Povežite se s nama

Novosti

Zvali zbog vrtoglavica i neobjašnjivih bolova

Objavljeno:

- dana

HITNA POMOĆ

Timovi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije od prvog dana ove godine pa do petka nisu imali značajno veći broj intervencija.
 

– Hitna medicinska služba je na području županije od 1. do 8. siječnja imala 228 intervencija. U odnosu na prosječan broj intervencija za razdoblje od osam dana u prosincu 2013. godine, broj intervencija bio je veći za 2,24 posto – naveo je dr. Stjepan Čusek, rukovoditelj Djelatnosti hitne medicine u Županijskom zavodu.

Što nas je mučilo?

Savjet liječnika: Pronađite vremena za opuštanje te mislite pozitivno!

I dok sam broj intervencija nije značajno povećan, zdravstvene tegobe su neuobičajene za zimu, posebno gleda li se prošla godina s puno snijega. Pomoć hitne službe građani su sada najčešće tražili zbog vrtoglavice, visokog ili niskog krvnog tlaka, nelagode u prsištu, ali i neobjašnjivih bolova. Hitnu pomoć su zvali i zbog pogoršanja stanja kod kroničnih bolesnika, zatim pojačanog lupanja srca, otežanog disanja i nesvjestice.

– Zabilježene su i intervencije zbog psihičkih problema, depresivnih stanja – doznali smo od dr. Čuseka.

Je li južina glavni krivac za takve tegobe? – Možemo zaključiti da je izrazito toplo vrijeme za ovo doba godine bilo uzrok jednog dijela navedene simptomatologije premda to ne možemo sa sigurnošću tvrditi – odgovorio nam je.

I dalje (pre)toplo

Meteorolozi i za ovaj tjedan najavljuju iznadprosječne temperature zraka, pri čemu bi u Varaždinu pale sredinom tjedna, ali bi od petka ponovno porasle iznad 10 stupnjeva. Kako se boriti protiv južine?

– Kroničnim bolesnicima preporuča se uzimanje redovite terapije, pri čemu ne smiju pretjerivati s lijekovima protiv bolova, analgeticima, kao ni s lijekovima za smirenje, sedativima. Ujedno im se preporuča da za sve nejasne tegobe koje osjećaju kontaktiraju svog obiteljskog liječnika, koji najbolje poznaje njihovo zdravstveno stanje i može dati najbolji savjet i uputu – savjetuje dr. Čusek. Svim građanima savjetuje da pronađu vremena za odmor i opuštanje te da paze da svoj organizam ne iscrpljuju pretjerano.

– Treba uzimati dovoljno vitamina, minerala i tekućine te paziti da prehrana bude ujednačena i zadovoljava sve potrebe organizma – napominje.

No ima još jedan važan savjet. – Građani bi se trebali pokušati što lakše nositi s vremenskim promjenama i na način da nađu sitna zadovoljstva u novonastalim prilikama te općenito treba misliti pozitivno, što će doprinijeti općem boljem raspoloženju i psihofizičkom stanju – zaključio je.

Pregledi

U prvih osam dana godine u Zavodu za hitnu medicinu zabilježili su povećani broj pregleda u prostoru za reanimaciju. U osam dana javila su se čak 642 pacijenta, gotovo 15 posto više u odnosu na prosinac. No pomoć nisu tražili zbog hitnih stanja, nego su većinom dolazili zbog prehlada, blažih poremećaja cirkulacije, problema s tlakom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje