U Londonu je u srijedu i četvrtak, 27. i 28. studenoga održan međunarodni gospodarski sajam “Going Global Live”, jedan od najvažnijih događaja za predstavljanje mogućnosti poslovanja i investiranja na europskom tržištu.

Na sajmu je svoje investicijske potencijale i turističku ponudu predstavilo pet županija sjeverozapadne Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija.

S potencijalnim investitorima, poduzetnicima i posjetiteljima razgovarali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno sa svojim kolegama, županom Krapinsko-zagorske Željkom Kolarom, županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom.

Sajam je posebno važan i zanimljiv za britanska poduzeća s obzirom na Brexit i situaciju u kojoj se nalaze brojne tvrtke u Velikoj Britaniji, pa traže načine kako sačuvati ili proširiti mogućnost poslovanja u Europskoj uniji na međunarodnom tržištu. S obzirom na položaj i mogućnosti koje pruža, područje Srednje Europe posebno im je zanimljivo.

Osim izlaganja promotivnih i informativnih materijala u hrvatskom paviljonu, županije sjeverozapadne Hrvatske predstavile su se i kroz tri tematske prezentacije, i to o mogućnostima ulaganja i otvaranja poduzeća, prehrambenoj industriji s naglaskom na zaštićene autohtone lokalne proizvode te turističkim potencijalima ovog dijela kontinentalne Hrvatske. Partner županijama bila je Podravka Grupa, koja je pružila logističku i organizacijsku pomoć u realizaciji zajedničkog nastupa.

U delegaciji Varaždinske županije bili su i posebna savjetnica župana i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, koji je ujedno zajedno s Helenom Matušom iz Krapinsko-zagorske županije održao prezentaciju o turističkim potencijalima sjeverozapada Hrvatske, te zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisa Križan Breljak.

Inače, Going Global Live je vodeći događaj u Ujedinjenom Kraljevstvu na kojem mogućnost za predstavljanje imaju poduzeća, investitori i regije. Na događaju na kojem sudjeluje 150 izlagača, stotinjak stručnjaka predavača te 3.000 sudionika, posjetitelji su mogli saznati sve što ih zanima o otvaranju poduzeća u inozemstvu te olakšicama koje pojedine države i regije pružaju stranim investitorima.

Događaj je organiziran na velikom prostoru londonskog ExCeL-a, izložbenog i kongresnog centra koji je mjesto održavanja brojnih svjetskih događanja, sajmova, izložbi, te glazbenih i sportskih manifestacija, pa je tako, između ostalog, tijekom Ljetnih olimpijskih igara 2012. služio i kao olimpijsko borilište za određene sportove.

Komentari

Komentara