Povežite se s nama

Međimurje

Županija za 14 udruga s područja zdravstva i udruga osoba s invaliditetom osigurala 239.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, Međimurska županija okupila je udruge civilnog društva s područja zdravstva i udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom kako bi im iskazala podršku u njihovim nastojanjima da svojim projektima i programima pruže odgovarajuću uslugu i pomoć.

Potpisani ugovori

Prema Izvješću o osobama s invaliditetom HZJZ-a za 2019. godinu, u Međimurskoj županiji živi 9358 osoba s invaliditetom, čime čine 8,4 posto ukupnog stanovništva Županije.

Želja da se ovoj ranjivoj populaciji osiguraju jednake mogućnosti ogleda se, osim u ulaganjima u razvoj infrastrukture prilagođene osobama s invaliditetom na području Međimurske županije, i na osiguravanju financijskih sredstava udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Međimurska županija stoga je za aktivnosti 14 udruga osigurala 239.000 kuna, a ugovore je 2. travnja s njihovim predstavnicima potpisao Matija Posavec.

Sredstva su dodijeljena sljedećim udrugama: Udruzi slijepih Međimurske županije, Udruzi gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udruzi invalida rada Međimurske županije, Društvu multiple skleroze Međimurske županije, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruzi za sindrom Down Međimurske županije, Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije, Udruzi djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja „Međimurski slatkiši“, Čakovečkom plivačkom klubu, Klubu liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ Čakovec, Udruzi oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, Udruzi za autizam „Pogled“, Udruzi „Pomoć neizlječivima“ i Savezu udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

Među udrugama koje djeluju na području Međimurske županije, ali i šire, je Udruga za autizam „Pogled“ iz Nedelišća koja okuplja roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma.

Djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske od lipnja 2009. godine i broji više od 100 članova.

– Uključeni smo u radnu skupinu rane intervencije na području Međimurske županije te samo suradnjom svih aktera možemo još poboljšati sustav rane intervencije koji je izuzetno važan u pružanju potpore djeci kako bi se što bolje integrirala u zajednicu. Međimurska županija je prva županija koja je osigurala asistente za djecu u vrtićima i sustavno pomaže i djeci i roditeljima na izazovnom putu prema što većoj samostalnosti – rekla je tom prigodom predsjednica Udruge „Pogled“ Jasenka Martinčević.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati