Povežite se s nama

Život i društvo

Županija donirala namirnice socijalnoj samoposlugi

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN SIROMAŠTVA

Kako bi upozorila na problem siromaštva i bijede, kao i potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, Varaždinska županija obilježila je Svjetski dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti donacijom trajnih živežnih namirnica, koju je volonterima „Kruha sv. Antuna“ predao zamjenik župana Alen Kišić.

– Hrvatska je na petom mjestu po razini siromaštva u Europskoj uniji sa stopom rizika preko 20 posto, što je alarmantna brojka. Varaždinska županija kao regionalna samouprava simbolično obilježava Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kako bismo ukazali na siromaštvo, ali i na ljude koji svoje slobodno vrijeme i poslove stave sa strane da bi volontirali – rekao je jučer Kišić i uručio donaciju trajnih živežnih namirnica, vrijednosti preko 10 tisuća kuna.

pomažite rad socijalne samoposluge

– Varaždinska županija prepoznala je ovaj hvalevrijedan projekt i poduprla ga od samog početka, a ovim obilježavanjem krećemo s ozbiljnijom suradnjom, nalik na suradnju s Caritasovom pučkom kuhinjom Varaždinske županije –  najavio je prilikom uručivanja donacije zamjenik župana Alen Kišić. Pohvalivši pritom rad i organiziranost volontera koji drugim ljudima siromaštvo čine manjim i dostojnijim, zamjenik župana pozvao je sve fizičke, pravne osobe i institucije da pomognu rad socijalne samoposluge koja se u proteklih godinu dana od osnutka dokazala kroz kvalitetan i transparentan rad.

Hrana za više od 2.000 potrebitih

Socijalna samoposluga „Kruh sv. Antuna“ na adresi Josipa Kozarca 26 osnovana je krajem prošle godine od strane Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži FRAMA s ciljem pomaganja najugroženijim pojedincima i obiteljima, kojih je preko 740 na području grada i okolice, što čini preko 2.000 potrebitih osoba. Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti socijalna samoposluga obilježit će kao Dan otvorenih vrata, kako bi građani kroz čitav dan mogli donirati trajne živežne namirnice. Socijalna samoposluga je za potrebite otvorena utorkom i četvrtkom, a do sada je podijeljeno oko 3.200 paketa.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine proglasila je 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i na taj način počela promicati potrebu za smanjenjem siromaštva u svim zemljama svijeta.

 

Izvor: Varaždinska županija
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!