Povežite se s nama

Međimurje

Zvonko Horvatić: “Temelji hrvatske države sazdani su na krvi branitelja“

Objavljeno:

- dana

MEMENTO VUKOVARU

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara brojni građani, učenici čakovečkih osnovnih škola, branitelji, djelatnici Policijske uprave međimurske, predstavnici Grada i Županije, zapalili su i položili lampione u Vukovarskoj ulici, uz rotor kod hotela “Park“ te na čakovečkom Trgu Republike.

Njima je iscrtan impozantan vodotoranj – simbol stradanja i hrvatskog zajedništva, a treperavi plamen svijeća zasvijetlio je za Vukovar u srcima svih Međimuraca. Komemoracijska svečanost počela je u petak okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK “Sloga“ gdje se uz polaganje vijenaca okupljenima obratio Zvonko Horvatić, zapovjednik grupe na Sajmištu, vukovarski branitelj i logoraš.

Lampionima je iscrtan Vodotoranj, simbol hrvatskog stradanja

– Danas obilježavamo 25. obljetnicu najtužnijeg dana u bogatoj povijesti grada na obalama Dunava i Vuke. Prisjećamo se kako je 11. rujna 1991. godine u sklopu zasebne postrojbe PU međimurske, odnosno PP Čakovec, 58 njenih pripadnika upućeno na ratište u Vukovar. Bili su naoružani samo streljačkim naoružanjem i s malo streljiva. Iako bez posebne obuke, redovite opskrbe hranom i vodom, uz puno odricanja i snalaženja mjesecima se odolijevalo napadima mnogobrojnijeg i do zuba naoružanog neprijatelja – rekao je ovaj veteran Domovinskog rata koji je s kolegama između ostaloga bio zaduženo za obranu Sajmišta.

Dodao je kako su temelji hrvatske države sazdani na krvi i zdravlju branitelja. Njegov govor prožet istinom o stradanju junaka, domoljubljem i čovjekoljubljem pozorno su slušali osnovci među kojima je bio 13-godišnji Edi Plaftak, učenik 8. B razreda OŠ Čakovec.

“Vukovar svijetli“

– Prvi put sudjelujem u koloni sjećanja i ovih dana u sklopu nastavnog programa štošta smo doznali o okupaciji Vukovara, odnosno o tragediji koja je kulminirala u studenome 1991. godine. Znamo da je zbog srpske agresije na Hrvatsku u Gradu heroju stradalo mnogo civila, djece i hrvatskih branitelja – naglasio je Plaftak.
Na dostojanstven način, minutom šutnje i molitvom, s pijetetom prema svim sudionicima obrane Vukovara, građani Čakovca podržali su program “I u mom gradu Vukovar svijetli“. Akciji se odazvala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz gradonačelnika Stjepana Kovača sa zamjenicima. U koloni sjećanja uz njih su se našli načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Danica Pongrac Krhač, brojni vukovarski branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih.

Međimurski policajci nisu ginuli uzalud

O ogromnoj žrtvi koju su u obrani domovine dali svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, najbolje govore podaci o stradalima. 
Naime, u obrani Vukovara i ostalih gradova u Slavoniji – Vinkovcima, Tovarniku, Borovo Naselju, sudjelovalo je dvjestotinjak aktivnih i pričuvnih policijskih službenika, tadašnje Policijske stanice Čakovec, ustrojene u okviru Policijske uprave varaždinske. 
Iz Policijske stanice Čakovec, 11. rujna 1991. u obranu grada Vukovara upućeno je 58 policijskih službenika, tzv. “zadnja vukovarska grupa”, koja je podnijela najveći teret i pritom najteže stradala. 
Okupacijom Vukovara, 18. studenoga 1991. zatočena su 24 policijska službenika, dok se njih 11 vratilo probojem. Osam službenika uspjelo se vratiti konvojem Crvenog križa. 

U obrani grada Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je deset policijskih službenika, dok ih je 26 ranjeno, a jedan policajac Policijske stanice Čakovec, Ivan Oreški, još uvijek se smatra nestalim.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje