Povežite se s nama

U fokusu

Žuti karton revizora: drugu godinu zaredom iste greške!

Objavljeno:

- dana

REVIZIJA

Prvo je razvlaštena varaždinska dogradonačelnica Natalija Martinčević kazneno prijavljena policiji da je koristila službeni automobil u privatne svrhe, a nekoliko dana nakon toga kaznenu prijavu za istu stvar zaradio je i gradonačelnik Goran Habuš. Ta je “afera” isplivala u javnost u lipnju.

Iako se oboje prijavljenih već tada branilo da to nije istina, nepravilnosti u korištenjima službenih automobila Grada Varaždina lani je sigurno bilo. Potvrda je stigla od Državnog ureda za reviziju.

Naime, u izvješću o financijskoj reviziji Grada Varaždina za 2013. navedeno je da u Gradu lani, baš kao ni prethodne, 2012. godine, nisu vođene potpune evidencije putnih naloga i korištenja službenih vozila, kao i evidencije potrošnje goriva.

Ako krenemo s ovrhama, dotući ćemo tvrtke, ustvrdio je Habuš

Revizori su na to upozorili i prošle godine, ali ispada da su u Gradu to ignorirali.
– Revizija je na to upozorila, ali bih htio naglasiti da do 2012. uopće nije postojao Pravilnik o korištenju službenih vozila. Može se dogoditi da nema putnog naloga u automobilu i za to postoji odgovornost – objasnio je Habuš.

Bez obrazloženja

Korištenje službenog automobila nije jedina nepravilnost na koju revizori upozoravaju već dvije godine. Nevjerojatno je da su slabosti opet uočene “kod planiranja, evidentiranja poslovnih događaja, popisa imovine i obveza te upućuju na neučinkovito funkcioniranje unutarnjih kontrola”.

Baš kao i u 2012., Grad ni za prošlu godinu uopće nije obrazložio kako su obračunati prihodi 260 tisuća kuna manji od iskazanih, dok su  prihodi od prodaje 668 tisuća kuna veći od iskazanih.

Broj zaposlenih raste: prije 20 godina bilo je 20, a sada ih je 107

Drugu godinu zaredom Grad nije donio ni odluku o pokriću manjka prihoda i primitaka! Na to je revizija posebno upozorila, pogotovo zbog sudskih postupaka “teških” nešto više od 98 milijuna kuna.
– Ti postupci mogu postati obveza – naglašavaju revizori.

Nisu naplatili

No Grad bi mogao imati povećati prihode. Državni revizori upozoravaju da lani nisu poduzete sve mjere za naplatu pojedinih prihoda. Konkretno, Grad krajem 2013. nije uspio naplatiti čak 26 milijuna kuna potraživanja za komunalnu naknadu, 9,3 milijuna kuna za komunalni doprinos te još 7,2 milijuna kuna za naknadu za uređenje voda.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Grada Varaždina na to je upozorio u lipnju kada su im plaće smanjene za 10 posto.

– Revizija su čiste brojke i revizori sami znaju da je situacija na terenu drugačija od one na papiru. Na primjer, od Stanoinga ne možemo dobiti novac jer je u predstečajnoj nagodbi, u Varteksu je 887 tisuća kuna koji su prijavljeni u stečajnu masu. Osim toga, ako krenemo s ovrhama prema nekoj tvrtki, zatući ćemo ih. Primjer je Radio Varaždin kojem se automatizmom ovog ljeta poslala ovrha i nastala je panika – veli Habuš.

Da se radi o potraživanjima koja su teško naplativa, navela je u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća pročelnica za financije Mirela Ivanković.

U Gradu zaposleni stručnjaci, a “autsorsalo” se PR agenciju

– Naplata komunalnog doprinosa proteže se od 2002. godine, pogotovo od 2005. do 2009. godine kada se najviše gradilo. Opomene se šalju redovito – kaže.

Nezavisni vijećnik Grada Varaždina Robert Podolnjak  upozorio je da bi te dugove onda trebalo otpisati.

– Državna revizija dala je uvjetno mišljenje. To je svojevrsni žuti karton i to ne prvi put, što nije dobro. Nenaplaćena potraživanja iznose više od 100 milijuna kuna. Čini mi se da se u nenaplaćenim komunalnim naknadama krije mnogo fizičkih i pravnih osoba. Ako se, na primjer, Varteksov dug ili od nekog drugog ne može naplatiti, bilo bi ga poštenije otpisati – veli Podolnjak.

Zaposleni rastu

Vijećnici HRAST-a osvrnuli su se i na broj zaposlenih u gradskoj upravi koje je prebrojala i državna revizija. Ukupno ih je 107. 
– Prije 20 godina u Gradu je radilo 20 ljudi. Sada  ih je 107. Ne kažem da oni nemaju što raditi i da profesionalno ne obavljaju svoj posao, ali svaki put kada se promijeni gradska vlast, povećava se broj zaposlenih – kaže Cecelja.

Nakon toga se zapravo dogodio neočekivani prevrat. Gradonačelnik Habuš zapravo je priznao da su svi njegovi pročelnici zaposleni jer su politički podobni!

– Bilo bi logično da gradonačelnik dođe na vlast sa svojim pročelnicima, baš kao što premijer dolazi na vlast i odlazi s nje sa svojim ministrima. Svi pročelnici znaju da dolaskom nove vlasti dolaze novi pročelnici – ustvrdio je varaždinski gradonačelnik.

Izvješće revizije, koje je ocijenjeno kao žuti karton, vijećnici su u ponedjeljak prihvatili jednoglasno.

Paušalno plaćanje usluga za promidžbu

Državni revizori upozorili su da je Grad na temelju ugovora paušalno plaćao usluge za promidžbu i informiranje, medijsku promociju i održavanje stranica. Zatražili su da se jasno istakne vrsta, datum i obujam poslova. Kome su plaćani ti poslovi, pogotovo zato jer Grad ima 107 zaposlenih, zanimalo je i HRAST-ovog vijećnika Cecelju.

– Ako postoje ljudi koji su stručni za odnose s javnošću i rade u Gradu, nije mi jasno zašto je bio potreban taj outsourcing PR usluga. Meni to liči na Fimi mediju – rekao je Cecelja. Gradonačelnik je još u petak novinarima rekao da ne zna o čemu se tu točno radi, a u ponedjeljak pročelnica za financije Mirela Ivanković nije dala nikakav odgovor.

No vjerojatno je riječ  o ugovorima s medijima i agencijama. Još 2013. Regionalni tjednik pisao je da su u Gradu u 13 mjeseci potrošili 700 tisuća kuna na medije i marketing. U 2012. potrošeno je 545.026 kuna, a u dva mjeseca 2013. još 137.216 kuna. Te je 2012. sklopljen ugovor sa zagrebačkom agencijom IM&C Ankice Mamić, čiji je klijent i Varaždinska županija.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati