Povežite se s nama

U fokusu

HRAST o preblemu smeća: “Gradonačelnik zabija glavu u pijesak”

Objavljeno:

- dana

VIJEĆNICI HRASTA O NERIJEŠAVANJU PROBLEMA OTPADA

– Ova gradska vlast nije baš ništa učinila u pitanju zbrinjavanja otpada. Štoviše, nizom pogrešnih političkih odluka, koje su rezultirale potpuno nepotrebnim i nezakonitim pravnim postupcima i aktima, i očito neadekvatnom i neefikasnom koordinacijom sa središnjom vlasti dovela je problem baliranog otpada u stanje apsurda – očitovali su se članovi HRASTA u priopćenju koje potpisuje vijećnik Željko Cecelja uoči sjednice Gradskog vijeća zakazanog za ponedjeljak.

HRAST-ovci navode da je gradonačelnik svojim nečinjenjem ili neznanjem doveo građane ovog grada u potencijalne višemiljunske gubitake u novcu, nenadoknadive u zagađenju okoliša što već svi znaju iako je na posljednoj sjednici, uz podršku određenog dijela gradskih vijećnika, pompozno obećao da se taj problem rješava na “najvišem nivou”.

Gradonačelnik stvari rješava prečicama, mimo javnosti

– Na toj sjednici vijećnici su bili zatečeni njegovim stavom da “neke stvari” on ne mora priopćavati javno jer, s obzirom da se radi u javnom interesu valja ima pravo raditi i “tajne” postupke o kojima vijećnici nisu mogli biti informirani. Kako se gradonačelnik uopće doveo u situaciju da najveći problem njegove vlasti i građana ovog grada mora rješavati mimo javnosti “prečicama”, a ne jednostavno se držati zakonskih okvira – pitaju se vijećnici HRAST-a i podsjećaju na kronologiju događaja s varaždinskim otpadom.

– Prvo je postojao ugovor između grada i privatne tvrtke za obradu bala putem MBO sistema na koji ugovor je središnjaa vlast dala svoje odobrenje te pristala financirati dio sanacije bala o državnom trošku. Političkom odlukom grad podnosi tužbu na ništavost tog ugovora, te za zbrinjavanje bala raspisuje koncesiju početkom 2013. godine kojom odlučuje da se bale neće obrađivati u MBO sustavu, već će se jednostavno izmjestiti na druge deponije. Takvu koncesiju je dobila tvrtka s kojom je grad odgađao potpisati ugovor jer je navodno postojao problem realizacije same koncesije.Tako bale dalje stoje dok krajem 2013. Ministarstvo okoliša ne donese rješenje da se bale defacto oduzimaju Varaždinu te država preuzima brigu o zbrinjavanju bala. U razlozima ujedno navodi da se odustaje od prvotnog sufinanciranja zbrinjavanja bala po ugovoru za koji je grad podnio tužbu, jer je “Grad promijenio uvjete” te odustao od zbrinjavanja putem MBO, a država ne želi sufinancirati jednostavni odvoz otpada. Radi toga Ministarstvo raspisuje međunarodni natječaj koji po žalbi jednog od sudionika natječaja biva poništen, a samo Ministarstvo protiv poništenja podnosi upravnu tužbu. To znači da Ministarstvo ne priznaje spomenutu koncesiju kao zakonito zbrinjavanje bala, te odustaje od sufinanciranja obrade u MBO jer je to bilo regulirano ugovorom koji je sam grad utužio kao ništavim – navodi se u priopćenju HRASTA.

Zašto se gradonačelnik ne drži zakonskih okvira, pitaju se vijećnici HRAST-a

Konačno, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik slavodobitno maše dokumentom Fonda.

– U njemu se navodi da će “načelno”sufinancirati zbrinjavanje otpada ukoliko će biti provedena detaljna analiza obrade, pa i preko MBO-a?! Koji apsurd! S jedne strane Ministarstvo ne povlači nalaz inspekcije kojom oduzima predmet koncesije te daje bale u međunarodni natječaj te se bori za taj natječaj premda mu je poništen, što znači da ustvari ne priznaje koncesiju kao zakonito zbrinjavanje bala, a s druge strane Fond načelno nudi sufinanciranje tog istog otpada kroz MBO, u dogovoru s gradom i to putem jednostranog mijenjanja koncesijskih uvjeta što je apsolutno potpuno nezakonito, jer svi drugi ponuđači te koncesije imaju pravo tražiti naknadu štete radi takvog postupka. Tko je tu lud? – pitaju se vijećnici HRASTA koji zaključuju da se iz tih postupaka vidi da nema apsolutno nikakve koordinacije između lokalne i centralne vlasti, a niti jedna od spomenutih strana očito nema dovoljno političke volje, a ni pravnog znanja da taj predmet riješi.

– Ono najgore, to god sada Grad poduzme ne gine mu tužba za naknadu štete u stotinama milijuna kuna od strane preostalih ponuđača koncesija koji su ovakvim rabotama gradskih vlasti oštećene. Eto, to je ono što gradončelnik ne želi reći i ne može riješiti, nego zabija glavu u pijesak. No, neće moći dugo jer će se u tom pijesku ugušiti ako glavu ne izvadi iz njega – navodi se u priopćenju.

Hoće li gradonačelnik raskinuti koncesiju?

– Da stvari nisu tako loše sa smećem u našem gradu, nego su još lošije, ponovo se pobrinuo naš gradonačelnik koji je olako prepustio koncesiju varaždinskoj tvrtki Univerzal za koju je stranka HRAST još početkom godine upozoravala i pitala gradonačelnika da li zna da ista u svojoj energani suspaljuje nezakonito i nedozvoljeni otpad koji zbrinjava po koncesiji dobivenoj u ljeto 2013. Tada je gradonačelnik rekao da to ne zna, ali da će provjeriti. Prošlo je devet mjeseci. Gradonačelnik nije proveo ispitivanje tih navoda, nego HERA koja je u svojem rješenju oko spaljivanja otpada u energani Univerzala, utvrdila cijeli niz nepropisnih postupaka oko zbrinjavanja i naplate električne energije od strane Univerzala. Budući da je jasno kako je Univerzal dobio koncesiju za svježi otpad isključivo za odlaganje otpada, a da je ipak tijekom 2013. spaljivao dio komunalnoga otpada, dakle, postupao suprotno koncesiji, smatramo da je došlo vrijeme da gradonačelnik odgovori na pitanje je li znao da će Univerzal spaljivati otpad i hoće li sada tražiti raskid koncesije uz plaćanje penala zbog nepropisnoga poslovanja? – pitaju se vijećnici HRASTA koji ne mogu vjerovati na na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak uopće nije predviđena rasprava o stanju s otpadom.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje