Povežite se s nama

Crna kronika

Poznati slikar i travar iz Donje Voće umro od trovanja mrazovcem

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNA I KOBNA POGREŠKA

Nakon što je u Rijeci 27. travnja preminuo muškarac koji je pojeo mrazovac misleći da je luk, smrtni slučaj zbog trovanja mrazovcem dogodio se i u Varaždinu. Kako neslužbeno doznajemo, od trovanja mrazovcem 8. svibnja u Općoj bolnici Varaždin umro je Radovan Švetak (61), samouki slikar naive iz Donje Voće kraj Varaždina. Njegove susjede i poznanike u Donjoj Voći ova vijest je šokirala s obzirom na to da Švetaka znaju kao iskusnog sakupljača ljekovitog bilja, tako da neki čak i sumnjaju da se to dogodilo slučajno.

Doktorica Snježana Hunjadi-Čelar s Odjela za infektivne bolesti u OB Varaždin potvrdila nam je da su 5. svibnja primili pacijenta koji se otrovao mrazovcem.

Znao je da se otrovao

Sam pacijent prepoznao je znakove trovanja i shvatio da je uz medvjeđi luk u salati pojeo i mrazovac

– Pacijent je došao na Odjel zaraze u varaždinskoj bolnici s jakom mučninom, nagonom za povraćanje i proljevom. Sam pacijent prepoznao je znakove trovanja i shvatio da je uz medvjeđi luk u salati pojeo i mrazovac. Odmah smo ga uputili na internu gdje je umro tri dana kasnije na Internističkom odjelu – rekla je dr. Hunjadi-Čelar.

– Inače, već 0,7 miligrama alkaloida kolhicina iz mrazovca je smrtna doza tog otrova. Simptomi trovanja vidljivi su i ispod te količine pa je moguće da se pravovremenim liječenjem izbjegne smrt. Međutim, veća je vjerojatnost da će osoba nakon konzumacije mrazovca umrijeti. Kolhicin uzrokuje jako oštećenje bubrega, jetre i funkcija mozga – rekla je dr. Snježana Hunjadi-Čelar s Odjela za infektivne bolesti u OB varaždin.

Simptomi trovanja nastupaju nekoliko sati nakon konzumacije, a nema protuotrova.

Život se može spasiti

hoće li ishod biti smrtan ovisi o fizičkom stanju osobe, dobi i količini konzumiranog mrazovca

– Ukoliko se na vrijeme primijeti da je došlo do trovanja mrazovcem, život se može spasiti, ali to naravno ovisi o fizičkom stanju osobe, dobi i količini konzumiranog mrazovca – objasnila je dr. Hunjadi-Čelar.

Za komentar smo zvali i ravnatelja Opće bolnice Varaždin Dubravka Tršinskog.
– Imali smo slučaj trovanja mrazovcem i to je sve što vam sada mogu reći – kratak je bio Tršinski.

U Donjoj Voći šok i nevjerica

O tragičnom događaju razgovarali smo i sa susjedima i poznanicima preminulog slikara.

Nevjerojatno zvuči da bi Radovan Švetak zamijenio medvjeđi luk i mrazovac. Riječ je o čovjeku koji je godinama skupljao ljekovito bilje

– Nevjerojatno zvuči da bi Radovan Švetak zamijenio medvjeđi luk i mrazovac. Riječ je o čovjeku koji je godinama skupljao ljekovito bilje, baš kao i drugi stanovnici voćanskog kraja, gdje je nekada bila otkupna stanica slovenske “Droge” – rekao nam je poznavatelj ljekovitih biljaka iz Donje Voće, koji je i osobno poznavao voćanskog umjetnika.

Navodi da bi u kobnu grešku možda i povjerovao da se radi o osobi koja živi u gradu.

– Teško mi je vjerovati da ovdje u voćanskom kraju netko tih godina zamijeni mrazovac koji raste po livadama s medvjeđim lukom, koji raste u šumama. Te dvije biljke imaju potpuno drugačije listove. Eventualno je moguće zamijeniti medvjeđi luk s đurđicom, koja također raste u šumi i ima slične listove. Međutim, ovdje svi jako dobro znaju da medvjeđi luk ima specifičan miris i okus po češnjaku, za razliku od mrazovca koji je bljutavog okusa – ispričao je naš sugovornik.

Navodi da se kod mrazovca koristi sjeme iz ploda. – Mrazovac još uvijek nije zreo, a bere se tek od lipnja – pojašnjava i zaključuje da on, kao i drugi poznavatelji bilja iz voćanskog kraja sumnjaju u navedeni uzrok smrti Radovana Švetaka.

Radovan Švetak je rođen 1951. godine u Donjoj Voći, gdje je završio i osnovnu školu. Crtanjem i slikanjem počeo se baviti još u đačkim danima. Kasnije se upisao u školu Primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Iz ekonomskih razloga i siromaštva prekinuo je školu i vratio se na selo. Bavio se poljoprivredom i slikao u maniri naive. Savladao je tehnike slikanja na staklu i platnu. Priredio je više samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Italiji. Sudjelovao je na dvadesetak skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika. Živio u Donjoj Voći.

Radovan Švetak, veliki čovjek i veliki slikar, napustio nas je 8. svibnja 2012. godine – stoji na web stranici akademija-art.hr.

Izvor:
Foto: akademija-art.hr

Crna kronika

S prostora nogometnog igrališta u Beretincu ukradene biljke japanske šljive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U vremenu od 4. do 24. travnja u Varaždinskoj ulici u Beretincu, na prostoru uz nogometno igralište, nepoznati je počinitelj iskopao i otuđio više komada biljke japanske šljive.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 300 eura, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje