Povežite se s nama

U fokusu

Županija diže plaće pročelnicima: sa 3.40 koeficijenti im se povećavaju na 3.75

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Povećavaju se plaće županijskim pročelnicima, navedeno je danas, 13. srpnja, na konferenciji za medije povodom predstavljanja tema za nadolazeću 6. po redu sjednicu Županijske skupštine Varaždinske županije.

Teme o kojima će se raspravljati na sjednici predstavili su predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić te pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko, a među njima je i ona vezana uz povećanje koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Varaždinske županije.

– Odluka vezana uz obračun plaća u upravnim tijelima Varaždinske županije nije se mijenjala od 2010. godine, bile su tek neke manje korekcije 2020. godine. Uslijed zakonskih promjena došlo je do smanjenja broja dužnosnika, imamo samo jednog zamjenika župana, pa je pročelnicima dana zakonska ovlast da potpisuju određene financijske dokumente, ali i mijenjaju župana, zamjenicu ili predsjednika Županijske skupštine na svečanostima i protokolarnim obvezama. Uslijed tih obaveza pročelnici imaju i dodatne obaveze i poslove – izjavio je Križanić, dodatno pojasnivši da Varaždinska županija ima daleko najmanje koeficijente u odnosu na druge županije.

– Pročelnik u Varaždinskoj županiji trenutno ima koeficijent 3.40, a prijedlog je da se digne na 3.75. U Osječkoj-baranjskog županiji pročelnici imaju koeficijent 4.40, u Primorsko-goranskoj županiji 4.30, u Zadarskoj županiji 3.82, u Zagrebačkoj također 4.40, u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji 6,0. Znači, i sa ovim dizanjem koeficijenata mi bismo i dalje bili ispod ostalih Županija s kojima se uspoređujemo, a koje su otprilike s nama u rangu. Za tu odluku je u proračunu bilo potrebno osigurati 38.000 kuna mjesečno – objasnio je Križanić.

Nagrade za životno djelo, obnova podruma, rebalans…

Na nadolazećoj sjednici Skupštine raspravljat će se i o dodjeli javnih priznanja za 2022. godinu. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Marijanu Kostanjevcu (posthumno), nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu ide Lovačkoj udruzi Fazan, Tigrovima – 5. bojnoj 1. A brigade – prateća PUMA te novinaru Martinu Lukavečkom.

Enes Garibović predložen je za nagradu za iznimna postignuća u proteklom razdoblju, kao i DVD Hrženica koje je ove godine proslavilo 150 godina rada.

Potom će uslijediti točke koje se vežu na rebalans proračuna.

– Rezultat poslovanja u 2021., iako je bila korona, završio je pozitivno s rezultatom od 4,5 milijuna plusa. Ovaj rezultat, kao i akumulirani višak prihoda od poreznih prihoda koji se već sada ubiru, rezultirat će izmjenama i dopunama ovog proračuna, rebalansom, čime će se do kraja godine osigurati sredstva za završetak započetih investicija, od kojih dodatno gotovo 16 milijun kuna ide u zdravstvene objekte: Objedinjeni hitni bolnički prijem te Dnevnu bolnicu, zatim investicije u školstvu od 5 milijuna kuna, za Medicinsku školu i Arboretum Opeka, a tu je i povećanje inicijalnih sredstava od 50 % za poticanje poljoprivredne proizvodnje, dodatak je to od 2,3 milijuna kuna. Svi programi za koje će se ljudi javljati bit će uzeti u obzir, bit će namireni. Ukupno je povećanje sa 307 na 339,5 milijuna kuna – naveo je Križanić.

Među ostalim, raspravljat će se i o posljedicama tuče na području Varaždinske županije, za čiju je sanaciju u poljoprivredi Vlada osigurala 5,2 milijuna kuna.

Također, Županija će se zadužiti kako bi mogla financirati kapitalni projekt rekonstrukcije i dogradnje Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin, a za završetak projekta potrebno je zaduženje od 1.300.000 eura. Isti iznos zaduženja je i za rekonstrukciju i dogradnju Regionalnog centra kompetentnosti pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan.

Raspravljat će se i o odluci kojom će Županija financirati produženi boravak u osnovnim školama kojima je osnivač, odnosno Županija će ove godine pokriti plaće zaposlenima u produženom boravku i u srpnju i kolovozu.

U okviru EU projekta uredit će se i dio podruma u atriju Županijske palače, za što će Varaždinska županija izdvojiti 6,5 milijuna kuna, a tu je i odluka o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije, odnosno podizanje dohodovnog cenzusa po članu kućanstva koji bi se povisio na 70 % proračunske osnovice za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Sjednica Skupštine će se održati u srijedu, 20. srpnja, u Županijskoj palači, a prije samog početka vijećnici će obići radove na Dvorcu Šaulovec.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje