Povežite se s nama

U fokusu

Pavlic: Eventualna zastara kaznenog progona nije razmatrana

Objavljeno:

- dana

Županijski sud u Varaždinu odlučio je predati Z. Mustača

Županijski sud u Varaždinu odlučio je predati Zdravka Mustača Njemačkoj, izjavila je njegova odvjetnica Lidija Horvat po izlasku iz varaždinske palače pravde.

Samu prvostupanjsku odluku Mustačeva odvjetnica nije htjela komentirati, ali je najavila žalbu.

– No htjela bih reći da smo u ponedjeljak 24. ožujka podnijeli prijedlog ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o pravosudnih suradnji temeljem kojeg se radi predaja. Kod istog suda smo zatražili da se obustave daljnje radnje i očekujem da će se oko toga Ustavni sud oglasiti, rekla je odvjetnica napominjući da je rok za podnošenje žalbe  tri dana od prijema pismene odluke varaždinskog suda. 

Odvjetnik udovice Stjepana Đurekovića izrazio je zadovoljstvo prvostupanjskom suda.

-Sud je svoju odluku obrazložio očekivanim argumentima, rekao je odvjetnik Gizele Đureković.

Govoreći o odluci o odobravanju izručenja Mustača Njemačkoj radi kaznenog djela pomaganja u teškom ubojstvu, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda Igor Pavlic rekao je da se izvanraspravno vijeće zaključilo da se nesumnjivo radi o djelu iz kataloga kaznenih djela iz članka 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU  za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost.
-Sukladno ustaljenoj praksi Vrhovnog suda RH , a imajući na umu da taj sud ima zadaću osigurati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana,  vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru.  Dakle, budući da se za ovo kazneno djelo dvostruka kažnjivost ne ispituje, ne ispituje se ni eventualna zastara kaznenog progona. Dakle, eventualna zastara kaznenog progona nije razmatra jer ona po stavu vijeća ne predstavlja razloga za odbijanje predaje tražene osobe, pojasnio je glasnogovornik i zamjenik predsjednice varaždinskog Županijskog suda dodavši da su produljene mjere opreza koje je izrekao Županijski sud u Velikoj gorici.
Pavlic je naglasio da je vijeće imalo i obvezu da se nacionalni propisi tumače sukladno tekstu i ciljevima europskog prava.
-Europski sud je u nizu predmeta izrazio pravno shvaćanje u kojem zahtjeva od nacionalnih sudova da nacionalne propise tumače u svjetlu teksta i ciljeva europskog prava.  U konkretnoj slučaju riječ je o spomenutoj okvirnoj odluci o Europskom uhidbenom nalogu koja je Zakonom o pravosudnoj suradnji implementirana u naš nacionalni pravni sustav, pojasnio je Pavlic dodavši da slijedi izrada pismenog otpravka odluke u kojem će se detaljnije  obrazložiti svoj stav o predaji Mustača.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje