Povežite se s nama

Međimurje

Županija će nastaviti pomagati štićenicima “Kuće mogućnosti“

Objavljeno:

- dana

DRUŽENJE

S navršenih 18 godina ili najkasnije po završetku školovanja, korisnici socijalne skrbi moraju napustiti sustav.

Većina njih u tom trenutku nema stan, posao, novac, obitelj, a često ni predodžbu o životu izvan ustanove ili udomiteljske obitelji.

Osjećaj pripadnosti

Upravo iz tog razloga “Kuća mogućnosti“, koja je u rujnu prošle godine otvorena u Čakovcu, itekako opravdava svoje postojanje. Naime, ona, između ostaloga, ima za cilj mlade pripremiti za svakodnevicu, društveni život i situacije koje ih očekuju. Važno je da ih se usmjeri k potrebnim životnim vještinama kako bi u periodu od jedne do dvije godine postali spremni i sposobni osamostaliti se. Osim stambenog zbrinjavanja, kroz program mentorstva pruža im se osjećaj pripadnosti i prihvaćanja te im se daje prava slika svakodnevnog života, kakvu dosad nisu imali prilike uživati. Podsjećamo, projekt zajedno provode Međimurska županija, Grad Čakovec, Udruga „Nada za život“, Udruga udomitelja djece Međimurja i Zaklada za društvene promjene i uključivost, te je zajedničkim naporima pronađena idealna lokacija za samu kuću, u Čakovcu na adresi Ante Starčevića 49a. Od samog osnutka „Kuće mogućnosti“ u Čakovcu, njezini korisnici uživaju i potporu Međimurske županije, te je iz tog razloga, da im na tome i zahvale, upriličen prijem kod zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman. Ugodnom druženju prisustvovali su voditelj “Kuće mogućnosti” Vlado Hoblaj, mentor Dejan Peras i korisnici “Kuće mogućnosti” Velimir Oršuš, Gordan Oršoš i Jasmin Oršuš. 

Tijekom razgovora sa zamjenicom dotakli su se tema svoje svakodnevice te objasnili načine na koje se pripremaju za tržište rada. Izvijestili su je o proteklom djelovanju i napretku, ali i prezentirali viziju njihova zajedničkog projekta. Ujedno, iskoristili su prigodu predstaviti svoje umijeće pečenja kolača, koje su pripremili za ovo druženje. 
Zamjenica župana potaknula ih je da se što jače potrude za budućnost te im obećala da će ih Županija pratiti i nadalje. Svečani prijem i ugodno druženje uz pozitivnu atmosferu zaključili su zajedničkom fotografijom za uspomenu.

5 partnera involviranih u projekt prepoznalo je potrebu mladih ljudi koji nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi nemaju vještine ni obitelj ni posao

Izvor:
Foto:

Međimurje

Danas u Međimurju 52 novozaražena: umrla je jedna osoba, jučer cijepljeno rekordnih 2656

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 193 uzoraka, od čega je evidentirano 46 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 75 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 451.

Brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna pacijenta, dok su iz drugih županija prijavljena 4 slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 56.683 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 77 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 10 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina.

Tijekom akcije cijepljenja održane u četvrtak, 13. svibnja zabilježen je dnevni rekord te je u jednom danu cijepljeno 2.656 osoba. Utrošeno je 1.990 doza Pfizera i 22 doze Astra Zenece. S barem jednom dozom je cijepljene su 29.243 osobe, što iznosi 33,3% stanovništva starijeg od 18 godina. S cijepljenjem se nastavlja i sutra.

Nastavite čitati

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!