Povežite se s nama

U fokusu

Supružnici Sokač: Ne želimo više živjeti uz autocestu

Objavljeno:

- dana

GRAĐANI PROTIV DRŽAVE

– Hrvatske autoceste su prilikom gradnje autoceste Zagreb – Goričan prisvojile 136 četvronih metara više zemljišta nego je to bilo predviđeno elaboratom – tvrdi Branka Sokač iz Možđenca kod Novog Marofa. 

Ona i njezin suprug Valent je zbog toga pokrenula tužbu protiv Hrvatskih autocesta, ali i postupak potpunog izvlaštenja njihovih nekretnina jer se žele odseliti iz svoje kuće uz koju se nalazi nadvožnjak vrlo prometne autoceste Zagreb – Goričan.

Samo “pomaknuli” cestu?

– Nadvožnjak je svega 10-ak metara udaljen od kuće, što nije prema projektu koji nam je dan na uvid i na temelju kojeg smo mi dali dio svojeg zemljišta za potrebe izgradnje autoceste za koji nam je isplaćena naknada. Konkretno, mi smo se složili i potpisali da cesta ide niže od ovog brijega koji se nalazi kraj kuće, a oni su je jednostavno “pomaknuli” bliže kući. Šokirali smo se kad su počeli radovi i vidjeli kuda će ići nadvožnjak – prisjetila se Branka Sokač čijim je ukućanima uz autocestu život već godinama neizdrživ.

Zbog gustog prometa na autocesti kuća se stalno “trese”, pucaju zidovi i prozori koje su već nekoliko puta mijenjali, zbog buke i prašine prozore na kući ne mogu imati otvorene, a obitelj živi u stalnom strahu da će automobil ili šleper s nadvožnjaka probiti bočne barijere i završiti u njihovoj kući. Mogućnost gospodarskog iskorištavanja dvorišta ne postoji.

Liječnik mi je rekao: “Ako želite zdravu djecu, odselite se čim prije!”

– Moj muž je privatnik i mogao bi radionicu imati u dvorištu, ali za to nemamo prostora zbog nadvožnjaka. Nemamo gdje držati stoku, čak nemam ni parcelu na kojoj bi si napravila vrt – ispričala je Branka Sokač.

Zbog stalnog straha i napetosti, ona, njezin suprug i dvoje djece pate od nesanice, a našu sugovornicu najviše pogađa što zbog blizine autoceste njezina djeca imaju zdravstvenih problema.

– Nedugo nakon što je autocesta puštena u promet kod moje djece počeli su problemi s dišnim putevima. Liječnik mi je nakon brojnih pretraga koje smo prošli na kraju rekao da, ako hoću imati zdravu djecu, da se odselimo čim prije – ispričala je naša sugovornica.

– Mi smo već tijekom izgradnje autoceste, kada smo vidjeli na čemu smo, preko odvjetnika zatražili potpuno izvlaštenje svih naših nekretnina, no uzalud. Na teren stalno izlaze jedni te isti vještaci koji samo “prepisuju” stara mišljenja i vještačke nalaze u kojima utvrđuju kako je naš zahtjev za izvlaštenjem neopravdan. Čak u tim nalazima nisu istiniti navodi. Evo, pogledajte, u ovom piše da je naša kuća “udaljena od nožice nasipa cestovne konstrukcije u najbližem dijelu osam metara, a od same autoceste na najbližem dijelu 30 metara”, a udaljena je niti 10 metara! – ogorčena je naša sugovornica pokazujući jedan od nalaza vještaka iz 2009. godine u kojem je utvrđeno da njihov zahtjev za otkupom preostalog dijela nekretnina nije opravdan.

Čeka se odluka Ministarstva pravosuđa

Na zadnje rješenje Ureda državne uprave Varaždinske županije koje je izdano sredinom prošle godine supružnici su uložili žalbu koja je trenutno u postupku rješavanja na Ministarstvu pravosuđa.

– Imamo sve uvjete za izvlaštenje, no državne službe to ne priznaju. Nadamo se da će Ministarstvo pravosuđa svojim rješenjem ispraviti tu nepravdu i to što prije jer više ne možemo izdržati – nada se Sokač.

Predmet na Ministarstvu pravosuđa

Ured državne uprave Varaždinske županije u predmetu Branka i Valent Sokač – izvlaštenje nekretnina u k.o. Grana donio je prvostupanjsko rješenje 16. srpnja 2012. godine. Na rješenje su supružnici, zastupani po svojoj punomoćnici, izjavili pravodobnu žalbu te se predmet od 21. rujna prošle godine nalazi na drugostupanjskom rješavanju pri Ministarstvu pravosuđa RH, očitovali su se iz Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Ureda državne uprave Varaždinske županije.

 

HRVATSKE AUTOCESTE: Uzeta površina koja je i predviđena parcelacijskim elaboratom

Na tvrdnje naše čitateljice da su joj Hrvatske autoceste uzele više zemljišta od izvlaštenog u toj se tvrtki pozivaju na dopunsko rješenje Ureda državne uprave Varaždinske županije od 16. srpnja 2012. godine u kojem je njihov zahtjev za isplatom razlike naknade za 136 četvornih metara odbijen.

– U spomenutom postupku Ured državne uprave Varaždinske županije je ponovno zatražio mišljenje vještaka, izvršio očevid na licu mjesta te donio odluku kojom je odbio njihov zahtjev. Zahtjev je bio neosnovan jer je na očevidu bio nazočan i vještak geodetske struke koji je ustanovio da je za potrebe izgradnje autoceste uzeta površina koje je predviđena u parcelacijskom elaboratu – očitovali su se iz Hrvatskih autocesta na tvrdnje Branke Sokač.

No, supružnici Sokač nisu jedini koji su pokrenuli spor protiv Hrvatskih autocesta. Iz te tvrtke poručuju da je u razdoblju od 2004. do 2006. godine, dakle, nakon što je autocesta puštena u promet, pokrenuto nekoliko sporova protiv Hrvatskih autocesta od strane vlasnika nekretnina u naselju Možđenec radi naknade štete u vidu umanjenja vrijednosti nekretnina zbog izgradnje autoceste. Vlasnici nekretnina su tvrdili da trpe štetne imisije koje dolaze s autoceste, između ostalog i buku.

– Ni u jednom od pokrenutih sporova nije dokazana prekomjerjerna buka koja dolazi s autoceste. Napominjemo da je uz autocestu, u naselju Možđenec, izgrađen zid za zaštitu od buka te da je za predmetnu autocestu obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. U samo jednom od predmetnih sporova tužitelj je zatražio mjerenje buke te je vještačenje provedeno po sudskom vještaku i utvrđeno je da buka koja dolazi s autoceste nije prekomjerna. Predmetno vještačenje je provedno 2009. godine i istim vještačenjm je utvrđeno je da prekomjerna buka dolazi s državne ceste Breznički Hum – Varaždinske Toplice koja prolazi neposredno uz samu nekretninu tužitelja – izvjestili su iz Hrvatskih autocesta.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje