Povežite se s nama

Međimurje

Županijama na raspolaganju stoji novih 231 milijun kuna za projekte

Objavljeno:

- dana

FONDOVI

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je sastanak s hrvatskim županima i čelnicima razvojnih agencija – regionalnim koordinatorima, na kojem su predstavljeni novi zakoni i planirani smjer regionalnog razvoja.

Ovakvi sastanci ministrice Žalac sa županima i čelnim ljudima razvojnih agencija postali su redovita praksa, upravo radi što kvalitetnijeg informiranja, a samim tim i veće mogućnosti sudjelovanja u apliciranju na novac iz različitih fondova.

Redoviti sastanci

Na posljednjem sastanku ministrica Žalac izvijestila je okupljene o dodatnih 231 milijun kuna namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

Svaki zajednički korak, projekt i rad ključni su za daljnji uravnoteženi rast i razvoj

– Iznimno sam zadovoljna što je tema europskih fondova na razini Vlade Republike Hrvatske. Naime, svaka dva tjedna održavaju se sastanci s ministrima i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem na kojima se prenosi sve što se događa, ali i prijedlozi za poboljšanje stvari na razini donositelja političkih odluka – rekla je ministrica Žalac.
Vijest o osiguravanju novih milijuna posebno je razveselila međimurskog župana Matiju Posavca. Međimurska županija među najuspješnijim je hrvatskim županijama po broju i visini realiziranih projekata kroz različite izvore financiranja.

– S obzirom na to da je u Međimurskoj županiji nikad više projekata, onih apliciranih, u provedbi, ali i spremnih, odlična je vijest ta da će nam se dodatno sufinancirati projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije, s 231 milijun kuna namjenskih sredstava. Svaki zajednički korak, projekt i rad, dovest će do potrebnog uravnoteženog regionalnog razvoja, koji je ključan za daljnji napredak – prokomentirao je župan Posavec.

Na sastanku u Zagrebu predstavljeni su i Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Prijedlog zakona o otocima, Prijedlog zakona o razvoju Grada Vukovara, Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem Republike Hrvatske te Nacionalna razvojna strategija.
Uspješnu suradnju Ministarstva i jedinica lokalne samouprave pohvalio je i Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan.

Ambiciozni ciljevi

– Interakcija s Ministarstvom koje radi na cijelom paketu zakona čiji je cilj uravnotežen regionalni razvoj je ključna za naš posao. Svi ljudi s terena uključeni su u nacrte zakona, što ih čini čimbenicima regionalnog razvoja – rekao je Pauk.

Da će i budući sastanci biti od velike koriste sudionicima, dalo se naslutiti iz zaključne izjave ministrice Žalac.
– Imamo ambiciozne ciljeve, nagodinu planiramo 50 posto ispunjene ugovorene financijske perspektive kako bismo stigli ukorak sa svime što planiramo raditi. Naše Ministarstvo stoji svima na raspolaganju, pa se oni s nedoumicama oko apliciranja i operativne provedbe projekata slobodno mogu javiti i zatražiti pomoć – zaključila je ministrica Žalac.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje