Povežite se s nama

Međimurje

Zvonko Horvatić: “Temelji hrvatske države sazdani su na krvi branitelja“

Objavljeno:

- dana

MEMENTO VUKOVARU

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara brojni građani, učenici čakovečkih osnovnih škola, branitelji, djelatnici Policijske uprave međimurske, predstavnici Grada i Županije, zapalili su i položili lampione u Vukovarskoj ulici, uz rotor kod hotela “Park“ te na čakovečkom Trgu Republike.

Njima je iscrtan impozantan vodotoranj – simbol stradanja i hrvatskog zajedništva, a treperavi plamen svijeća zasvijetlio je za Vukovar u srcima svih Međimuraca. Komemoracijska svečanost počela je u petak okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK “Sloga“ gdje se uz polaganje vijenaca okupljenima obratio Zvonko Horvatić, zapovjednik grupe na Sajmištu, vukovarski branitelj i logoraš.

Lampionima je iscrtan Vodotoranj, simbol hrvatskog stradanja

– Danas obilježavamo 25. obljetnicu najtužnijeg dana u bogatoj povijesti grada na obalama Dunava i Vuke. Prisjećamo se kako je 11. rujna 1991. godine u sklopu zasebne postrojbe PU međimurske, odnosno PP Čakovec, 58 njenih pripadnika upućeno na ratište u Vukovar. Bili su naoružani samo streljačkim naoružanjem i s malo streljiva. Iako bez posebne obuke, redovite opskrbe hranom i vodom, uz puno odricanja i snalaženja mjesecima se odolijevalo napadima mnogobrojnijeg i do zuba naoružanog neprijatelja – rekao je ovaj veteran Domovinskog rata koji je s kolegama između ostaloga bio zaduženo za obranu Sajmišta.

Dodao je kako su temelji hrvatske države sazdani na krvi i zdravlju branitelja. Njegov govor prožet istinom o stradanju junaka, domoljubljem i čovjekoljubljem pozorno su slušali osnovci među kojima je bio 13-godišnji Edi Plaftak, učenik 8. B razreda OŠ Čakovec.

“Vukovar svijetli“

– Prvi put sudjelujem u koloni sjećanja i ovih dana u sklopu nastavnog programa štošta smo doznali o okupaciji Vukovara, odnosno o tragediji koja je kulminirala u studenome 1991. godine. Znamo da je zbog srpske agresije na Hrvatsku u Gradu heroju stradalo mnogo civila, djece i hrvatskih branitelja – naglasio je Plaftak.
Na dostojanstven način, minutom šutnje i molitvom, s pijetetom prema svim sudionicima obrane Vukovara, građani Čakovca podržali su program “I u mom gradu Vukovar svijetli“. Akciji se odazvala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz gradonačelnika Stjepana Kovača sa zamjenicima. U koloni sjećanja uz njih su se našli načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Danica Pongrac Krhač, brojni vukovarski branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih.

Međimurski policajci nisu ginuli uzalud

O ogromnoj žrtvi koju su u obrani domovine dali svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, najbolje govore podaci o stradalima. 
Naime, u obrani Vukovara i ostalih gradova u Slavoniji – Vinkovcima, Tovarniku, Borovo Naselju, sudjelovalo je dvjestotinjak aktivnih i pričuvnih policijskih službenika, tadašnje Policijske stanice Čakovec, ustrojene u okviru Policijske uprave varaždinske. 
Iz Policijske stanice Čakovec, 11. rujna 1991. u obranu grada Vukovara upućeno je 58 policijskih službenika, tzv. “zadnja vukovarska grupa”, koja je podnijela najveći teret i pritom najteže stradala. 
Okupacijom Vukovara, 18. studenoga 1991. zatočena su 24 policijska službenika, dok se njih 11 vratilo probojem. Osam službenika uspjelo se vratiti konvojem Crvenog križa. 

U obrani grada Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je deset policijskih službenika, dok ih je 26 ranjeno, a jedan policajac Policijske stanice Čakovec, Ivan Oreški, još uvijek se smatra nestalim.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati