Povežite se s nama

Međimurje

Zašto biste se znojili u kuhinji? Umjesto da nakuhavate, pripremite jednostavne i zdrave salate

Objavljeno:

- dana

LJETNA PREHRANA

U vruće ljetne dane organizmu je potrebna lagana hrana s velikim udjelom vode kako bismo nadoknadili tekućinu koju gubimo znojenjem. Osim puno tekućine, najbolje vode, ohlađenih čajeva i voćnih sokova, nutricionisti preporučuju puno sezonskog voća, povrća, salata, ribe i laganih mliječnih proizvoda, poput jogurta.

Pijte minimalno dvije litre vode dnevno, riba je odličan izbor, jedite voće i povrće narančaste boje, priuštite si sladoled 

 Također treba izbjegavati namirnice koje zagrijavaju organizam, poput kiselog voća, tvrdih sireva, crvenog mesa, ljutih papričica, đumbira, crvene paprike i drugih jakih začina te alkoholna i gazirana pića te kavu. Ne preporučuje se ni unošenje većih količina ugljikohidrata, poput kruha i tjestenine.

Pijte minimalno dvije litre vode dnevno, ali izbjegavajte slatke, gazirane sokove, osobito netom izvađene iz hladnjaka. Iskoristite sezonsko obilje na tržnicama i jedite puno svježeg voća, povrća i ribe, osobito plave morske ribe, poput srdela, skuša i tune. Riba je odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, a ujedno vam neće dati osjećaj težine i tromosti. Jedite puno voća i povrća narančaste boje kao što su dinje, marelice i mrkva, jer sadrže puno betakarotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, koji štiti kožu od UV zraka. 

Nemojte jesti kiselo voće, piti gazirana pića, jedite malo kruha

Više manjih obroka

Ne opterećujte probavu teškim i obilnim obrocima, radije ih rasporedite na više manjih obroka tijekom dana. Ne želite li se odreći mesa ni preko ljeta, neka na vašem jelovniku prevladava bijelo meso bez puno masnoće. Izbjegavajte jake i teške začine, jako zasoljenu hranu i slatkiše, ali slobodno si priuštite dnevnu dozu sladoleda, koja će vas ugodno rashladiti. Na internetu možete pronaći obilje recepata za izradu home-made sladoleda, koji će sigurno obradovati najmanje članove obitelji.

Juhe i salate

Iako mnogi misle da ljeto nije doba za kuhanje juha, nutricionisti preporučuju upravo juhe i za vruće ljetne dane, s tim da ih ljeti možete konzumirati lagano rashlađene. Priuštite si laganu juhu od sezonskog povrća ili krem juhu od rajčice s malo bosiljka. Razne vrste salata odličan su izbor tijekom ljeta jer su brzo gotove i nema puno kuhanja koje bi dodatno zagrijalo vaš prostor. Za pripremu salata koristite povrće bogato vodom, kao što su krastavci, paprike i rajčica. Kako bi salata bila hranjiva, u nju dodajte mozzarellu, feta sir, kuhani slanutak ili komadiće piletine. Začinite je maslinovim uljem i jabučnim octom ili s nekoliko kapi limuna.

Ljetna hrana

Voće: dinje, lubenice, grožđe, breskve, marelice, trešnje
Povrće: tikvice, krastavci, rajčica, cvjetača, paprike
Mliječni proizvodi: svježi sir, jogurt, kefir
Riba i lagano, malomasno meso poput peradi
Maslinovo ulje
Žitarice: riža, ječam, integralna pšenica

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje