Povežite se s nama

Međimurje

Ostajem i dalje župan, Štromaru želim sreću

Objavljeno:

- dana

MATIJA POSAVEC

Prilično turbulentan politički tjedan, u kojem je dogovorena koalicija na nacionalnoj razini između HDZ-a i HNS-a, brojne je građane ostavio s mnogim nedoumicama. Što se točno dogodilo i kako će se to odraziti na stanje u Međimurskoj županiji, gdje je HNS osvojio najviše glasova, objasnio je međimurski župan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec.

– Jasno želim reći da nacionalna politika nema nikakve veze sa županijskom. Ja kao predsjednik Središnjeg odbora HNS-a moram se držati pravila i odluka koje su donijete na stranačkim tijelima, bez obzira slagao se s njima, glasao za njih ili ne. U Međimurskoj županiji nikakve koalicije između HNS-a i HDZ-a – nema. U Županijskoj skupštini suradnja je ponuđena SDP-u – istaknuo je Posavec.

No, javnost, a posebno HNS-ovo biračko tijelo, je razočarana, pa su najčešće riječi koje se mogu čuti potkupljivanje i prodaja.

Odbio sam sve pozicije i funkcije koje su mi bile ponuđene da uđem u Vladu

– Prijevare birača u Međimurju nema. Ja funkcioniram kao župan Međimurske županije i s te pozicije nisam imao utjecaj na nacionalnu politiku. Bio sam na sastanku u Vladi iz jednostavnog razloga jer su ostavke dali i predsjednik stranke i dopredsjednica, a moja je dužnost kao predsjednika Središnjeg odbora biti tamo. Odluka na Središnjem odboru bila je doista donesena velikom većinom i ona je u svakom slučaju legitimna, a ja je moram poštivati. Napustiti stranku sada bio bi čisti politički kukavičluk. Treba smiriti emocije i onda donositi odluke. Gledam prvenstveno interes Međimurja. Ostajem župan. Odbio sam sve pozicije koje su mi bile nuđene da uđem u Vladu. U Međimurju ćemo poštivati legitimne rezultate lokalnih izbora.

Posavec figurira i kao budući predsjednik HNS-a, posebno sada kada je Vrdoljak dao ostavku na to mjesto, a izlazak iz stranke potvrdile Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš.

– O budućnosti HNS-a ovog je trenutka teško govoriti, zato jer još prevladavaju emocije, a ne racionalno promišljanje. Stranka je i prije prolazila kroz turbulencije, ali se ipak održala na političkoj sceni. Slažem se s onima koji kažu da nam ovog trenutka novi izbori ne trebaju. Predložio sam da se s 200 milijuna kuna koji bi se potrošili na izbore najesen svim osnovnoškolcima kupe besplatni udžbenici ili poveća za 500 kuna trenutni minimalac ljudima kojima je taj novac itekako potreban. Izlaznost na izborima bila bi 20 posto, a ništa se ne bi drastično promijenilo sukladno trenutnim trendovima i anketama. Idemo radije vidjeti kako će novonastala situacija funkcionirati. Ako već i idemo u radikalne odluke, treba ih donositi hladne glave.

Zaslužuju priliku

Javnost je posebno zasmetala činjenica da je dojučerašnji varaždinski župan Predrag Štromar izgubio izbore, a već se za nekoliko dana našao u funkciji potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva.

– Štromaru treba dati priliku i vjerujem kako će biti dobar ministar i potpredsjednik Vlade i želim mu svu sreću. Očekujem samo da Vlada, bez obzira kako ona izgledala, bude bolja prema Međimurju – zaključio je Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje