Bivši veliki župan Varaždinske županije i prvi veliki župan grada Varaždina, Radoslav Rubido – Zichy (1847.  – 1910.), nije imao sreće s izborom općinskih činovnika jer su redom zloporabili svoje položaje.

Najmanje sedmero njih zbog pronevjere novca je osuđeno na višegodišnje tamnice, a tek jednom je uspjelo uteći „Božici pravdi“.

Riječ je o Petru Zinaiću koji je prvo otuđio novce iz blagajne u općini Gornja Rijeka. No, oslobođen je krivnje jer je lokalni poštar, kao glavni svjedok tužitelja, poludio prije sudske rasprave. Rubido je potom Zinaića zaposlio na mjestu blagajnika bivše Općine Ludbreg.

Junak naše priče tek tu se razmahao i u malverzacijama prisvojio oko 1000 kruna, što je 1905. godine bila poprilična svota novca.

Još gore, Zinaić je sredinom lipnja te godine otišao na dopust i netragom nestao. Ubrzo se ispostavio da je otputovao u Ameriku čime je postao nedostupan vlastima.

Za njim su bezuspješno objavljivane tjeralice, a njegov portret s opisom fizičkih karakteristika objavio je i čitani ilustrirani tjednik Das Das interessante blatt.

Komentari

Komentara