Povežite se s nama

Sport

Županijski savez koji brine o svojim članovima

Objavljeno:

- dana

Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a

Jedva da je prošlo nekoliko mjeseci kad je Nenad Horvatić, prije više od četiri godine, kao tadašnji predsjednik malonogometnog kluba Ljubešćica, postao članom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, kad se kandidirao za predsjednika Županijskog saveza i – prošao.

Odmah po dolasku na dužnost, Horvatić je kao bivši nogometaš detektirao probleme. Prvi potezi nekima su se učinili radikalnima, da bi kasnije i drugi savezi došli u napast kopirati varaždinski savez. Osim što je središte županijskog nogometa iz Koprivnice uspio vratiti u Varaždin i klubove osloboditi kotizacije u kalendarskoj godini, Horvatić i ekipa užurbano rade na ulaganju u sportsku infrastrukturu. Prvi su savez koji je uveo plaćanje sudaca preko žiro-računa. – To samo mi radimo. Kad dođe sportska inspekcija, naši klubovi ih samo upute: „Gospodo, tamo vam je ŽNS, u njemu je registrator za svaki klub i svi računi“. Osobno mislim da bi tako trebali funkcionirati svi klubovi, govori ovaj bivši igrač Novog Marofa, Tuhovca…

Jesenski dio prvenstva približava se kraju. Bio je to vrlo buran period u Županijskoj ligi. Kakva je trenutna situacija?
Bilo je problema vezano na ponašanje navijača, službenog osoblja, ali i igrača. Održan je zajednički sastanak svih struktura Županijskog nogometnog saveza – znači udruga trenera, sudaca, delegata, povjerenika… s vodstvom Saveza. Donijeli smo zaključak da predsjednici spomenutih udruga moraju razgovarati sa svojim članovima i objasniti da se svi zajedno moraju pridržavati pravila, ponašati se u skladu s propisima. Dostojno predstavljati Savez.
 

Želite li na nešto ukazati?
Upravo tako. Neke su utakmice u zadnje vrijeme prekinute zbog nereda na terenu ili oko njega. Događa nam se da trener nije nazočan, a mora biti; u zapisnik je upisan neki drugi trener; švercaju se igrači…

 

Dobro je da smo na vrijeme smo prepoznali problem i upozorili na njega  

Što ste poduzeli?
Dobro je da smo na vrijeme prepoznali problem i odlučili upozoriti one kojih se to tiče. Želim samo reći da na utakmice moraju dolaziti na vrijeme, da u zapisnike moraju unositi točne činjenice, točne detalje svih događanja na utakmici. Jer na temelju njih se donose određene mjere. Svaki ponedjeljak Savez je „zatrpan“ pozivima, pismima, posjetama, i kao predsjednik službenih osoba moram sve provjeriti. To je moguće jedino uz precizan zapisnik. Ozbiljnost situacije je prepoznata i dogovoreno je da ćemo pokušati smiriti tenzije. Nogomet se igra zbog publike, a ne sudaca, trenera i delegata.

Bez kotizacije

Poznato je da su klubovi u financijskom kolapsu. Je li išta i što je učinio Županijski nogometni savez kako bi olakšao klubovima ova teška vremena?
Kao prvo, uspjeli smo vratiti središte Županijskog saveza saveza iz Koprivnice natrag u Varaždin. Tajnik Saveza danas je na plaći HNS-a. Lani smo raspolagali određenim viškom novca, pa smo sve klubove za proljetni dio oslobodili kotizacije – oko 82 tisuće kuna sveukupno. Zahvaljujući utakmici Hrvatska-Gibraltar, od koje je sav prihod pripao Županijskom savezu, isto smo uspjeli učiniti i u ovom, jesenskom djelu prvenstva. Znači – ukupno za cijelu kalendarsku godinu klubove smo oslobodili plaćanja 160-ak tisuća kuna. Na području Županije djeluje više od 80 nogometnih klubova. To su konkretne, mjerljive brojke kojima smo pomogli klubovima. Svi klubovi i dalje mogu koristiti računovodstvenu službu Županijskog saveza za sve financijske poslove – primjerice plaćanje sudaca, delegata… Umjesto klubova odrađujemo plaćanje, ispostavimo im fakturu koju klub plati, a mi potom platimo suca. Inače bi svaki klub morao imati svoje računovodstvo. S obzirom na to da ste danas kandidat za Sabor Domoljubne koalicije na predstojećim izborima, vjerojatno ćete se zalagati za neke promjene Zakona, olakšice prema sportu.

Apsurd je zakon po kojemu dijete ne može napraviti liječnički pregled kod liječnika obiteljske medicine, nego mora ići liječniku sportke medicine. On ga vidi jednom u pet godina, a ovaj ima karton. Svaki pregled stoji 200 kuna i vrijedi samo šest mjeseci. Totalni apsurd. Zakon ne dozvoljava da poduzeća više ne mogu donirati za razvoj dječjeg sporta, a to im ne ulazi u poreznu olakšicu.

Član ste i Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, dakle sjedite u „nogometnoj vladi“. Mora biti da je u srpnju ove godine bio poseban dan. Nakon punih 11 godina u Varaždinu je odigrana utakmica nogometne reprezentacije…

 Naravno da sam ponosan na to. Na toj smo se utakmici oprostili s Davorom Vugrincem.

“Posebno sam ponosan jer dečko iz Ljubešćice, Luka Ivanušec, igrao u prvom sastavu Svjetskog prvenstva U-17 u Čileu. Dva bivša igrača koja su do lani igrala u NK Varaždinu, Đurasek i Ivanušec, danas su hrvatski reprezentativci na Svjetskom prvenstvu”

Domaći dečki

Kao član Izvršnog odbora, kako komentirate plasman reprezentacije na Europsko prvenstvo? Nismo li ipak trebali proći laganije s obzirom na (ne)kvalitetu suparnika u grupi? Pokazuje li to pravo stanje u hrvatskom nogometu?
Ponosan sam na plasman. Nažalost, kvalifikacije su nam obilježili neredi navijači, po prvi put igranje bez navijača, pa svastika, smjena izbornika..ipak, imamo i lijepe stvari.
Po prvi put su sve naše mlađe kategorije bile na europskim ili svjetskim prvenstvima. Posebno sam ponosan jer dečko iz Ljubešćice, Luka Ivanušec, igrao u prvom sastavu Svjetskog prvenstva U-17 u Čileu. Dva bivša igrača koja su do lani igrala u NK Varaždinu, Đurasek i Ivanušec, danas su hrvatski reprezentativci na Svjetskom prvenstvu. Najveći uspjeh je što je Hrvatska u Francuskoj. Zbog toga jer smo tim plasmanom na dvije godine „zatvorili“ budžet HNS-a. Jer, HNS ima 19 reprezentacija, a sve se financira samo zaradom A-reprezentacije. Tako da nam je ovaj plasman donio financijsku sigurnost da završimo ciklus, da mladi mogu stasati…

Rub provalije

Vratimo se doma. Što je s NK Varaždinom?
Rub provalije

Već par sezona hodamo po rubu provalije. Bivši klub je u srpnju završio sezonu s 37 milijuna kuna dugovanja, ovrhama, blokadom. S 55 tisuća kuna duga prema službenim osobama – znači, niti jednu utakmicu nisu platili, i s najvećim izgledima da se klub istog trenutka ugasi. Zahvaljujući razumijevanju HNS-a i Županijskog nogometnog saveza, NK Varaždin – Škola nogometa ušao je u treću ligu. Klub je bio prvak Županijske lige i svojim je plasmanom zaslužio ulazak u Međužupanijsku ligu. Budući da se pobjednik Međužupanijske plasira u Treću ligu, a s obzirom na to da nitko nije želio ići naprijed, jednim manevrom, reći ću tako, dobrote, uspjeli smo varaždinsku Školu nogometa ubaciti u Treću ligu.

NK Varaždin Već par sezona hoda po rubu provalije

Ta je odluka prihvaćena kao diskutabilna. Jer plasman je ostvario klub u stečaju, a ne ovaj, nazovimo ga novim?
Neke se stvari donose u interesu hrvatskog nogometa. Interes je da Varaždin ima klub. Naši kadeti i pioniri igraju Prvu hrvatsku ligu. U tim su kadetima igrali današnji reprezentativci još lani. Gubitak tog kluba, nositelja kvalitete, ukinuo bi automatski i mlađe uzraste. Na početku sezone jedino što je traženo jest da se podmiri tih 55 tisuća kuna duga sucima i delegatima.

No, nisu li se iznova pojavili problemi?
-Situacija je sljedeća. Imamo klub u 3. ligi, djecu u 1. ligi i trenutno zbog neke nesloge ponovno dužni 400 tisuća kuna. Dakle, 36 milijuna je s onim klubom otišlo u stečaj, a ovdje nam je ostao zdravi klub. U kolovozu, kad je trebalo platiti 55 tisuća kuna duga službenim osobama, kad je trebalo dati trenerima dvije plaće, Nenad Horvatić, kao predsjednik ŽNS-a, u svoje je ime donio u klub donaciju od 150 tisuća kuna. Tim je novcem plaćeno osnovno, kako bi klub mogao nastaviti natjecanje u Trećoj ligi. Bilo je još onih koji su pomogli u vjeri da je to novi početak. Nažalost, zadnja događanja – neuspjeh preoblikovanja, potom činjenica da Uprava s legalno izabranim predsjednikom zadnjih mjesec-dva nije donijela niti jednu kunu u klub… Opet dug od dvije-tri plaće ljudima i opet smo počeli neplaćati službene osobe. Drago mi je što su se pojavili neki ljudi, bivše legende, koji bi voljeli pomoći. Dobrodošli su u klub. Sad nisu u pitanju milijunska dugovanja, klub igra Treću hrvatsku ligu…ovo je najčišća situacija do sad.
 

Ali klub je formalno gradski?
Jest. Međutim, prema mojim se informacijama i Grad spreman „maknuti“ ako netko ozbiljan preuzme klub. Više nisu u pitanju milijunski dugovi nego 400 tisuća, što nije velik novac za jedan klub čiji mlađi uzrast igra Prvu ligu, klub je u Trećoj. Uskoro će biti sastanak Izvršnog odbora kluba i, prema mojim informacijama, sadašnja će garnitura dati ostavke. Prije toga treba sjesti i dogovoriti tko će preuzeti klub. Osobno ću se opet više uključiti, još malo je do kraja jesenskog dijela prvenstva – tri-četiri utakmice, da proguramo taj dio. Jer djeca moraju na putovanja i moramo im osigurati osnovne uvjete za njih 190. Oni su najbitniji. Sad je prilika da velimo onu „glave skupa“ i vidimo tko je to spreman sad preuzeti klub i njime kormilariti na duge staze.

“Grad se spreman povući ako netko ozbiljan preuzme klub”

Promjena sustava

Izvršni odbor donio je odluku o promjeni sustava natjecanja u Županijskoj ligi. Čeka se još samo potvrda Skupštine, što je neupitno. Kako će izgledati liga?
Prva, jedinstvena, Županijska liga, prema planiranom, brojala bi 14 klubova. Druga bi također bila jedinstvena, dok bi Treća liga bila podijeljena na dva djela, gotovo u potpunosti amaterskog tipa. 

Čemu promjena sustava?
Do takve je odluke dovela demografska slika društva. Jer u 1. i 2. županijskoj ligi uz seniore obveza je imati i mlađe kategorije. Na žalost, djece je sve manje, pa neka mjesta s dva do tri kluba nemaju dovoljan broj djece, zbog čega gotovo 20 utakmica mlađih uzrasnih kategorija u jesenskom djelu prvenstva uopće nije odigrano, dok je više od 60 utakmica odigrano s nedovoljnim brojem igrača. Zato će u Prvoj i Drugoj županijskoj ligi igrati klubovi koji ispunjavaju uvjete – imaju seniore, juniore i pionire, dakle – potrebnu infrastrukturu. Sve više klubova, suočenih s manjkom broja djece, igrati će u Trećoj županijoj ligi – u kojoj možete imati samo seniore i jednu ili nijednu mlađu dobnu kategoriju. Smanjit će se troškovi, sudit će možda samo jedan sudac i sve će biti puno „više amaterski“. 

Iako je moj stav da bi se nogomet trebao prvenstveno igrati radi djece, shvaćam da je u nekim sredinama to problem. Kako zbog te situacije ne bismo ugasili klubove s tradicijom dugom pola stoljeća, radije smo odlučili promijeniti sustav natjecanja.  Moramo znati da hrvatsku nedjelju obilježavaju dva važna čina – misa i nogometna utakmica. Ne smijemo dozvoliti da to izumre na našim terenima.  

Izvor:
Foto:

Sport

3. HNL Sjever: Međimurje preokretom do pobjede protiv Varteksa, Podravina remizirala u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odigrano je 10. kolo 3. hrvatske nogometne lige Sjever. Varteks je kod kuće odmjerio snage protiv susjeda iz Čakovca, momčadi Međimurja koje je slavilo rezultatom 3:1. Nakon što je prvo poluvrijeme završilo bez golova, Varaždinci u 49. minuti zahvaljujući strijelcu Franu Rožmariću dolaze do prednosti od 1:0. No, samo minutu kasnije gosti izjednačuju, da bi u 66. minuti preuzeli i vodstvo. Treći pogodak nogometaši Međimurja postižu u samoj završnici utakmice.

Podravina je u Ludbregu remizirala 2:2 protiv Papuka, a u derbiju kola svetomartinski Polet je stigao do 2:1 pobjede provi Mladosti u Ždralovima.

Nakon deset odigranih kola vodeći je križevački Radnik s 22 boda. Bod manje skupili su Polet i Mladost. Varteks je na 7. mjestu s 14 bodova, dok je Podravina 9. s deset bodova.

Ostali rezultati 10. kola: Rudar – Bjelovar 1:3, Virovitica – Radnik 2:3, Koprivnica – Podravac 2:2.

Parovi 11. kola: Polet – Varteks, Međimurje – Podravina, Podravac – Rudar, Radnik – Koprivnica, Papuk – Virovitica, Bjelovar – Mladost (Ž).

Nastavite čitati

Sport

Ivan Posavec iz NK Varaždin: Još uvijek igram pod tabletama, ali opet uživam u nogometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjim trima utakmicama dva gola za Nogometni klub Varaždin, to je realizacija 23-godišnjeg Ivana Posavca.

Krilni napadač time je potvrdio da se podigao u formi i da su ozljede donekle stvar prošlosti.

– Ma naravno da mi je da drago što me je napokon krenulo, no još uvijek igram pod tabletama. Imam kronične upale Ahilovih tetiva i trpim bolove. To je zbog mehanike mog trčanja, no uz vježbe koje radim vjerujem da će to uskoro proći. Kad malo pogledam unazad šest godina, tri godine sam bio ozlijeđen. Ono što je najvažnije je da sam opet u formi, zabijam i uživam u nogometu – rekao je Ivan Posavec, koji je svoj nogometni put započeo u Varteksovoj školi nogometa, a kao 13-godišnjak otišao je u zagrebački Dinamo.

Dinamo

Igrao je u sjajnoj Dinamovoj generaciji (Šemper, Moro, Brekalo, Sosa, Soldo…), no na jednom treningu dogodila se ozljeda koja mu je, nažalost, u krivom smjeru odvela nogometni put.

– Igrali smo „ševu“, ja sam uklizao i pukle su fibula i tibia na nozi. Bila je to teška ozljeda, i onda kad sam se vratio, otišli su ligamenti koljena. Budući da sam mnogo propustio u Dinamu i generacija je otišla naprijed, vratio sam se u NK Varaždin kad se ovdje igrala 3. HNL – ispričao nam je Posavec, koji živi u Koškovcu.

U vrijeme kad je igrao u Dinamu s njim je bila majka, koja je i danas zaposlena u jednom zagrebačkom vrtiću.

– Oduvijek imam punu podršku obitelji. Jako mi je pomoglo što je majka u to vrijeme bila sa mnom u Zagrebu i bila mi ogroman oslonac kad sam se oporavljao od ozljeda – otkrio je 23-godišnjak koji je nakon kratke epizode u trećeligašu Varaždinu otišao u Sesvete, a zatim u Kustošiju pa Rudeš.

U ono vrijeme Rudeš je surađivao sa španjolskim prvoligašem Alavesom, pa je s njim mladić iz Koškovca potpisao ugovor.

No, opet mu se dogodila ozljeda, ovog puta trbušnog zida, i nijednu utakmicu za Alaves nije odigrao, već je poslan u C momčad. Raskinuo je ugovor s Alavesom i vratio se u redove tada drugoligaša Varaždina. Bilo je to u sezoni 2018./2019., kad je Varaždin izborio ulazak u 1. HNL.

– Zaigrao sam tek potkraj sezone, kad smo ušli u 1. HNL. Zatim sam postao standardan kad je započela sezona u 1. HNL – dodao je Posavec.

Posavec je ujedno tada pozvan u U-21 reprezentaciju i te sezone NK Varaždin je pod paskom Samira Toplaka izborio ostanak u 1. HNL. Počela je i druga sezona u 1. HNL, a Posavca je tada pokosila korona.

– Nikako se nisam mogao vratiti. Tadašnji trener Toplak nije me više vidio u prvih 11. Psihološki sam potonuo jer jednostavno nikako nisam mogao postići pogodak, a ni asistirati za neki gol – prisjeća se Posavec.

Nakon smjene Toplaka te dolaska Kastela i Jerteca na klupu, Posavec i društvo su se podigli, no na kraju su Varaždinci ispali iz 1. HNL.

– Čak 18 utakmica smo bili bez pobjede i na kraju je odlučio samo jedan bod. No, tako je moralo biti – jasan je Posavec.

U novoj sezoni 2. HNL Varaždinci nisu dobro krenuli, pa je došlo do smjene trenera Marija Carevića, kojeg je zamijenio Mario Kovačević. On je uspio podignuti ekipu i nanizati tri pobjede.

– Baš smo se podigli, jedva čekamo svaku novu utakmicu. Druga liga je jako kvalitetna i bit će teško stići do naslova, no vjerujem da imamo stvarno visoku koncentraciju kvalitete i da ćemo uspjeti – zaključio je Posavec.

Bod kod Opatije

Stadion riječke Kantride bio je poprište utakmice 9. kola 2. HNL u kojoj je Opatija dočekala momčad Varaždina. Nakon velike borbe susret je završio rezultatom 2:2 i podjelom bodova.

Varaždinci su loše ušli u utakmicu, pa domaćini već od 8. minute imaju vodstvo od 1:0 zahvaljujući strijelcu Marinu Belančiću. S minimalnom prednošću Opatije otišlo se i na odmor.

Varaždin u nastavak susreta ulazi odlučnije, sa željom da što prije stigne do izjednačenja. No, umjesto poravnanja rezultata, domaćini povećavaju prednost. U 69. minuti za 2:0 zabija Bojan Knežević. Unatoč rezultatskom minusu, momčad Varaždina se ne predaje, a hrabra igra u konačnici im se isplatila. Prvo je u 79. minuti Igor Postonjski zabio za 2:1, da bi u drugoj minuti sudačke nadoknade Michele Šego donio izjednačenje.

U sljedećem kolu (nedjelja, 24. listopada) Varaždin gostuje kod druge momčadi Osijeka. (rp)

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje