Povežite se s nama

Međimurje

Zvonko Horvatić: “Temelji hrvatske države sazdani su na krvi branitelja“

Objavljeno:

- dana

MEMENTO VUKOVARU

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara brojni građani, učenici čakovečkih osnovnih škola, branitelji, djelatnici Policijske uprave međimurske, predstavnici Grada i Županije, zapalili su i položili lampione u Vukovarskoj ulici, uz rotor kod hotela “Park“ te na čakovečkom Trgu Republike.

Njima je iscrtan impozantan vodotoranj – simbol stradanja i hrvatskog zajedništva, a treperavi plamen svijeća zasvijetlio je za Vukovar u srcima svih Međimuraca. Komemoracijska svečanost počela je u petak okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK “Sloga“ gdje se uz polaganje vijenaca okupljenima obratio Zvonko Horvatić, zapovjednik grupe na Sajmištu, vukovarski branitelj i logoraš.

Lampionima je iscrtan Vodotoranj, simbol hrvatskog stradanja

– Danas obilježavamo 25. obljetnicu najtužnijeg dana u bogatoj povijesti grada na obalama Dunava i Vuke. Prisjećamo se kako je 11. rujna 1991. godine u sklopu zasebne postrojbe PU međimurske, odnosno PP Čakovec, 58 njenih pripadnika upućeno na ratište u Vukovar. Bili su naoružani samo streljačkim naoružanjem i s malo streljiva. Iako bez posebne obuke, redovite opskrbe hranom i vodom, uz puno odricanja i snalaženja mjesecima se odolijevalo napadima mnogobrojnijeg i do zuba naoružanog neprijatelja – rekao je ovaj veteran Domovinskog rata koji je s kolegama između ostaloga bio zaduženo za obranu Sajmišta.

Dodao je kako su temelji hrvatske države sazdani na krvi i zdravlju branitelja. Njegov govor prožet istinom o stradanju junaka, domoljubljem i čovjekoljubljem pozorno su slušali osnovci među kojima je bio 13-godišnji Edi Plaftak, učenik 8. B razreda OŠ Čakovec.

“Vukovar svijetli“

– Prvi put sudjelujem u koloni sjećanja i ovih dana u sklopu nastavnog programa štošta smo doznali o okupaciji Vukovara, odnosno o tragediji koja je kulminirala u studenome 1991. godine. Znamo da je zbog srpske agresije na Hrvatsku u Gradu heroju stradalo mnogo civila, djece i hrvatskih branitelja – naglasio je Plaftak.
Na dostojanstven način, minutom šutnje i molitvom, s pijetetom prema svim sudionicima obrane Vukovara, građani Čakovca podržali su program “I u mom gradu Vukovar svijetli“. Akciji se odazvala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz gradonačelnika Stjepana Kovača sa zamjenicima. U koloni sjećanja uz njih su se našli načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Danica Pongrac Krhač, brojni vukovarski branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih.

Međimurski policajci nisu ginuli uzalud

O ogromnoj žrtvi koju su u obrani domovine dali svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, najbolje govore podaci o stradalima. 
Naime, u obrani Vukovara i ostalih gradova u Slavoniji – Vinkovcima, Tovarniku, Borovo Naselju, sudjelovalo je dvjestotinjak aktivnih i pričuvnih policijskih službenika, tadašnje Policijske stanice Čakovec, ustrojene u okviru Policijske uprave varaždinske. 
Iz Policijske stanice Čakovec, 11. rujna 1991. u obranu grada Vukovara upućeno je 58 policijskih službenika, tzv. “zadnja vukovarska grupa”, koja je podnijela najveći teret i pritom najteže stradala. 
Okupacijom Vukovara, 18. studenoga 1991. zatočena su 24 policijska službenika, dok se njih 11 vratilo probojem. Osam službenika uspjelo se vratiti konvojem Crvenog križa. 

U obrani grada Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je deset policijskih službenika, dok ih je 26 ranjeno, a jedan policajac Policijske stanice Čakovec, Ivan Oreški, još uvijek se smatra nestalim.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje