Povežite se s nama

U fokusu

Županija osniva tvrtku Autobusni prijevoz Varaždinske županije, vijećnici HNS-a i Živog zida nisu baš oduševljeni

Objavljeno:

- dana

ZELENO SVIJETLO ZA OSNIVANJE TVRTKE

Varaždinska županija dobiva novu prijevozničku tvrtku, trgovačko društvo Autobusni prijevoz Varaždinske županije d.o.o. 

Dominko: Bojim se ovog projekta

Odluku o osnivanju tvrtke od strane Županije prihvatili su vijećnici Županijske skupštine na jučerašnjoj sjednici većinom glasova. Suzdržani su bili jedino vijećnici HNS-a i Živog zida.

– Ideja je savršena, ali ako je u đavoljim rukama napravit će se kaos. Kao u Piškornici. Bojim se ovog projekta. Kad bi mi netko dao jamstvo da se neće ponoviti Piškornica, odmah bih glasao. Bit ćemo suzdržani – poručio je Marijan Dominko, vijećnik Živog zida, koji je o osnivanju tvrtke za javni prijevoz Varaždinske županije govorio i na aktualnom satu Županijske skupštine.   

Nema financijskog plana, ozbiljnije analize koja bi pokazala koliko će se uštedjeti, rekao je Zrinski 

>>Dominko (Živi zid): Ako nitko neće kontrolirati prijevozničku tvrtku koju osniva Županija, to će biti Piškornica 2

SDP-ov vijećnik Luka Zrinski zamjerio je što je objašnjenje Odluke o osnivanju prijevozničke tvrtke od strane Varaždinske županije vrlo šturo.

– U ovom obrazloženju od osam rečenica zašto se osniva firma nema nikakvog financijskog plana, ozbiljnije analize koja bi pokazala što se planira uštedjeti osnivanjem tvrtke – rekao je Zrinski.

– Čim dobijemo suglasnost za linije i dobijemo linije, imat ćemo podatke koliko će se smanjiti troškovi – rekao je Čačić, koji je tijekom rasprave istaknuo kako prvo imaju zadatak savladati puno prljavštine i prepreka u sustavu jer u državi postoji mafija koja želi spriječiti tržišnu utakmicu.

Usklađivanje voznih redova vlaka i autobusa, zajednička karta…

U osnivanje prijevozničke tvrtke ide se kako bi se građanima osigurala još bolja mobilnost, poručuju iz Varaždinske županije. Ističu da je osnivanje vlastite prijevozničke tvrtke u skladu s Master planom integriranog prijevoza putnika regije Sjever, temeljnog strateškog razvojnog dokumenta za područje Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije koji vrijedi do 2027. godine. 

Direktor će biti zaposlenik Županije Klečina, pa neće biti dodatnih troškova 

>>Varaždinska županija ulazi u prijevoznički biznis: osniva tvrku, a kupit će i autobuse novcima iz EU

– Master plan predviđa razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, što će u praksi značiti usklađivanje voznih redova između vlaka i autobusa, korištenje zajedničke prijevozne karte za vlak i za autobus, te učestale polaske i vlakova i autobusa – poručili su uz ostalo iz Županije.

Direktor novoosnovane prijevozničke tvrtke bit će Ante Klečina iz Varaždina, sveučilišni pristupnik informatike, zaposlenik Županije. S obzirom da je Klečina zaposlenik Županije, neće biti dodatnih troškova za Županijski proračun. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati