Povežite se s nama

Međimurje

Zvonko Horvatić: “Temelji hrvatske države sazdani su na krvi branitelja“

Objavljeno:

- dana

MEMENTO VUKOVARU

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara brojni građani, učenici čakovečkih osnovnih škola, branitelji, djelatnici Policijske uprave međimurske, predstavnici Grada i Županije, zapalili su i položili lampione u Vukovarskoj ulici, uz rotor kod hotela “Park“ te na čakovečkom Trgu Republike.

Njima je iscrtan impozantan vodotoranj – simbol stradanja i hrvatskog zajedništva, a treperavi plamen svijeća zasvijetlio je za Vukovar u srcima svih Međimuraca. Komemoracijska svečanost počela je u petak okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK “Sloga“ gdje se uz polaganje vijenaca okupljenima obratio Zvonko Horvatić, zapovjednik grupe na Sajmištu, vukovarski branitelj i logoraš.

Lampionima je iscrtan Vodotoranj, simbol hrvatskog stradanja

– Danas obilježavamo 25. obljetnicu najtužnijeg dana u bogatoj povijesti grada na obalama Dunava i Vuke. Prisjećamo se kako je 11. rujna 1991. godine u sklopu zasebne postrojbe PU međimurske, odnosno PP Čakovec, 58 njenih pripadnika upućeno na ratište u Vukovar. Bili su naoružani samo streljačkim naoružanjem i s malo streljiva. Iako bez posebne obuke, redovite opskrbe hranom i vodom, uz puno odricanja i snalaženja mjesecima se odolijevalo napadima mnogobrojnijeg i do zuba naoružanog neprijatelja – rekao je ovaj veteran Domovinskog rata koji je s kolegama između ostaloga bio zaduženo za obranu Sajmišta.

Dodao je kako su temelji hrvatske države sazdani na krvi i zdravlju branitelja. Njegov govor prožet istinom o stradanju junaka, domoljubljem i čovjekoljubljem pozorno su slušali osnovci među kojima je bio 13-godišnji Edi Plaftak, učenik 8. B razreda OŠ Čakovec.

“Vukovar svijetli“

– Prvi put sudjelujem u koloni sjećanja i ovih dana u sklopu nastavnog programa štošta smo doznali o okupaciji Vukovara, odnosno o tragediji koja je kulminirala u studenome 1991. godine. Znamo da je zbog srpske agresije na Hrvatsku u Gradu heroju stradalo mnogo civila, djece i hrvatskih branitelja – naglasio je Plaftak.
Na dostojanstven način, minutom šutnje i molitvom, s pijetetom prema svim sudionicima obrane Vukovara, građani Čakovca podržali su program “I u mom gradu Vukovar svijetli“. Akciji se odazvala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz gradonačelnika Stjepana Kovača sa zamjenicima. U koloni sjećanja uz njih su se našli načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Danica Pongrac Krhač, brojni vukovarski branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih.

Međimurski policajci nisu ginuli uzalud

O ogromnoj žrtvi koju su u obrani domovine dali svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, najbolje govore podaci o stradalima. 
Naime, u obrani Vukovara i ostalih gradova u Slavoniji – Vinkovcima, Tovarniku, Borovo Naselju, sudjelovalo je dvjestotinjak aktivnih i pričuvnih policijskih službenika, tadašnje Policijske stanice Čakovec, ustrojene u okviru Policijske uprave varaždinske. 
Iz Policijske stanice Čakovec, 11. rujna 1991. u obranu grada Vukovara upućeno je 58 policijskih službenika, tzv. “zadnja vukovarska grupa”, koja je podnijela najveći teret i pritom najteže stradala. 
Okupacijom Vukovara, 18. studenoga 1991. zatočena su 24 policijska službenika, dok se njih 11 vratilo probojem. Osam službenika uspjelo se vratiti konvojem Crvenog križa. 

U obrani grada Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je deset policijskih službenika, dok ih je 26 ranjeno, a jedan policajac Policijske stanice Čakovec, Ivan Oreški, još uvijek se smatra nestalim.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Građane se upozorava da ne otvaraju zlonamjerni e-mail s adrese „k[email protected]

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjih 24 sata Policijska uprava međimurska zaprimila je nekoliko prijava trgovačkih društava i javnih ustanova iz kojih proizlazi da su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke koje su navodno upućena s adrese elektroničke pošte Policijske uprave krapinsko-zagorske.

– Upozoravamo građane da ne otvaraju elektroničku poštu s adrese [email protected] te da ne otvaraju linkove i ne preuzimaju privitke na svoje uređaje. Riječ je o zlonamjernoj elektroničkoj poruci koja nije upućena sa servera Ministarstva unutarnjih poslova, dakle ne radi se o službenoj adresi elektroničke pošte Policijske uprave krapinsko-zagorske – ističu iz policije.

Sadržaj upućenih e-poruka:

Zahtjev za ponudu, broj 17-0822-0397

Mi smo Policijska uprava krapinsko-zagorska.

Čuli smo za izvrsnost vaše tvrtke. Naše sjedište treba vašu ponudu cijena za naš proračun za 2022. (u prilogu). Ovaj proračun sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Pošaljite ponudu prije 23. kolovoza 2022. Pronađite privitak i javite nam ako trebate više informacija.

Hvala i srdačan pozdrav.

U potpisu: Policijska uprava krapinsko-zagorska i Marijana Mužar- Policijska službenica za odnose s javnošću

– U svakom slučaju ako ste zaprimili elektroničku poruku koju niste očekivali te vam je pošiljatelj nepoznat, a sadržaj poruke sumnjiv, obavezno provjerite vjerodostojnost poruke koristeći drugi komunikacijski kanal. Savjetujemo da nikad ne otvarate sumnjive privitke i ne odgovarate na neočekivane poruke – ističu iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju djeluje gotovo tisuću udruga: najbrojnije su sportske udruge, kojih je više od 330

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Razina kvalitete života u određenoj sredini mjeri se i brojem organizacija civilnog društva putem čijih se aktivnosti provode razni društveno korisni programi i projekti. U Međimurskoj županiji aktivno djeluje 969 udruga. Gotovo trećina njih su sportske udruge, odnosno klubovi i savezi, koje su s obzirom na uobičajeni ritam treninga i natjecanja ujedno i najaktivnije udruge. Oko 20 posto od ukupnog broja udruga su one koji djeluju u području kulture i umjetnosti, a slijede udruge za zaštitu okoliša i prirode, pa zatim redom udruge u području socijalne djelatnosti, gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja te zaštite i spašavanja.

Kako se djelovanje udruga temelji na načelu javnosti i neprofitnosti, a velika većina njih ne obavlja gospodarsku djelatnost iako im zakon to omogućuje, financiranje rada udruga uglavnom se temelji na dobrovoljnim donacijama članova i sponzora. Velik udio u financiranju udruga počiva i na javnom novcu koji se dodjeljuje putem javnih poziva i natječaja Međimurske županije, gradova i općina. Međimurska županija tako svake godine oko jedan posto svoga Proračuna usmjerava prema organizacijama civilnog društva: sport, kultura i umjetnost, udruge građana i političke stranke, socijalna zaštita, zaštita okoliša…

Tako je tijekom 2021. godine najveći iznos od gotovo 1,4 milijuna kuna izdvojen za programe i projekte sportskih udruga. Za udruge iz područja zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima, ljudskih prava te demokratizacije i razvoja civilnog društva osigurano je 675.000 kuna. Udruge čiji je interes usredotočen na poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo lani su putem natječaja Međimurske županije dobile oko 470.000 kuna, dok se rad udruga za zaštitu potrošača sufinancirao iznosom od 10.000 kuna.

– U Međimurskoj županiji djeluje 21 ustanova u području kulture, a usmjerene su na muzejsku, kulturnu i društvenu aktivnost, organiziranje filmskih, kazališnih, izložbenih, koncertnih i drugih kulturno-umjetničkih priredbi vlastite produkcije ili u suradnji s

drugim ustanovama i udrugama. U području kulture i umjetnosti u Međimurskoj županiji djeluje i ukupno 257 udruga koje njeguju baštinu i povijest Međimurja. Sukladno podacima Registra kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija na nacionalnoj listi sadrži 63 registrirana kulturna dobra: 12 nematerijalnih kulturnih dobara

i 51 materijalno kulturno dobro – govore iz Međimurske županije.

Nematerijalna zaštićena kulturna dobra u Međimurskoj županiji su: medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, umijeće izrade tradicijske maske pikač, svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata, međimurska popevka, štrigovska skupina govora, kotoripska skupina govora, tradicija slavljenja sv. Martina biskupa i zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje