Povežite se s nama

Međimurje

Zvonko Horvatić: “Temelji hrvatske države sazdani su na krvi branitelja“

Objavljeno:

- dana

MEMENTO VUKOVARU

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara brojni građani, učenici čakovečkih osnovnih škola, branitelji, djelatnici Policijske uprave međimurske, predstavnici Grada i Županije, zapalili su i položili lampione u Vukovarskoj ulici, uz rotor kod hotela “Park“ te na čakovečkom Trgu Republike.

Njima je iscrtan impozantan vodotoranj – simbol stradanja i hrvatskog zajedništva, a treperavi plamen svijeća zasvijetlio je za Vukovar u srcima svih Međimuraca. Komemoracijska svečanost počela je u petak okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK “Sloga“ gdje se uz polaganje vijenaca okupljenima obratio Zvonko Horvatić, zapovjednik grupe na Sajmištu, vukovarski branitelj i logoraš.

Lampionima je iscrtan Vodotoranj, simbol hrvatskog stradanja

– Danas obilježavamo 25. obljetnicu najtužnijeg dana u bogatoj povijesti grada na obalama Dunava i Vuke. Prisjećamo se kako je 11. rujna 1991. godine u sklopu zasebne postrojbe PU međimurske, odnosno PP Čakovec, 58 njenih pripadnika upućeno na ratište u Vukovar. Bili su naoružani samo streljačkim naoružanjem i s malo streljiva. Iako bez posebne obuke, redovite opskrbe hranom i vodom, uz puno odricanja i snalaženja mjesecima se odolijevalo napadima mnogobrojnijeg i do zuba naoružanog neprijatelja – rekao je ovaj veteran Domovinskog rata koji je s kolegama između ostaloga bio zaduženo za obranu Sajmišta.

Dodao je kako su temelji hrvatske države sazdani na krvi i zdravlju branitelja. Njegov govor prožet istinom o stradanju junaka, domoljubljem i čovjekoljubljem pozorno su slušali osnovci među kojima je bio 13-godišnji Edi Plaftak, učenik 8. B razreda OŠ Čakovec.

“Vukovar svijetli“

– Prvi put sudjelujem u koloni sjećanja i ovih dana u sklopu nastavnog programa štošta smo doznali o okupaciji Vukovara, odnosno o tragediji koja je kulminirala u studenome 1991. godine. Znamo da je zbog srpske agresije na Hrvatsku u Gradu heroju stradalo mnogo civila, djece i hrvatskih branitelja – naglasio je Plaftak.
Na dostojanstven način, minutom šutnje i molitvom, s pijetetom prema svim sudionicima obrane Vukovara, građani Čakovca podržali su program “I u mom gradu Vukovar svijetli“. Akciji se odazvala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz gradonačelnika Stjepana Kovača sa zamjenicima. U koloni sjećanja uz njih su se našli načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Danica Pongrac Krhač, brojni vukovarski branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih.

Međimurski policajci nisu ginuli uzalud

O ogromnoj žrtvi koju su u obrani domovine dali svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, najbolje govore podaci o stradalima. 
Naime, u obrani Vukovara i ostalih gradova u Slavoniji – Vinkovcima, Tovarniku, Borovo Naselju, sudjelovalo je dvjestotinjak aktivnih i pričuvnih policijskih službenika, tadašnje Policijske stanice Čakovec, ustrojene u okviru Policijske uprave varaždinske. 
Iz Policijske stanice Čakovec, 11. rujna 1991. u obranu grada Vukovara upućeno je 58 policijskih službenika, tzv. “zadnja vukovarska grupa”, koja je podnijela najveći teret i pritom najteže stradala. 
Okupacijom Vukovara, 18. studenoga 1991. zatočena su 24 policijska službenika, dok se njih 11 vratilo probojem. Osam službenika uspjelo se vratiti konvojem Crvenog križa. 

U obrani grada Vukovara i zapadne Slavonije poginulo je deset policijskih službenika, dok ih je 26 ranjeno, a jedan policajac Policijske stanice Čakovec, Ivan Oreški, još uvijek se smatra nestalim.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje