Povežite se s nama

U fokusu

Zver o novim pravilima za Rome: Socijalni vaučeri umjesto novčanih isplata

Objavljeno:

- dana

Kandidat za župana Međimurske županije Darko Zver predtavio je danas dio programa vezan za Rome.

-Za bolji suživot i kvalitetniju integraciju romske nacionalne manjine u društvo, moramo najprije iskreno i otvoreno progovoriti o stvarnim problemima u romskim naseljima u Međimurskoj županiji. Država je najviše odgovorna što se trenutni sustav subvencija i pomoći iskorištava na krivi način te svojim indiferentnim stavom samo odmaže Romima koji žele normalan život i jednake prilike. Nažalost, Romima ne pomažu ni izjave njihovog saborskog zastupnika koji kaže da nije točno da Romi ne žele raditi te da su se asimilirali u većinsko stanovništvo. Opovrgava ga svakodnevica u kojoj stalno svjedočimo kako se socijalna pomoć umjesto na potrebne stvari troši na kocku i alkohol – stoji u priopćenju.

-Ova Vlada, kao i nažalost one prije nje, ide linijom manjeg otpora i umjesto da rješava probleme, ona isplatama socijalne pomoći kupuje mir, a neki bi rekli i – glasove na izborima. Kao novi župan Međimurske županije zahtijevat ću da se ova praksa u potpunosti izmijeni – izjavio je Darko Zver te najvio kako će dvije ključne stvari njegovog programa integracije romske manjine biti zagovaranje uvođenja vaučera umjesto novčanih isplata socijalne pomoći te kvalitetniji obrazovni program. Naglasio je da ukoliko Romi imaju određena prava, moraju imati i određene obveze. U Međimurskoj županiji su 80 posto korisnika socijalne pomoći Romi, a socijalna pomoć je državni novac, koji ako se nekome daje onda se kao javni novac treba i kontrolirati.

U ovim stavovima podržao ga je i Krešo Kovačić, stanovnik Međimurja romske nacionalnosti koji je pred novinarima iskreno progovorio o svom životnom slučaju.

-Ja nisam htio živjeti od socijalne pomoći i prosjačenja. Poduzetnik sam i svojim rukama zarađujem kruh za život svoje obitelji. Trenutno živim u Pribislavcu, ali gradim svoju kuću u Lopatincu u koju se sa ženom i dvoje djece planiram useliti iduće godine. Slažem se s uvođenjem vaučera umjesto isplate socijalnih davanja u novcu koji se trenutno troši na alkohol i kocku. Također se slažem da se svi Romi moraju posvetiti obrazovanju i da nas upravo obrazovanje može izvući iz nekvalitetnog životnog stila kakvim trenutno živi veliki dio Roma. Smatram da je Darko jedini kandidat za župana koji može provesti potrebne promjene i zbog toga ima moju podršku i podršku moje obitelji – istaknuo je Kovačić koji unatoč poštenom i urednom životu često sluša ružne uvrede na račun obiteljskih korijena. „Moje današnje prezime Kovačić nije moje obiteljsko prezime. Razlog promjene mojeg obiteljskog prezimena Oršoš upravo leži u diskriminaciji kojoj smo bili podvrgnuti ja i moja obitelj“ – izjavio je Krešo Kovačić koji je prošle godine osnovao vlastitu tvrtku za postavljanje podnih i zidnih obloga. Prema Kovačiću, Darko Zver je u pravu kad kaže da treba prvo uvesti red, a onda pomoći mladim ljudima da se obrazuju.

-Ako su počinjeni neki prekršaji, nema besplatnih drva za ogrijev prije nego što se to procesuira. Ako dijete ne ide u školu, nema dječjeg doplatka, a službe odmah izlaze na teren. Ukoliko netko dobiva socijalnu pomoć za djecu, hranu i odjeću, onda se taj novac treba trošiti upravo za te potrebe. Rješenje je u uvođenju namjenskih vaučera, koji bi zamijenili novac i osigurali da sredstva namijenjena djeci budu usmjerena upravo na pomoć i osnaživanje te djece – izjavio je Zver i naglasio kako je sljedeći glavni korak obrazovanje.

-Činjenica je da Romima materinji jezik nije hrvatski te im je zbog toga teško ući u proces obrazovanja. Dok druga djeca uče čitati i pisati, oni zapinju sa samim razumijevanjem hrvatskog. Zato je važno da županija pomogne u predškolskim programima, kroz financiranje individualnih programa s romskom djecom i rani predškolski odgoj na razini cijele županije. S tim je usko povezan i veći naglasak na daljnjem osnovnom i srednjem obrazovanju, inzistiranje na broju djece u razredima koji je pedagoški prihvatljiv za integraciju, bolja suradnja sa socijalnim službama i brza reagiranja na svaku pojavu neredovitog dolaska djece u školu – stoji u priopćenju.

-Samo tako pripremljeni mladi ljudi mogu ući jednog dana na tržište rada i konkurirati za posao. I tu je bitno da se Županija uključi, pogotovo u segmentu poticanja obrtništva i deficitarnih zanimanja .Nažalost, za mnoge pripadnike romske manjine smo već zakasnili i tu je teško očekivati promjenu. Ali ako uistinu želimo napredak i bolji suživot, kao i kvalitetniju integraciju romske nacionalne manjine u društvo, moramo gledati u budućnost i sutra. Probleme koje imamo u Međimurju ne smijemo negirati. Oni postoje i moramo se suočiti s njima. Mi to moramo napraviti, a ne očekivati da će se to samo riješiti ili će netko doći iz Zagreba i zamahnuti čarobnim štapićem – zaključio je Zver.

U fokusu

INTERVJU Dr. Stjepan Šterc: Gospodo političari vrijeme je za razum i pomak iz političkih visina prema prizemnoj stvarnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još uvijek se raspravlja o nedavno objavljenim rezultatima popisa stanovništva. Naime, Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika, što je oko 360.000 manje nego 2011. godine. Također, i Varaždinska županija u 10 godina zabilježila je pad broja stanovnika, od 8,92 %, kao i susjedna Međimurska, od 6,98 %. Zašto Hrvatska ima gotovo 10 % manje stanovnika, zašto i sjever Hrvatske ima manje stanovnika nego prije 10 godina, tko je za to kriv, kako se treba voditi demografska politika – samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarali s najpoznatijim hrvatskim demografom dr. sc. Stjepanom Štercom.

Je li po Vama očekivano u 10 godina imati gotovo 10 % manje stanovništva?

Bilo je za očekivati s obzirom na trendove i pokazatelje prirodnog pada stanovništva, vanjsko iseljavanje, smanjivanje broja učenika osnovnih i srednjih škola, intenzivno starenje ukupne hrvatske populacije i političku mirnoću s kojom su se te demografske negativnosti promatrale. Iako je struka godinama, pa i desetljećima upozoravala što bi se moglo dogoditi u popisu 2021. godine, iako su izrađivani i prihvaćani programi demografske revitalizacije, iako su održana brojna predavanja, tribine, okrugli stolovi, pa i stranački skupovi na tu temu, ozbiljnijeg pomaka u smislu provođenja demografske obnove nije bilo. Politička su se očekivanja dosad vladajućih stranaka ili koalicija uglavnom svodila na lamentacije oko važnosti demografske problematike i čekanja njezina ispuhivanja u javnosti. Rezultati su popisa dvojako doživljeni: kao šok vladajućih i kao očekivanja opozicijskih, iako nitko u svom programu nije imao demografski opstanak Hrvatske i hrvatskog naroda kao političku primarnost djelovanja, niti je ikad zatražena posebna sjednica Vlade ili Sabora po tom pitanju. Uglavnom, politički je osjećaj postojanja na vlasti ili njezina dohvata prevladao nad znanstvenim vapajima i sustigla nas je potvrda demografskog sloma, koji bi morao zabrinuti svakog racionalnog u ovoj zemlji.

Demografska politika

Kako to? Zašto po Vama imamo pad broja stanovnika?

Depopulaciju ovih razmjera u Hrvatskoj uvjetovali su brojni čimbenici tijekom dužeg razdoblja, dok je njezin intenzitet pospješen upravo zbivanjima u prošlome međupopisnom razdoblju. Hrvatska je od početka 20. stoljeća imala sedam demografskih destrukcijskih valova, koji su bili vezani za iseljavanja i posredna i neposredna ratna stradavanja. Iseljenički su valovi početkom 20. stoljeća, u gastarbajterskoj eri šezdesetih, neposredno nakon Drugoga svjetskog rata i s recentnim iseljavanjem odnijeli gotovo 1,7 milijuna ljudi, a ratna posredna i neposredna stradavanja u svim ratovima 20. stoljeća više od milijun ljudi. Hrvatska je jedina zemlja u užem i širem okruženju koja je imala depopulaciju u sva tri prva poslijeratna popisa stanovništva nakon ratova. Jedina. Sve navedeno je ubrzalo smanjivanje prirodnog rasta i pojavu prirodnog pada i starenje hrvatske populacije, a agresija na Hrvatsku je početkom devedesetih negativnosti dodatno ubrzala. Nakon toga, uz sva upozorenja i projekcije, politički je upravljački sustav sve to promatrao bez pomaka, pa su demografski parametri dobivali sve negativnije vrijednosti. Pravi je demografski potop uslijedio u posljednjem međupopisnom razdoblju, a pogotovo nakon ulaska Hrvatske u EU. Tako je Hrvatska postala jedna od najstarijih populacija u svijetu i našla se u demografski najugroženijem prostoru u svijetu po stručnjacima UN-a. Ugrožavanje osnovnih sustava na kojima počivaju hrvatsko društvo i hrvatska država postaje realnost, a demografska problematika ključno pitanje hrvatskog nastavka, opstanka i razvoja.

Je li pad broja stanovnika krivnja politike, odnosno političara?

Koliko god se hrvatski političari tješe i opravdavaju kako su se otvorile europske granice, omogućila sloboda kretanja i otvorilo tržište rada, politika je primarni krivac, a u toj primarnosti političari. Jednostavno je mirnoća promatranja političkih izvršitelja demografske devastacije Hrvatske učinila svoje i, unatoč javnom negiranju krivnje, krivica ostaje neosporna. Ovi su rezultati popisa prilika za konačno prihvaćanje demografske problematike kao ključnog pitanja ukupnog razvoja zemlje.

Nastavno na prošlo pitanje: je li demografska politika u Hrvatskoj po Vama promašena?
Demografska se politika u Hrvatskoj provodi retoričkim metodama, prosječnim pozicijskim ljudima i mjerama koje malo rezultata daju. Promašen je pristup, izbor provoditelja i primjena poticajnih mjera jer se sve svodi na politizaciju problematike, iako ona nije političko, svjetonazorsko, ideološko, vjersko, etničko i slično pitanje, već strateško razvojno, o kojem primarno ovisi hrvatska budućnost.

Sjever bolji

Varaždinska županija ima gotovo 9 % manje stanovnika nego prije 10 godina. Dojma smo da je naša županija po demografskim pokazateljima u boljoj poziciji od slavonskih županija, gdje neke županije imaju i više od 20 % manje stanovnika nego prije 10 godina.

Nemojmo se zavaravati: i gubitak od 9 % je velik demografski gubitak u 10 godina, samo se radi o vremenskom pomaku. Nastavak bi, uz ovakvo političko mirovanje, mogao ubrzati demografske negativnosti, no ipak se radi o prednosti nad slavonskim prostorom koja se mora iskoristiti za donošenje revitalizacijskih odluka ne želi li se prihvatiti realnost nastavka nestanka na razini cijele države. Ovi su rezultati opomena svim političkim upraviteljima, od nacionalne preko regionalne do lokalne razine. Gospodo, vrijeme je za razum i pomak iz političkih visina prema prizemnoj stvarnosti!

Međimurska županija ima pad broja stanovnika od 6,98 %. Zbog čega sjever Hrvatske ima manju depopulaciju?

Razliku nisu uvjetovali čimbenici u sredinama s manjom depopulacijom, nego primarno u sredinama velike demografske devastacije, koje se prazne uslijed dugogodišnje politizacije u svemu oko nas. Postoje, naravno, i ostali razlozi, uvjetovani boljom uređenošću lokalnih društava i ozbiljnijim i odgovornijim političkim pristupom.

Kako zaustaviti daljnju depopulaciju Hrvatske?

Prije svega, vlast mora prihvatiti realnost znanstvenih najava i u izvršnoj vlasti postaviti demografsku problematiku na poziciju sukladnu njezinoj važnosti, s osobama na resornom čelu dokazanima izvan političkog sustava i osobama koje imaju znanje, misaonu spoznaju, građansku hrabrost odlučivanja i dovoljnu širinu shvaćanja značenja ljudske populacije kao najvrednijeg dijela i čimbenika hrvatskog društva i prostora. Kao, uostalom, i svakog drugog. Tako počinje rješavanje strateškog nacionalnog pitanja.

Rješenja

Kakva su rješenja?

Hrvatska mora odmah početi demografsku revitalizaciju po oba revitalizacijska modela: revitalizaciju klasičnom populacijskom politikom i revitalizaciju selektivnom imigracijskom politikom. Prva se zasniva na poticanju rađanja i donosi rezultate u dužem razdoblju, a druga na selektivnoj imigraciji, s kojom revitalizacija počinje odmah po provođenju. Za oba je modela potrebno donijeti poticajne mjere zasnovane na znanstvenoj logici i razvojnoj potrebi i komplementarno ih usklađivati na nacionalnoj i lokalnoj razini koristeći primarno najvažniji poticajni model kroz usmjeravanje porezne politike.

I za kraj: kako po Vama treba voditi demografsku politiku i u koje zemlje se, primjerice, možemo ugledati?
Demografska se politika mora voditi po znanstvenim zakonitostima i projekcijama, mora se pomaknuti iz političke i socijalne sfere i mora se temeljiti na iskustvima zemalja koje su bile u sličnom položaju kao Hrvatska: zemalja koje imaju više stanovnika u iseljeništvu nego u matičnoj državi i zemalja koje u svom iseljeništvu vide posebno bogatstvo prema kojem se postavljaju i demografski revitalizacijski modeli i strateški razvojni. Posebni su primjeri za to Izrael i Irska.

Nastavite čitati

U fokusu

Lokalni referendum u Ivancu može propasti ako se ne odazove dovoljno birača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani izlaze 20. veljače na lokalni referendum na kojem će glasati o temama pripojenja Ivkom-vode Varkomu i dovoza “tuđeg” smeća u Ivanec.

Gradsko vijeće Ivanca jednoglasno podržalo održavanje referenduma o Ivkom-vodi i otpadu u Jerovcu

Zanimljiva je stvar da referendum može ne uspjeti jer odaziv birača nije dovoljan.

Naime, prema Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave na izbore treba izaći većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave.

– Na lokalnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je raspisan referendum – točna je stavka navedenog zakona.

Ustavnost i zakonitost lokalnog referenduma nadzire Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske.

Naime, lokalni referendum je propao u Pribislavcu 2011. godine kada se glasalo o povjerenju tadašnjoj načelnici. Na referendum je tada izašao 271 birač, što je bilo svega 11,06 % od 2450 upisanih u biračke spiskove.

Odaziv birača

Provjerili smo na Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kakva je izlaznost birača bila na proteklim izborima.

Na lokalnim izborima održanima 2021. godine na području Grada Ivanca bilo je registrirano 11.315 birača, a u prvom krugu ih je za gradonačelnika glasalo 5218, odnosno 46,12 %. U drugom krugi izašlo je još manje birača, samo 40,66 %.

Na lokalnim izborima 2017. godine, izbor gradonačelnika, u prvom i jednom krugu je u Gradu Ivancu izašlo 48,36 % birača.

Ni na lokalnim izborima 2013. godine nije izašla polovica birača. Te je godine u Ivancu bilo 11.118 birača, a u prvom ih je krugu na glasanje za gradonačelnika izašlo 4728, odnosno 42,53 %.

Sličan je bio odaziv Ivančana i na parlamentarnim izborima.

Izborni dan referenduma će pokazati koliko su teme bile važne Ivančanima i koliko će ih izaći na birališta. Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću Ivanca.

– Uspije li referendum (na glasačke mjesta treba izaći 50 % + jedan birač) i ako građani na njemu kažu NE pripajanju Varkomu i NE smeću, na taj način Ivanec će poslati snažnu političku poruku Vladi i aktualnoj vlasti koja bi, bude li političke volje i mudrosti, nakon toga možda i mogla promijeniti svoje akte – objavljeno je na internetskoj stranici Grada Ivanca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje