Povežite se s nama

Život i društvo

Županija donirala namirnice socijalnoj samoposlugi

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN SIROMAŠTVA

Kako bi upozorila na problem siromaštva i bijede, kao i potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, Varaždinska županija obilježila je Svjetski dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti donacijom trajnih živežnih namirnica, koju je volonterima „Kruha sv. Antuna“ predao zamjenik župana Alen Kišić.

– Hrvatska je na petom mjestu po razini siromaštva u Europskoj uniji sa stopom rizika preko 20 posto, što je alarmantna brojka. Varaždinska županija kao regionalna samouprava simbolično obilježava Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kako bismo ukazali na siromaštvo, ali i na ljude koji svoje slobodno vrijeme i poslove stave sa strane da bi volontirali – rekao je jučer Kišić i uručio donaciju trajnih živežnih namirnica, vrijednosti preko 10 tisuća kuna.

pomažite rad socijalne samoposluge

– Varaždinska županija prepoznala je ovaj hvalevrijedan projekt i poduprla ga od samog početka, a ovim obilježavanjem krećemo s ozbiljnijom suradnjom, nalik na suradnju s Caritasovom pučkom kuhinjom Varaždinske županije –  najavio je prilikom uručivanja donacije zamjenik župana Alen Kišić. Pohvalivši pritom rad i organiziranost volontera koji drugim ljudima siromaštvo čine manjim i dostojnijim, zamjenik župana pozvao je sve fizičke, pravne osobe i institucije da pomognu rad socijalne samoposluge koja se u proteklih godinu dana od osnutka dokazala kroz kvalitetan i transparentan rad.

Hrana za više od 2.000 potrebitih

Socijalna samoposluga „Kruh sv. Antuna“ na adresi Josipa Kozarca 26 osnovana je krajem prošle godine od strane Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži FRAMA s ciljem pomaganja najugroženijim pojedincima i obiteljima, kojih je preko 740 na području grada i okolice, što čini preko 2.000 potrebitih osoba. Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti socijalna samoposluga obilježit će kao Dan otvorenih vrata, kako bi građani kroz čitav dan mogli donirati trajne živežne namirnice. Socijalna samoposluga je za potrebite otvorena utorkom i četvrtkom, a do sada je podijeljeno oko 3.200 paketa.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine proglasila je 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i na taj način počela promicati potrebu za smanjenjem siromaštva u svim zemljama svijeta.

 

Izvor: Varaždinska županija
Foto:

Život i društvo

FOI-jevi studenti ponovno su se okupili na trećim po redu Workshop Daysima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom četiri dana, od 15. do 19. travnja 2024., Fakultet organizacije i informatike, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je partnere iz realnog sektora koji su održali tematske radionice iz područja poslovne analize, dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, ali i samoupravljanja i upravljanja timovima.

Ukupno 14 poslodavaca dijelilo je znanje sa studentima, a osim učenja, studenti su imali priliku i za neformalno druženje i umrežavanje.

Workshop Daysi su osmišljeni s ciljem nadopunjavanja konkretnih znanja i vještina studenata koje su danas vrlo tražene na tržištu rada te upoznavanja s konkretnim alatima, programima i izazovima s kojima poslodavci rade i s kojima se svakodnevno susreću. Studenti su imali priliku za interakciju s poslodavcima, rješavanje nejasnoća ili zadanih problema/zadataka (eng. Work Based Learning model) te za postavljanje pitanja vezanih za karijerni put.

– Drago nam je ugostiti poslodavce koji prenose znanje našim studentima, a još više nas veseli što je veliki broj njih naši bivši studenti, odnosno alumniji. Važan nam je odnos koji s njima ostvarujemo i radujemo se širenju mreže i dodatnim aktivnostima i mogućnostima kroz koje ćemo surađivati – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Ovogodišnji sudionici Workshop Daysa bili su: APIS IT, Ars Futura, Cetitec, CROZ d.o.o., CS Computer Systems, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija – FINA, IGEA d.o.o., Konzum Plus d.o.o., OTP banka d.o.o., Poslovna inteligencija, SICK Mobilisis, Speck i Undabot d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Autorica murala varaždinskih “PUMA“ oslikala i CRO Rafale koji sutra stižu u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska vojska spremna je za dolazak višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo čime Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, odnosno zadržava i nastavlja razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora.

Tim povodom, pripadnica 2. motorizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade vojnikinja Nikolina Kiseljak, koja je inače i diplomirala na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, naslikala je akrilnom tehnikom prvi hrvatski Rafale.

– Ovo je način na koji jedna vojnikinja i slikarica vidi naš Rafale, ponosni smo što dolazi u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – rekla je vojnikinja Nikolina Kiseljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje