Povežite se s nama

U fokusu

Većina vijećnika za niže plaće župana i zamjenika, a Stričak poručio da je današnja sjednica najtragikomičnija ikad

Objavljeno:

- dana

ŽESTOKO U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Većinom glasova vijećnici Županijske skupštine danas su prihvatili odluku kojom će plaće župana Predraga Štromara i njegovih zamjenika, Alena Kišića i Alana Košića, od 1. svibnja ove godine biti smanjene za 10 %.
 

Suzdržani su jedino bili vijećnici HDZ-a i vijećnik HSP-AS. Sjednica je sazvana nakon što je u državnom proračunu ukinuto 15 milijuna kuna sufinanciranja za JPP projekte, a čelnici Županije prve uštede zbog tog manjka planiraju postići smanjenjem svojih plaća, no samo na godinu dana.

Tih  80.000 kuna neće spasiti Županiju!

Kao što smo već objavili u Regionalnom tjedniku, riječ je o uštedi manjoj od 80.000 kuna godišnje, pa ne iznenađuje da je ova odluka naišla na kritike oporbe.

– S 80.000 kuna godišnje neće se ništa riješiti, ni uštedjeti, niti će ti novci spasiti Županiju. Trebalo je pripremiti niz ekonomskih i drugim mjera kojima bi se postigao željeni efekat i rebalans. Ako smatrate da se ovom odlukom postiže bilo kakav efekat i da će to spasiti Varaždinsku županiju, nema problema, vijećnici HSS-a će podržati tu odluku. No, smatramo da je ovaj potez ishitren – poručio je vijećnik HSS-a Zvonimir Sabati.

HDZ-ov vijećnik i saborski zastupnik Josip Križanić ustvrdio je da je njegova životna deviza nagraditi ljude za dobro obavljen posao.

– Bilo bi pametnije da smo održali neku tematsku sjednicu o poljoprivredi ili zdravstvenoj zaštiti. Te točke bile bi značajnije od ove blamaže – rekao je HDZ-ov Križanić

– Kad se nađemo u situaciji da se podvuče crta nakon obavljenog posla i shvati da je netko previše plaćen za posao koji je obavljao, onda je jasno da taj posao nije ni dobro obavljao. Slažem se sa gospodinom Sabatijem da 80.000 ne može spasiti jednu županiju. A ako se misli da će se s ovim smanjenjem posao raditi bolje, sigurno neće – rekao je Križanić i detaljno naveo što se, po njegovom mišljenju, trebalo raditi bolje.

– Zašto niste realizirali Kirurgiju? Vaša Vlada je skinula sveučilišni kampus s indikativne liste, pa smo to prešutjeli. Zašto je sjedište Sveučilišta Sjever u Koprivnici? Zašto ste šutjeli dok se sjedište HRT studija preselilo u Čakovec? Za vrijeme svog mandata niste napravili nijednu kapitalnu investiciju u školstvu, zdravstvu i komunalnoj infrastrukturi. Sve ove štete u gradu i Županiji su se dogodile za vrijeme vaše Vlade. Zato bi danas bilo pametnije da smo održali neku od tematskih sjednica s temom zdravstvene zaštite ili poljoprivrede koja je u kolapsu ili da smo išli pomagati svinjogojcima ili mljekarima koji su na koljenima. Sve te točke bile bi puno značajnije za sazivanje Županijske skupštine od ove blamaže u kojoj klub HDZ-a neće sudjelovati – poručio je Križanić, a njegov kolega, vijećnik i saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak današnju sjednicu prozvao najtragikomičnijom sjednicom Županijske skupštine ikad i zaključio da je prava šteta što nije bilo povjesničara da je i zabilježi.

Što je s dječjim vrtićima za odrasle – oni se ne diraju?

– Mi ćemo ovom odlukomo smanjenju plaća župana i dožupana osigurati 0,5 % potrebnih sredstava. Što je s ostalih 95,5 % sredstava? Župan, zamjenici smanjuju plaće, ali dječje vrtiće za odrasle AZRA-u, GARA-u, urede u Bruxellesu i Munchenu neće dirati – rekao je Stričak i podsjetio da je već prije bilo jasno da Varaždinska županija skupe JPP projekte ne može podnijeti.

– Zbog političke želje jedne osobe Varaždinska županija je krenula u projekt JPP-a. Već prije je Ministarstvo utvrdilo da je Županija prezadužena – rekao je Stričak

– Zbog političkih želja jedne osobe Varaždinska županija je krenula u ovaj projekt. Sve je počelo kada se župan iz redova HNS Radimir Čačić odlučio kandidirati za premijera i pokreće JPP projekte. Potom se osnivaju tvrtke za posebne namjene i već tada se znalo da županijski proračun to ne može podnijeti, a o tome govori i nadzor Ministarstva financija gdje se navodi da se Županija mogla zadužiti ukupno do 20,8 milijuna, a zadužila se 31,5 milijuna kuna, odnosno, 10,7 milijuna kuna previše, dakle, preko 17 %. Znači, već tada Ministarstvo veli da je Županija prezadužena – upozorio je Stričak i još jednom podsjetio da i dalje JPP ugovori nose oznaku tajnosti.

– Predlažem da s gospodinom Avarom i Bunićem dođem, pa da konačno prelistamo ugovore o JPP-u od početka do kraja, od idejnog rješenja, glavnih projekata, natječaja, ugovora, aneksa, komparatora, a ne ove tri knjižice koje su na ulazu – rekao je Stričak misleći na dokumente o JPP-u koje su danas svi zainteresirani mogli vidjeti na vlastiti zahjev u sklopu “Dana otvorenih vrata JPP-a”.

Biberdžić: Župan nije Superman, nismo u Disneylandu!

– Moram naglasiti da župan nije Superman da samo pucne prstima i sve se ostvari. To možda ima u Disneylandu, ali u stvarnom životu nema. Možemo se pohvaliti što imamo jednosmjensku nastavu, što imamo škole i dvorane, Centre izvrsnosti. Ova županijska vlast izjasnila se da joj je prioritet obrazovanje što se i vidi po svim tim projektimai i svi koji dođu u našu Županiju iz drugih čude se “k’o picek glisti što sve imamo” – stala je u obranu župana predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Iako je dožupan Alen Kišić prije tjedan dana rekao da je smanjenje plaća županijskih čelnika zbog minusa od 15 milijuna kuna u državnom proračunu prvi korak štednje, župan Predrag Štromar kaže da si plaće smanjuju zbog manje likvidnosti. Proračun se, naime, ne puni kako je planirano jer država nije platila JPP projekte za prosinac prošle godine i prva dva mjeseca ove, a ima problema i s osiguranjem sredstava pomoćnika u nastavi. To što je Županija ostala bez 15 milijuna kuna župan i dalje smatra da je greška.

– Nigdje nisam spomenuo da država neće ispoštovati Sporazum kojeg smo potpisali s ministrom Jovanovićem i koji je težak 15 milijuna kuna godišnje. Siguran sam da je nastala greška u državnom proračunu proračunu i da nije stavljena ta stavka. Sporazum nije raskinut – rekao je župan i ponovno pohvalio suradnju i angažman saborskih zastupnika iz Varaždinske županije te najavio da će i dalje, bez obzira na “teške tonove i riječi na današnjoj Skupštini” i dalje komunicirati i surađivati.

Križaniću je pak poručio da je u njegovom mandatu provedeno niz projekata.

– Mi provodimo besplatni prijevoz srednjoškolaca, projekt besplatnih udžbenika, niz projekata u zdravstvu, pripremamo projekte u komunalnoj infrastrukturu zajedno s Hrvatskim vodama i Varkomom. Zašto centar HRT-a ne bi bio u Čakovcu kad su u Varaždinskoj županiji mnoge druge institucije kad smo ionako za regionalizaciju. Ne smijemo razmišljati usko – rekao je župan.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje