Povežite se s nama

U fokusu

Fond neće dati novac za bale smeća?!

Objavljeno:

- dana

Plan zbrinjavanja bala

Hoće li balirani otpad iz Brezja biti uklonjen do kraja ove godine, kao što su u svibnju, uoči izbora za vijeća mjesnih odbora, najavili gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar? Što je poduzeto, Habuš će ove srijede izvijestiti vijećnike na sjednici Gradskog vijeća.

– Koncesionar nam je dostavio konačni Plan zbrinjavanja baliranog otpada, tako da ćemo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostaviti dokumentaciju te očekujemo odluku o sufinanciranju zbrinjavanja. Nakon raspuštanja Sabora počinje funkcionirati tehnička Vlada, ali očekujemo donošenje odluke, jer Vlada samo treba dati suglasnost Fondu. Time ćemo doći u poziciju da napokon potpišemo koncesijski ugovor – rekao je Habuš u petak.

Za sanaciju odlagališta u Brezju u gradskom proračunu planira se 95 milijuna kuna, pri čemu u Gradu očekuju da će im Fond „keširati“ oko 45 milijuna kuna. „Kamen spoticanja“ bio je upravo Plan zbrinjavanja, koji su u Ministarstvu i Fondu zatražili još sredinom prošle godine. Plan je napokon gotov, no čini se – prekasno.

Ministarstvo, odnosno Fond, po svemu sudeći, neće dati novac koji je uvjet da se bale počnu odvoziti iz Brezja! Upravo to proizlazi iz odgovora ministra Mihaela Zmajlovića na pitanje saborske zastupnice Reformista Natalije Martinčević. Zmajlović je izvijestio da je inspekcija Ministarstva ove godine obavila dva nadzora, kojima je utvrđeno ono što je jasno – da bale nisu uklonjene.

U Brezju su bale iz Varaždina i četiri općine. Habuš očekuje da će uklanjanje platiti i općine, no iz tri općine ističu da su njihovi mještani zbrinjavanje već platili

„Utvrđeno je da rješenje od 7. srpnja 2007. (rješenje inspekcije kojim se nalaže uklanjanje bala, op. a.) i dalje nije izvršeno te će se postupak izvršenja nastaviti nakon okončanja upravnog spora protiv odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave“, istaknuo je Zmajlović u odgovoru.

Iz toga proizlazi da ne priznaje natječaj koji je Grad raspisao 2012., a na temelju kojeg je Gradsko vijeće koncesiju dodijelilo CE-ZA-R-u, Komunalcu i Eko-floru Plus. Zmajlović se poziva na „svoj“ natječaj za uklanjanje bala, konkretno na onaj koji je Fond raspisao 2014. Naime, nakon žalbe gradskih koncesionara, CE-ZA-R-a, Komunalca i Eko-flora Plus, Državna komisija je taj natječaj poništila, a Fond je pokrenuo upravni spor koji još nije okončan.

Za Nataliju Martinčević dvojbi nema. – Iz odgovora ministra Zmajlovića jasno je da Vlada nema namjeru sufinancirati rješenje 130.000 tona smeća u Varaždinu. Potpuno je jasno da upravni spor, čije okončanje čeka ministar Zmajlović, traje i po nekoliko godina, a ova Vlada i ovaj ministar još nekoliko mjeseci – ističe.

Napominje da je za nerješavanje baliranog otpada osobno odgovoran župan Štromar. – Odbio je moj zahtjev, odnosno amandman da se u državnom proračunu osigura 30 milijuna kuna za sufinanciranje rješenja najvećeg ekološkog i zdravstvenog problema u Hrvatskoj. To bi Vlada sigurno podržala da naši lokalni „lideri“ nisu bili protiv. Ovakva vrsta politikantstva je zlouporaba ovlasti i traži utvrđivanje osobne odgovornosti za nanošenje financijske štete, ali i ugroze zdravlja građana naše županije – poručila je.

Čije su bale?

Iako je novac najveći, nije jedini problem. Na odlagalištu u Brezju nisu samo bale iz varaždinskih domaćinstava, nego i iz četiri općine – Petrijanca, Svetog Ilije, Trnovca i Vinice. Da bi Brezje bilo sanirano, treba ukloniti sve bale. Međutim, Habuš je u petak potvrdio da to neće biti moguće, jer bi općine tek trebale pokrenuti postupke javne nabave za uklanjanje „svojih“ bala! I ne samo to: očekuje da će općine za uklanjanje bala dio novca dobiti iz Fonda, a da će ostatak platiti iz svojih proračuna.

Međutim, to je prihvatila samo Općina Trnovec Bartolovečki, dok je za preostale tri općine takvo rješenje neprihvatljivo.

Načelnik Vinice Marijan Kostanjevac je jasan. – Općina Vinica je s Varkomom imala ugovor o zbrinjavanju otpada, na temelju kojeg su korisnici iz naše općine svaki mjesec toj tvrtki plaćali zbrinjavanje smeća po toni. Riječ je o strogo namjenskim sredstvima koja se mogu utrošiti jedino na zbrinjavanje bala. Ni lipe više stanovnici Općine Vinica neće platiti, a niti će se Općina dodatno zadužiti. Kada bi Općina ušla u dodatno zaduženje, bila bi u zakonskom prekršaju, jednako tako i ja kao načelnik, jer javni novac nije načelnikov i ista usluga se ne može se dva puta plaćati. A što se pak tiče čelnih ljudi Županije i Grada, o njihovoj ozbiljnosti dovoljno govori činjenica da se varaždinski župan u cijelu priču uključio tek prije nepuna dva mjeseca, dok agonija vezana uz zbrinjavanje bala traje punih pet godina. Dakle, zbrinjavanje bala po meni je isključivo predizborni spin Štromara i ekipe iz HNS-a – ističe Kostanjevac.

Napominje da je od čelnika Varaždina zatražio da mu odgovore na jednostavno pitanje – tko je posjednik bala, ali odgovor nije dobio.

Možda zato što se u Registru onečišćavanja okoliša pri Agenciji za zaštitu okoliša kao posjednik bala vodi Varkom. Tu informaciju smo objavili još u ožujku ove godine, a nitko je nije demantirao. Treba li onda Varkom platiti za „općinske“ bale? Samo jedno od niza pitanja. Hoće li na sjednici Gradskog vijeća u srijedu gradonačelnik Habuš dati bar jedan jasan odgovor?

“Da je gradska vlast htjela i znala, već bi sve riješila”

Je li više od 100.000 tona bala smeća i dalje u Brezju zbog zaoštrenih političkih odnosa ili nesposobnosti? U kuloarima se već duže može čuti da rješavanje najvećeg varaždinskog problema „koče“ sukobi između SDP-a i HNS-a. Iz izvora bliskih Vladi, međutim, doznajemo da pravi problem nije u tome, nego u nesposobnosti gradske vlasti, koja više od godinu dana Ministarstvu zaštite okoliša i prirode nije uspjela dostaviti suvisli prijedlog Plana zbrinjavanja bala, pa im Fond nije imao na temelju čega odobriti prijeko potrebnih 45 milijuna kuna za uklanjanje bala.

Uoči parlamentarnih izbora je u sve „upleten“ i oporbeni HDZ, jer zbrinjavanje bala ovisi i o tri načelnika iz redova te stranke. Šef županijskog HDZ-a Anđelko Stričak, međutim, ističe da se ne radi ni o kakvom stranačkom pitanju, niti je iz stranke načelnicima dan bilo kakav naputak.

– Načelnici općina će u suradnji sa svojim općinskim vijećima donijeti odluke za koje smatraju da su interesu njihovih građana, bez obzira na pritiske iz Grada Varaždina. Nije problem u tome iz koje stranke su načelnici, nego u gradskoj vlasti koja se bala smeća sjeti samo prije izbora. O tome dovoljno govori činjenica da nitko ne zna čak ni to koji natječaj za zbrinjavanje bala je na snazi: onaj gradonačelnika Habuša iz 2012. ili onaj ministra Zmajlovića iz 2014. godine? – pita se Stričak.

Napominje da je u petak gradonačelnik Habuš izjavio da Grad kredit za bale od gotovo 30 milijuna kuna planira uzeti u HBOR-u, za što kaže da je samo jedna u nizu obmana. – Da su znali i htjeli riješiti problem, onda kreditna sredstva, bez kojih nije moguće financirati uklanjanje bala iz Brezja, ne bi išli rješavati mjesec i pol dana prije parlamentarnih izbora. Mislim da to dovoljno govori o tome na koji način rade, a i o tome da rješenja nemaju – zaključio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje