Povežite se s nama

U fokusu

Većina vijećnika za niže plaće župana i zamjenika, a Stričak poručio da je današnja sjednica najtragikomičnija ikad

Objavljeno:

- dana

ŽESTOKO U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Većinom glasova vijećnici Županijske skupštine danas su prihvatili odluku kojom će plaće župana Predraga Štromara i njegovih zamjenika, Alena Kišića i Alana Košića, od 1. svibnja ove godine biti smanjene za 10 %.
 

Suzdržani su jedino bili vijećnici HDZ-a i vijećnik HSP-AS. Sjednica je sazvana nakon što je u državnom proračunu ukinuto 15 milijuna kuna sufinanciranja za JPP projekte, a čelnici Županije prve uštede zbog tog manjka planiraju postići smanjenjem svojih plaća, no samo na godinu dana.

Tih  80.000 kuna neće spasiti Županiju!

Kao što smo već objavili u Regionalnom tjedniku, riječ je o uštedi manjoj od 80.000 kuna godišnje, pa ne iznenađuje da je ova odluka naišla na kritike oporbe.

– S 80.000 kuna godišnje neće se ništa riješiti, ni uštedjeti, niti će ti novci spasiti Županiju. Trebalo je pripremiti niz ekonomskih i drugim mjera kojima bi se postigao željeni efekat i rebalans. Ako smatrate da se ovom odlukom postiže bilo kakav efekat i da će to spasiti Varaždinsku županiju, nema problema, vijećnici HSS-a će podržati tu odluku. No, smatramo da je ovaj potez ishitren – poručio je vijećnik HSS-a Zvonimir Sabati.

HDZ-ov vijećnik i saborski zastupnik Josip Križanić ustvrdio je da je njegova životna deviza nagraditi ljude za dobro obavljen posao.

– Bilo bi pametnije da smo održali neku tematsku sjednicu o poljoprivredi ili zdravstvenoj zaštiti. Te točke bile bi značajnije od ove blamaže – rekao je HDZ-ov Križanić

– Kad se nađemo u situaciji da se podvuče crta nakon obavljenog posla i shvati da je netko previše plaćen za posao koji je obavljao, onda je jasno da taj posao nije ni dobro obavljao. Slažem se sa gospodinom Sabatijem da 80.000 ne može spasiti jednu županiju. A ako se misli da će se s ovim smanjenjem posao raditi bolje, sigurno neće – rekao je Križanić i detaljno naveo što se, po njegovom mišljenju, trebalo raditi bolje.

– Zašto niste realizirali Kirurgiju? Vaša Vlada je skinula sveučilišni kampus s indikativne liste, pa smo to prešutjeli. Zašto je sjedište Sveučilišta Sjever u Koprivnici? Zašto ste šutjeli dok se sjedište HRT studija preselilo u Čakovec? Za vrijeme svog mandata niste napravili nijednu kapitalnu investiciju u školstvu, zdravstvu i komunalnoj infrastrukturi. Sve ove štete u gradu i Županiji su se dogodile za vrijeme vaše Vlade. Zato bi danas bilo pametnije da smo održali neku od tematskih sjednica s temom zdravstvene zaštite ili poljoprivrede koja je u kolapsu ili da smo išli pomagati svinjogojcima ili mljekarima koji su na koljenima. Sve te točke bile bi puno značajnije za sazivanje Županijske skupštine od ove blamaže u kojoj klub HDZ-a neće sudjelovati – poručio je Križanić, a njegov kolega, vijećnik i saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak današnju sjednicu prozvao najtragikomičnijom sjednicom Županijske skupštine ikad i zaključio da je prava šteta što nije bilo povjesničara da je i zabilježi.

Što je s dječjim vrtićima za odrasle – oni se ne diraju?

– Mi ćemo ovom odlukomo smanjenju plaća župana i dožupana osigurati 0,5 % potrebnih sredstava. Što je s ostalih 95,5 % sredstava? Župan, zamjenici smanjuju plaće, ali dječje vrtiće za odrasle AZRA-u, GARA-u, urede u Bruxellesu i Munchenu neće dirati – rekao je Stričak i podsjetio da je već prije bilo jasno da Varaždinska županija skupe JPP projekte ne može podnijeti.

– Zbog političke želje jedne osobe Varaždinska županija je krenula u projekt JPP-a. Već prije je Ministarstvo utvrdilo da je Županija prezadužena – rekao je Stričak

– Zbog političkih želja jedne osobe Varaždinska županija je krenula u ovaj projekt. Sve je počelo kada se župan iz redova HNS Radimir Čačić odlučio kandidirati za premijera i pokreće JPP projekte. Potom se osnivaju tvrtke za posebne namjene i već tada se znalo da županijski proračun to ne može podnijeti, a o tome govori i nadzor Ministarstva financija gdje se navodi da se Županija mogla zadužiti ukupno do 20,8 milijuna, a zadužila se 31,5 milijuna kuna, odnosno, 10,7 milijuna kuna previše, dakle, preko 17 %. Znači, već tada Ministarstvo veli da je Županija prezadužena – upozorio je Stričak i još jednom podsjetio da i dalje JPP ugovori nose oznaku tajnosti.

– Predlažem da s gospodinom Avarom i Bunićem dođem, pa da konačno prelistamo ugovore o JPP-u od početka do kraja, od idejnog rješenja, glavnih projekata, natječaja, ugovora, aneksa, komparatora, a ne ove tri knjižice koje su na ulazu – rekao je Stričak misleći na dokumente o JPP-u koje su danas svi zainteresirani mogli vidjeti na vlastiti zahjev u sklopu “Dana otvorenih vrata JPP-a”.

Biberdžić: Župan nije Superman, nismo u Disneylandu!

– Moram naglasiti da župan nije Superman da samo pucne prstima i sve se ostvari. To možda ima u Disneylandu, ali u stvarnom životu nema. Možemo se pohvaliti što imamo jednosmjensku nastavu, što imamo škole i dvorane, Centre izvrsnosti. Ova županijska vlast izjasnila se da joj je prioritet obrazovanje što se i vidi po svim tim projektimai i svi koji dođu u našu Županiju iz drugih čude se “k’o picek glisti što sve imamo” – stala je u obranu župana predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Iako je dožupan Alen Kišić prije tjedan dana rekao da je smanjenje plaća županijskih čelnika zbog minusa od 15 milijuna kuna u državnom proračunu prvi korak štednje, župan Predrag Štromar kaže da si plaće smanjuju zbog manje likvidnosti. Proračun se, naime, ne puni kako je planirano jer država nije platila JPP projekte za prosinac prošle godine i prva dva mjeseca ove, a ima problema i s osiguranjem sredstava pomoćnika u nastavi. To što je Županija ostala bez 15 milijuna kuna župan i dalje smatra da je greška.

– Nigdje nisam spomenuo da država neće ispoštovati Sporazum kojeg smo potpisali s ministrom Jovanovićem i koji je težak 15 milijuna kuna godišnje. Siguran sam da je nastala greška u državnom proračunu proračunu i da nije stavljena ta stavka. Sporazum nije raskinut – rekao je župan i ponovno pohvalio suradnju i angažman saborskih zastupnika iz Varaždinske županije te najavio da će i dalje, bez obzira na “teške tonove i riječi na današnjoj Skupštini” i dalje komunicirati i surađivati.

Križaniću je pak poručio da je u njegovom mandatu provedeno niz projekata.

– Mi provodimo besplatni prijevoz srednjoškolaca, projekt besplatnih udžbenika, niz projekata u zdravstvu, pripremamo projekte u komunalnoj infrastrukturu zajedno s Hrvatskim vodama i Varkomom. Zašto centar HRT-a ne bi bio u Čakovcu kad su u Varaždinskoj županiji mnoge druge institucije kad smo ionako za regionalizaciju. Ne smijemo razmišljati usko – rekao je župan.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje