Povežite se s nama

Život i društvo

U visokoj travi ima miševa i štakora, a viđena i zmija!

Objavljeno:

- dana

(NE)BRIGA

– To je pravi užas! Sve je zaraslo, trava je već visoka skoro metar i pol! Svi susjedi koji žive u blizini kuće čije je dvorište obraslo travom i drugim korovom žale se kako je sve unutra puno miševa, ima i štakora, a nedavno je susjeda vidjela i zmiju koja je izmigoljila iz visoke trave dok je šetala s djetetom – upozorio je prije 10-ak  dana čitatelj iz Grede (podaci poznati redakciji).

Glodavci i druge životinje očigledno su u dvorištu pronašli dom i noću dolaze u susjedna dvorišta i rade štetu mještanima. Iako nema s tim problema kao susjedi čije su kuće u blizini dvorišta s obraslom travom, čitatelj koji nas je nazvao i upozorio na taj problem rekao je da je to učinio jer ga je za pomoć zamolila jedna od starijih susjeda. A prema njegovim riječima, ne žali se samo ona.

Problem, tvrde mještani, nije od jučer nego se ponavlja godinama

– Svi koji su u blizini te kuće i dvorišta imaju problema sa štetom koju im rade miševi i štakori. Istina je da je u blizini Plitvica i da te životinje tamo žive, no sigurno se ne bi zadržavale ovdje da se dvorište te kuće redovno održava – kaže naš sugovornik. Nažalost, ovaj problem nije od jučer nego, prema tvrdnjama mještana, ponavlja se već godinama, odnosno, otkako je vlasniku zbog problema s kreditom oduzeta kuća.

– Sada tu kuću banka prodaje, no bio bi red da se vodi računa i redovito kosi trava – slažu se mještani koji su se požalili i načelniku Općine Maruševec Ivanu Šagiju, koji je prije 10-ak dana sâm bio na terenu i razgovarao s ljudima.

Već tada je najavio da će Općina obavijestiti vlasnika, odnosno banku, a bude li potrebno, angažirat će se i po pitanju košnje trave. Nekoliko dana nakon toga trava je pokošena, no samo ispred kuće. Komunalni redar Općine Maruševec Ivan Vlahović ističe  kako vlasnik vodi brigu o tom zemljištu.

– Možemo reći da vlasnik tog zemljišta vodi brigu, no nažalost ne možemo utjecati na to kojom dinamikom on vrši košnju. Ako zemljište nije pokošeno ne znači da je i zapušteno – komentirao je Vlahović.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje