Povežite se s nama

U fokusu

Županijski HDZ-ovci komentirali brodogradnju i najavljeni prosvjed HNS-a zbog kamiona

hdz

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak na upit novinara komentirao je nekoliko aktualnih političkih tema.

Jedna od njih je najavljeni prosvjed HNS-a zbog povećanog prometa teretnih vozila državnom cestom D2 od Varaždina do Cestice i granice sa Slovenijom.

„Sigurno da je svima koji žive na toj prometnici život otežan, ali toplo se nadam da neću morati biti između s jedne strane potpredsjednika Vlade koji prometuje tom prometnicom i živi u tom kraju te člana uprave Hrvatskih cesta koji je do nedavno tu živio, govorim o Štromaru i Leveriću, i s druge strane njihovih lokalnih stranačkih kolega“, odgovorio je Stričak, a član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Josip Križanić dodao da je taj problem prepoznat, da se razgovaralo s resornim ministrom i da se radi na tome da se situacija riješi.

Stričak je odgovorio i na pitanje o nedavnoj izjavi varaždinskog župana Radimira Čačića da sjever Hrvatske neće spašavati brodogradilišta.

„Smatram da je župan Čačić dobro osjetio puls naših sugrađana na Sjeveru Hrvatske, da se njih oko 90 % protivi da se proračunska sredstva odvajaju za brodogradnju. Međutim, župan Čačić nije naveo jedan činjenični podatak, a to je da su upravo SDP-ove vlade najviše izdavale jamstva brodogradnji, i Račanova i Milanovićeva te da je on bio u jednoj od njih ministar, a u drugoj potpredsjednik Vlade, i da je redovito to podržavao. Nisam čuo da je tada kao ministar ili prvi potpredsjednik Vlade digao glas protiv toga. Aktualna Vlada je naslijedila ta jamstva i ona mora to nažalost ispoštivati“, kazao je Stričak.

Na upit da prokomentira uvjetnu osudu na pet mjeseci ludbreškog gradonačelnika, SDP-ovog Dubravka Bilića zbog zloporabe položaja izjavio je: „Zanimljivo je da upravo SDP-ovi pravednici prozivaju sve i svakoga za sve i svašta, a jedino njihovi dužnosnici na sjeveru Hrvatske u tri županije imaju tri pravomoćne presude. Radi se sada o bivšim saborskim zastupnicima SDP-a. Također, zanimljiva je i ova nagodba, u krajnjem slučaju presuda, jer da je kojim slučajem gradonačelnik Bilić osuđen na šest mjeseci zatvora na idućim izborima ne bi mogao biti kandidat. HDZ uvijek ima svojeg kandidata, a Bilića ne bismo podržali niti kao nezavisnog”, rekao je Stričak.

U fokusu

I u Varaždinu krenulo prikupljanje potpisa za ukidanje COVID potvrda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

most, referendum, covid potvrde

Diljem Hrvatske, pa tako i u Varaždinu, na više od 1200 mjesta krenulo je prikupljanje potpisa za pokretanje raspisivanja ustavotvornog i zakonodavnog referenduma.

Potpisi će se prikupljati iduća dva tjedna, do 18. prosinca.

MOST traži referendum kojim bi se u roku od 30 dana ukinule COVID potvrde, a ovlasti Nacionalnog stožera prebacile na Sabor, koji bi odluke donosio dvotrećinskom većinom.

Iduća dva tjedna potpisi će se prikupljati na dvije stalne lokacije; kod gradske knjižnice (Franjevački trg) i na gradskoj tržnici (kod BIPE), te povremeno kod Konzuma u Zagrebačkoj ulici i na Banfici, kod Mlinara u POS naselju te ulici braće Radić.

Nastavite čitati

U fokusu

Alarmantno: Uzgajivačima krava muzara mlijeko postaje bezvrijedna roba!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzgajivačima muznih krava mlijeko definitivno postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, rast cijena stočne hrane još lani je prouzročio stagnaciju i pad proizvodnje mlijeka, kao i broja isporučitelja.

Da je ekonomska uspješnost uzgoja mliječnih pasmina goveda Sizifov posao za malobrojne preostale farmere, za Regionalni tjednik potvrdio je Stjepan Bistrović. Štoviše, od vlasnika jedne od najmodernijih hrvatskih farmi, na kojoj krave muzu i hrane roboti, doznajemo da ni najnoviji potezi Vlade neće utjecati na proizvodnju mlijeka.

Nedostatne potpore

– U odnosu na prošlu godinu, cijene kukuruza u zrnu porasle su sa 70 do 90 lipa na čak 1,70 kuna za kilogram. Slično je i s ječmom, plaćali smo ga 0,80 lipa po kilogramu, a tržišna cijena mu je ove godine narasla na 1,40 kuna. Uzgajivačima mlijeko zapravo postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, prosječna cijena litre mlijeka sada iznosi 2,60 kuna za litru, i to sa svim dodacima koje mogu ostvariti veliki i mali proizvođači – ističe Bistrović.

Osvrćući se na nove Vladine potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva (koja sada premašuje 200 milijuna kuna), objasnio je da sve to nema puno efekta u stvarnosti.

– Ovih dana napravio sam okvirni izračun na bazi 80 hektara zemljišta, koliko nama treba za ishranu krava. Pritom još moram kupiti smjesu (koncentrat) i to odbiti od zarade. Nužno je ukalkulirati i radnu snagu od najmanje četiriju zaposlenika na polju i farmi. Računica nije potpuna ako se u obzir ne uzme ulaganje u 80 ha poljoprivrednog zemljišta, koja su, srećom, podjednaka. No treba znati da farma za 70 krava i 60 komada podmlatka s junicama za remont stada stoji 9,5 milijuna kuna! Sve to morate odbiti od bruto zarade, s tim da još postoje troškovi održavanje farme te oni koji se odnose na usluge veterinara, potrošnju struje, vode i drugi. Da zaključim, i tih 200 milijuna kuna, kada bude podijeljeno, odnosno ako naše gospodarstvo dobije 30.000 kuna, bit će to samo kap manje u moru briga – rezolutan je Bistrović.

Spomenimo i da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenoga, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, za koji su u 2022. godini osigurana svega 2 milijuna kuna u okviru državnog proračuna.

– Ako netko smatra da je to nekakav veliki novac, u krivu je. Ja sam se odavno maknuo iz strukovnih udruga jer to zahtijeva iznimno osobno angažiranje. Nemoguće je sakriti da su ozbiljni farmeri postali ravnodušni i da u sve većem broju odustaju od proizvodnje. Primjerice, u Općini Cestica bilo nas je četvero, a sada sam jedini komercijalni proizvođač mlijeka. Spomenute potpore sigurno će pojedinim farmerima omogućiti da koliko-toliko urede sabiralište mlijeka, no njihov broj stalno varira i drastično se smanjuje broj otkupnih mjesta. Nažalost, mladi nemaju interes za proizvodnju, osim u slučaju kada je to obiteljska tradicija. Računice za to trenutačno nema zbog već spomenutih enormno visokih cijena koncentrata i žitarica – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da robotizacija farmi ima dobru i lošu stranu.

Iz njegova iskustva može se iščitati da robotizacija pomaže kada treba nadoknaditi radnu snagu, ali istovremeno čovjek postaje rob modernojtehnici.

Agrarna politika

– Kad se noću upali alarm ili dojava, morate odmah reagirati i pristupiti popravku. U protivnom nastaje zagušenje kada krave idu na automatsku mužnju. Na takvim farmama je 24-satno dežurstvo imperativ te smo imali slučajeve kada je trebalo reagirati tri puta dnevno. Farmeri su izloženi konstantnom stresu zbog održavanja robota i otklanjanja softverskih i inih grešaka. Robotizacija nije za “stare ljude”, već prvenstveno za mlađe generacije uzgajivača – naglašava ovaj iskusni farmer i dodaje:

– Sama robotizacija neće povećati količinu proizvodnje mlijeka ni zaustaviti silazni trend sve dok se ne promijene pristup proizvodnji i agrarna politika – zaključio je Stjepan Bistrović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje