Povežite se s nama

U fokusu

Županija se na Upravnom sudu bori da potroši 7 milijuna kn više javnog novca!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Više od 4.500 učenika osnovnih škola iz Varaždinske županije posljednjih godinu i pol na nastavu i kući voze isti autobusi. I dok roditelji i djeca ništa ne primjećuju, od prosinca 2014. do travnja 2015. godine mnogo se toga promijenilo, pri čemu je najvažnije da je trošak prijevoza značajno manji. 

Županija je cijenu te usluge u postupku javne nabave uspjela smanjiti za čak sedam milijuna kuna.

Ušteda, ali…

Odlična je to vijest koja je stigla u ožujku, nakon provedenog postupka javne nabave. Ugovor vrijedan 14,7 milijuna kuna na rok od dvije godine u travnju je potpisan s Autobusnim prijevozom d.o.o., tvrtkom u vlasništvu Presečki grupe. Ta tvrtka je i dosad obavljala prijevoz, ali po višoj cijeni, po onoj iz ugovora sklopljenog u prosincu 2014. Vrijednost tog ugovora, također potpisanog na rok od dvije godine, bila je 21,3 milijuna kuna.

Riječ je o ogromnoj uštedi. Međutim, iz Varaždinske županije se s tim nisu pohvalili, niti su o tome bilo što izvijestili. Zašto? 
Razlog je nevjerojatan: na Upravnom sudu su u studenome prošle godine podnijeli tužbu kojom pokušavaju na snagu vratiti “skuplji” ugovor iz 2014. godine. Jednostavno rečeno, bore se za to da potroše čak sedam milijuna kuna više javnog novca!

O čemu se zapravo radi? U prosincu 2014. godine Županija je ugovor o prijevozu osnovnoškolaca potpisala s drugom tvrtkom, s AP-om u stečaju. Svega mjesec dana poslije, autobuse, ali i druge pokretnine i nekretnine tog društva je na javnoj dražbi kupila Presečki grupa. Njihova tvrtka Autobusni prijevoz je od AP-a u stečaju preuzela i radnike. Nakon toga je društvo u stečaju na tvrtku u vlasništvu Presečki grupe prenijelo i sve svoje djelatnosti. 

Zahvaljujući tome, Autobusni prijevoz je preuzeo i prijevoz đaka, ugovoreni posao vrijedan 21,3 milijuna kuna.
To je u travnju 2015. „blagoslovila“ i Varaždinska županija. S oba društva je potpisala ugovore kojima je utvrđeno da AP u stečaju sva svoja prava i obveze iz ugovora o prijevozu učenika potpisanog sa Županijom prenosi na Autobusni prijevoz, a da je Županija s tim suglasna.

(Ne)dvojbeno

Međutim, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) je u listopadu prošle godine te ugovore poništila. U rješenju su obrazložili da je Županija postupila suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

–  U konkretnom slučaju je nedvojbeno došlo do promjene ugovorne strane, ali ne temeljem pravnog sljedništva (…). Varaždinska županija (…) nije mogla navedene ugovore prenijeti na drugu pravnu osobu bez da je prethodno provela postupak javne nabave – navedeno je u rješenju. Autobusni prijevoz u stečaju je protiv tog rješenja podnio tužbu Upravnom sudu. I dok je to bilo za očekivati, iznenađuje potez Varaždinske županije: i oni su podnijeli tužbu protiv tog istog rješenja! 

Bilo je to u studenome 2015., u mjesecu u kojem su održani parlamentarni izbori, a Predrag Štromar se borio za preferencijalne glasove birača, koji su mu na kraju donijeli zastupničko mjesto u Saboru. Uoči izbora s Autobusnim prijevozom je pokrenuo pilot-projekt „besplatnog prijevoza umirovljenika“.

Nejasna praksa?

Na novi natječaj za prijevoz osnovnoškolaca se čekalo dva mjeseca, do prosinca prošle godine. Od listopada 2015., kad je Državna komisija poništila ugovore, pa do prošlog mjeseca, kad je nakon postupka javne nabave s novim-starim prijevoznikom potpisan novi dvogodišnji ugovor, Autobusni prijevoz je uredno prevozio učenike. Dakle, uslugu su uz poništene ugovore obavljali pola godine.

 

Iz Županije navode da su spor pokrenuli i zato što “rješenje ne sadrži obrazloženje“

Zašto je Županija podnijela tužbu na rješenje Državne komisije? –  Između ostalog, osporavano rješenje ne sadrži obrazloženje, odnosno nisu navedeni razlozi zbog čega ga je Državna komisija donijela, a s namjerom da se vrate troškovi žalbenog postupka (Županija je 45.000 kuna morala isplatiti Vinceku d.o.o., koji je pokrenuo postupak pred DKOM-om, op.a.) i izbjegnu eventualne posljedice poništenja ugovora, kao i naknada štete prouzročene predmetnim rješenjem Državne komisije. Također je namjera bila i dobivanje jasne i nedvosmislene prakse Državne komisije – istaknuli su u pisanom odgovoru.
Napomenuli su da su paralelno započeli s novim postupkom javne nabave. 

– Ishod postupka bio je poznat tek krajem ožujka 2016., odnosno četiri mjeseca nakon pokretanja upravnog spora –  napominju.
Za očekivati bi bilo da su tužbu povukli odmah čim je postalo jasno da će troškove prijevoza učenika smanjiti za čak sedam milijuna kuna. No, to se nije dogodilo. U čijem interesu radi Varaždinska županija?

„Na štetu izvoditelja“

U samo godinu i pol dana trošak prijevoza učenika OŠ manji je za sedam milijuna kn. U natječaju iz svibnja 2014. taj posao je bio procijenjen na 17,6 milijuna kuna bez PDV-a, a u prosincu te godine je s AP-om u stečaju potpisan ugovor vrijedan 21,3 milijuna kuna s PDV-om. U prosincu 2015. raspisan je novi natječaj, a procijenjena vrijednost je bila  17,7 milijuna kuna bez PDV-a. S Autobusnim prijevozom je potpisan ugovor od 14,7 milijuna kuna s PDV-om. Je li uslugu moguće obavljati kvalitetno? – Moguće je, naravno na štetu izvoditelja, jer kvalitetu usluge diktiraju uvjeti natječaja – odgovorio je Franc Harapin, izvršni direktor Autobusnog prijevoza.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje