Povežite se s nama

Međimurje

Gimnazijalcima najviše Oskara znanja

Objavljeno:

- dana

NAJVIŠE PRIZNANJE ZA ZNANJE

Oskar znanja, najveće priznanje i nagrada za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, ove godine dobit će 13-ero učenika iz Međimurske županije, pri čemu će gimnazijalci Martin Josip Kocijan i Lukas Novak dobiti po dva Oskara znanja za postignute uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Učenicima će Oskari znanja biti uručeni u četvrtak, 29. lipnja, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Također, učenici koji su na državnim natjecanjima osvojili druga i treća mjesta dobit će priznanja, a mentori svih učenika zahvalnice i plakete. Zanimljivo je da su skulpture Oskara znanja i ove godine izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom “August Šenoa” iz Garešnice.

Od međimurskih osnovnoškolaca Oskar znanja dobit će Samuel Sobočan, učenik petog razreda II. OŠ Čakovec za osvojeno prvo mjesto na Državnome natjecanju iz informatike (mentor Gordan Bartolić). Oskar znanja dobit će i učenik sedmog razreda OŠ Nedelišće Vilim Srnec, državni prvak u području tehničke kulture (mentor Smiljana Colar) i učenik osmog razreda OŠ Štrigova Luka Šafarić za osvojeno prvo mjesto na Državnome natjecanju iz povijesti (mentorica Željka Trupković).

Među srednjoškolcima najviše Oskara znanja ide u ruke učenika čakovečke Gimnazije. Najveću državnu nagradu za znanje dobit će Tina Čatlaić, učenica drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, državna prvakinja iz hrvatskog jezika (mentorica Mirjana Vidović), Sara Tušek, učenica 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, državna prvakinja iz kemije (mentorica Dubravka Majetić) i Ivona Marciuš, učenica drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec za osvojeno prvo mjesto na Državnome natjecanju iz povijesti (mentorica Verica Mutvar).

Učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Martin Josip Kocijan dobit će dva Oskara znanja: za osvojeno prvo mjesto na Državnome natjecanju iz informatike (mentor Miljenko Blažeka) i prvo mjesto na Državnome natjecanju iz matematike (mentor Ljubica Blažinčić). Podsjećamo, Martin Josip, koji je i polaznik Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije, test iz matematike riješio je 100 %!

Maturant čakovečke gimnazije Lukas Novak također će se okititi s dva Oskara znanja. Lukas je na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Vocklabrucku u Austriji 2016. godine osvojio pojedinačno srebrnu medalju (mentor Štefanija Požgaj) i ekipno zlatnu (mentor Štefanija Požgaj).

Oskare znanja dobit će Domagoj Smolić iz Tehničke škole Čakovec za osvojeno prvo mjesto iz fizike – eksperimentalni radovi i Josip Nino Pleh iz Tehničke škole Čakovec, također za osvojeno prvo mjesto iz fizike – eksperimentalni radovi. Mentor učenicima bio je Damir Štampar. Vrijedna nagrada ove godine ide i u ruke Julije Jelene Toplak, učenice Srednje škole Prelog za osvojeno prvo mjesto na Državnome natjecanju iz biologije (mentor Mišo Rašan). Oskari znanja ove godine idu i dvjema učenicama drugog razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Luciji Marković i Evi Perčić (mentorica Željka Kadi), koje su osvojile zlatnu medalju na International Conference of Young Scientists (ICYS) u Sttutgartu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje