Povežite se s nama

U fokusu

Županija osniva tvrtku Autobusni prijevoz Varaždinske županije, vijećnici HNS-a i Živog zida nisu baš oduševljeni

Objavljeno:

- dana

ZELENO SVIJETLO ZA OSNIVANJE TVRTKE

Varaždinska županija dobiva novu prijevozničku tvrtku, trgovačko društvo Autobusni prijevoz Varaždinske županije d.o.o. 

Dominko: Bojim se ovog projekta

Odluku o osnivanju tvrtke od strane Županije prihvatili su vijećnici Županijske skupštine na jučerašnjoj sjednici većinom glasova. Suzdržani su bili jedino vijećnici HNS-a i Živog zida.

– Ideja je savršena, ali ako je u đavoljim rukama napravit će se kaos. Kao u Piškornici. Bojim se ovog projekta. Kad bi mi netko dao jamstvo da se neće ponoviti Piškornica, odmah bih glasao. Bit ćemo suzdržani – poručio je Marijan Dominko, vijećnik Živog zida, koji je o osnivanju tvrtke za javni prijevoz Varaždinske županije govorio i na aktualnom satu Županijske skupštine.   

Nema financijskog plana, ozbiljnije analize koja bi pokazala koliko će se uštedjeti, rekao je Zrinski 

>>Dominko (Živi zid): Ako nitko neće kontrolirati prijevozničku tvrtku koju osniva Županija, to će biti Piškornica 2

SDP-ov vijećnik Luka Zrinski zamjerio je što je objašnjenje Odluke o osnivanju prijevozničke tvrtke od strane Varaždinske županije vrlo šturo.

– U ovom obrazloženju od osam rečenica zašto se osniva firma nema nikakvog financijskog plana, ozbiljnije analize koja bi pokazala što se planira uštedjeti osnivanjem tvrtke – rekao je Zrinski.

– Čim dobijemo suglasnost za linije i dobijemo linije, imat ćemo podatke koliko će se smanjiti troškovi – rekao je Čačić, koji je tijekom rasprave istaknuo kako prvo imaju zadatak savladati puno prljavštine i prepreka u sustavu jer u državi postoji mafija koja želi spriječiti tržišnu utakmicu.

Usklađivanje voznih redova vlaka i autobusa, zajednička karta…

U osnivanje prijevozničke tvrtke ide se kako bi se građanima osigurala još bolja mobilnost, poručuju iz Varaždinske županije. Ističu da je osnivanje vlastite prijevozničke tvrtke u skladu s Master planom integriranog prijevoza putnika regije Sjever, temeljnog strateškog razvojnog dokumenta za područje Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije koji vrijedi do 2027. godine. 

Direktor će biti zaposlenik Županije Klečina, pa neće biti dodatnih troškova 

>>Varaždinska županija ulazi u prijevoznički biznis: osniva tvrku, a kupit će i autobuse novcima iz EU

– Master plan predviđa razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, što će u praksi značiti usklađivanje voznih redova između vlaka i autobusa, korištenje zajedničke prijevozne karte za vlak i za autobus, te učestale polaske i vlakova i autobusa – poručili su uz ostalo iz Županije.

Direktor novoosnovane prijevozničke tvrtke bit će Ante Klečina iz Varaždina, sveučilišni pristupnik informatike, zaposlenik Županije. S obzirom da je Klečina zaposlenik Županije, neće biti dodatnih troškova za Županijski proračun. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje