Povežite se s nama

Život i društvo

U godinu dana udvostručen broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila

Objavljeno:

- dana

Lepoglava – sigurnost u prometu

„Od pojasa do tereta: Želimo siguran promet“ naziv je okruglog stola održanog u Lepoglavi povodom alarmantnog broja prometnih nesreća sa smrtno stradalima u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu je ukazano na jedan od problema o kojima se u javnosti ne govori često, problemu koji uzrokuju teretna vozila neprimjerenim ponašanjem na cesti. Pretovarenost vozila je veliki problem jer, na primjer, vrijeme koćenja pretovarenog teretnog vozila i do 80-ak metara je duže od kočenja normalno natovarenog vozila. Također, pretovarena teretna vozila neosporno uništavaju lokalne prometnice koje time postaju nesigurnije za promet.

– Na području Policijske uprave varaždinske u prometnim nesrećama u 2016. godini smrtno je stradalo 15 osoba, a u istom razdoblju prošle godine 9 osoba. Zabilježen je i porast prometnih nesreća u kojima su sudjelovala teretna vozila: 71 u odnosu na 36 prošle godine. Teretno vozilo ove je godine sudjelovao i u jednoj nesreći s poginulom osobom, prošle nijednoj. Također teretna vozila su ove godine sudjelovala u 15 nesreća s ozlijeđenim osobama, a prošle u samo 6 takvih nesreća. Vozači koji upravljaju pretovarenim ili tehnički neispravnim vozilima te ne poštuju odredbe Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu su znatno veća opasnost u prometu od drugih sudionika i u bitnoj mjeri ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa. Stoga ćemo učiniti sve potrebno kako bismo osigurali da se sigurnost u prometu u Varaždinskoj županiji poveća – rekao je Danijel Posavec, Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa policijske uprave varaždinske.

Kako bi se stalo na kraj pretovarenim teretnim vozilima, sudionici okruglog stola zajedno su tražili rješenje ovog problema.

Lepoglava na svom području ima jedan od najvećih kamenoloma u Varaždinskoj županiji,  iz kojeg na prometnice svakodnevno odlazi više stotina kamiona i drugih teretnih vozila. To je i bio razlog inicijative Grada da bude domaćin ovom okruglog stola s kojeg se šalju jasne poruke kako je pretovar velika opasnost za sigurnost u prometu.

Iz tvrtke Helciom, koja upravlja kamenolom u lepoglavskoj Očuri,  izjavljuju spremnost na suradnju u rješavanju problema. S inicijativom se složio i prijevoznik Predrag Maček iz tvrtke Maček transporti.

– Iako je problematika pretovara teretnih vozila prvenstveno nadležnost policije, a sve zbog trenutne prakse naručitelja i prijevoznika, smatramo kako moramo djelovati i poslati jasnu poruku da se zbog pretovara teretnih vozila bitno smanjuje sigurnost svih sudionika u prometu kao i dodatno opterećuju proračuni jedinica lokalne samouprave koje moraju iz vlastitih sredstava sanirati oštećenja svojih prometnica zbog nesavjesnog poslovanja pojedinih tvrtki. Uvjeren sam kako će današnji zaključci kao i otvaranje ove teme u javnosti polučiti određen uspjeh i kako će u konačnici odluka o prekidu pretovara negdje nekome spasiti život – poručio je zamjenik gradonačelnika Lepoglave, Hrvoje Kovač.

Policijska uprava je već  dostavila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima bi se jasno definirale razine odgovornosti zbog pretovara.

Svi sudionici okruglog stola su se složili kako zbog povećanja sigurnosti na hrvatskim prometnicama problem pretovara treba pod hitno rješavati kako bi se odbacila opasnost za nove crne brojke.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje