Povežite se s nama

Međimurje

Županija osigurala novih 47.000 eura za MURID, s nestrpljenjem se očekuje otvorenje Centra u Pribislavcu

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 6. ožujka, su u prostorima Međimurske udruge za ranu intervenciju (MURID) u Čakovcu, ravnateljica Udruge Silvija Pucko i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali novi ugovor o sufinanciranju rada u domeni rane razvojne podrške vrijedan 47.000 eura. Međimurska županija je posljednjih sedam godina socijalne usluge MURID-a podržala s oko 300.000 eura, uz višemilijunski projekt gradnje Centra za ranu razvojnu podršku u Pribislavcu koji ulazi u završnu fazu.

Prvi ugovor između Županije i MURID-a sklopljen je još 2016. godine, s ciljem financijske podrške radu usmjerenom djeci predškolske dobe s razvojnim poteškoćama. Usluge Udruge koriste roditelji i djeca iz Međimurske, Varaždinske te Koprivničko-križevačke, a sukladno sadašnjem kapacitetu tjedno se radi s oko 150 djece.

– Kontinuirana podrška Međimurske županije omogućila nam je sustavniji i profesionalan razvoj. Veliki je to iskorak i sjajan primjer dobre prakse u državi, na čemu smo zahvalni našoj Županiji – istaknula je ravnateljica MURID-a Silvija Pucko.

MURID je predvodnik ovakve socijalne usluge u cijeloj Hrvatskoj pa stoga ne čudi da je visoko na listi prioriteta prilikom dodjela županijskih novčanih potpora.

– Važan je rad ovog sustava jer se njime djeci osiguravaju jednake mogućnosti i šanse za daljnji  život. Želimo da Međimurje ostane primjer dobre prakse u kvalitetom pristupu zato smo ušli u višemilijunski projekt izgradnje Centra MURID-a u Pribislavcu koji je sada u završnoj fazi i težimo da do kraja godine bude u funkciji. Tek sada i država prepoznaje važnost rane intervencije te će ona biti dio novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a upravo je MURID zadnjih 15-ak godina radio na osvješćivanju važnosti ovakvih socijalnih usluga, nudeći konkretna rješenja. Pred nama je zatvaranje financijske konstrukcije za novi Centar MURID-a i uključeni smo u intenzivne pregovore u resornom Ministarstvu da se ponovno, samo zato što smo predvodnici, ne bismo našli u neravnopravnom položaju u odnosu na druge regije – poručio je župan Posavec.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač dodala je da svakom djetetu treba osigurati mogućnosti za razvijanje sposobnosti, a obiteljima pružiti podršku što je sadržano i u načelnima UNICEF-a.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje