Povežite se s nama

U fokusu

Županija se na Upravnom sudu bori da potroši 7 milijuna kn više javnog novca!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Više od 4.500 učenika osnovnih škola iz Varaždinske županije posljednjih godinu i pol na nastavu i kući voze isti autobusi. I dok roditelji i djeca ništa ne primjećuju, od prosinca 2014. do travnja 2015. godine mnogo se toga promijenilo, pri čemu je najvažnije da je trošak prijevoza značajno manji. 

Županija je cijenu te usluge u postupku javne nabave uspjela smanjiti za čak sedam milijuna kuna.

Ušteda, ali…

Odlična je to vijest koja je stigla u ožujku, nakon provedenog postupka javne nabave. Ugovor vrijedan 14,7 milijuna kuna na rok od dvije godine u travnju je potpisan s Autobusnim prijevozom d.o.o., tvrtkom u vlasništvu Presečki grupe. Ta tvrtka je i dosad obavljala prijevoz, ali po višoj cijeni, po onoj iz ugovora sklopljenog u prosincu 2014. Vrijednost tog ugovora, također potpisanog na rok od dvije godine, bila je 21,3 milijuna kuna.

Riječ je o ogromnoj uštedi. Međutim, iz Varaždinske županije se s tim nisu pohvalili, niti su o tome bilo što izvijestili. Zašto? 
Razlog je nevjerojatan: na Upravnom sudu su u studenome prošle godine podnijeli tužbu kojom pokušavaju na snagu vratiti “skuplji” ugovor iz 2014. godine. Jednostavno rečeno, bore se za to da potroše čak sedam milijuna kuna više javnog novca!

O čemu se zapravo radi? U prosincu 2014. godine Županija je ugovor o prijevozu osnovnoškolaca potpisala s drugom tvrtkom, s AP-om u stečaju. Svega mjesec dana poslije, autobuse, ali i druge pokretnine i nekretnine tog društva je na javnoj dražbi kupila Presečki grupa. Njihova tvrtka Autobusni prijevoz je od AP-a u stečaju preuzela i radnike. Nakon toga je društvo u stečaju na tvrtku u vlasništvu Presečki grupe prenijelo i sve svoje djelatnosti. 

Zahvaljujući tome, Autobusni prijevoz je preuzeo i prijevoz đaka, ugovoreni posao vrijedan 21,3 milijuna kuna.
To je u travnju 2015. „blagoslovila“ i Varaždinska županija. S oba društva je potpisala ugovore kojima je utvrđeno da AP u stečaju sva svoja prava i obveze iz ugovora o prijevozu učenika potpisanog sa Županijom prenosi na Autobusni prijevoz, a da je Županija s tim suglasna.

(Ne)dvojbeno

Međutim, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) je u listopadu prošle godine te ugovore poništila. U rješenju su obrazložili da je Županija postupila suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

–  U konkretnom slučaju je nedvojbeno došlo do promjene ugovorne strane, ali ne temeljem pravnog sljedništva (…). Varaždinska županija (…) nije mogla navedene ugovore prenijeti na drugu pravnu osobu bez da je prethodno provela postupak javne nabave – navedeno je u rješenju. Autobusni prijevoz u stečaju je protiv tog rješenja podnio tužbu Upravnom sudu. I dok je to bilo za očekivati, iznenađuje potez Varaždinske županije: i oni su podnijeli tužbu protiv tog istog rješenja! 

Bilo je to u studenome 2015., u mjesecu u kojem su održani parlamentarni izbori, a Predrag Štromar se borio za preferencijalne glasove birača, koji su mu na kraju donijeli zastupničko mjesto u Saboru. Uoči izbora s Autobusnim prijevozom je pokrenuo pilot-projekt „besplatnog prijevoza umirovljenika“.

Nejasna praksa?

Na novi natječaj za prijevoz osnovnoškolaca se čekalo dva mjeseca, do prosinca prošle godine. Od listopada 2015., kad je Državna komisija poništila ugovore, pa do prošlog mjeseca, kad je nakon postupka javne nabave s novim-starim prijevoznikom potpisan novi dvogodišnji ugovor, Autobusni prijevoz je uredno prevozio učenike. Dakle, uslugu su uz poništene ugovore obavljali pola godine.

 

Iz Županije navode da su spor pokrenuli i zato što “rješenje ne sadrži obrazloženje“

Zašto je Županija podnijela tužbu na rješenje Državne komisije? –  Između ostalog, osporavano rješenje ne sadrži obrazloženje, odnosno nisu navedeni razlozi zbog čega ga je Državna komisija donijela, a s namjerom da se vrate troškovi žalbenog postupka (Županija je 45.000 kuna morala isplatiti Vinceku d.o.o., koji je pokrenuo postupak pred DKOM-om, op.a.) i izbjegnu eventualne posljedice poništenja ugovora, kao i naknada štete prouzročene predmetnim rješenjem Državne komisije. Također je namjera bila i dobivanje jasne i nedvosmislene prakse Državne komisije – istaknuli su u pisanom odgovoru.
Napomenuli su da su paralelno započeli s novim postupkom javne nabave. 

– Ishod postupka bio je poznat tek krajem ožujka 2016., odnosno četiri mjeseca nakon pokretanja upravnog spora –  napominju.
Za očekivati bi bilo da su tužbu povukli odmah čim je postalo jasno da će troškove prijevoza učenika smanjiti za čak sedam milijuna kuna. No, to se nije dogodilo. U čijem interesu radi Varaždinska županija?

„Na štetu izvoditelja“

U samo godinu i pol dana trošak prijevoza učenika OŠ manji je za sedam milijuna kn. U natječaju iz svibnja 2014. taj posao je bio procijenjen na 17,6 milijuna kuna bez PDV-a, a u prosincu te godine je s AP-om u stečaju potpisan ugovor vrijedan 21,3 milijuna kuna s PDV-om. U prosincu 2015. raspisan je novi natječaj, a procijenjena vrijednost je bila  17,7 milijuna kuna bez PDV-a. S Autobusnim prijevozom je potpisan ugovor od 14,7 milijuna kuna s PDV-om. Je li uslugu moguće obavljati kvalitetno? – Moguće je, naravno na štetu izvoditelja, jer kvalitetu usluge diktiraju uvjeti natječaja – odgovorio je Franc Harapin, izvršni direktor Autobusnog prijevoza.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati