje se pripremaju za tržište rada. Izvijestili su je o proteklom djelovanju i napretku, ali i prezentirali viziju njihova zajedničkog projekta. Ujedno, iskoristili su prigodu predstaviti svoje umijeće pečenja kolača, koje su pripremili za ovo druženje. 
Zamjenica župana potaknula ih je da se što jače potrude za budućnost te im obećala da će ih Županija pratiti i nadalje. Svečani prijem i ugodno druženje uz pozitivnu atmosferu zaključili su zajedničkom fotografijom za uspomenu.

5 partnera involviranih u projekt prepoznalo je potrebu mladih ljudi koji nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi nemaju vještine ni obitelj ni posao

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje