Povežite se s nama

Život i društvo

Uređuju se ulice i društveni domovi, traže rješenja za gradnju nove škole

Objavljeno:

- dana

Općina Sveti Ilija

U samom središtu Svetog Ilije ovog ljeta traju radovi.

U Školskoj ulici, koja vodi do OŠ “Vladimir Nazor”, župne crkve, liječničkih ordinacija i zgrade Općine, bit će izgrađeni nogostupi, a ujedno će biti smiren promet. Time ne samo da će se uljepšati izgled ovog mjesta nego će, što je najvažnije, biti povećana sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno djece koja tuda idu u školu.

Bolji standard

– Školska ulica se uređuje zahvaljujući tome što smo projekt prijavili na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova, a iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa odobreno nam je 340 tisuća kuna – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Počinju radovi na uređenju društvenih domova u Doljanu i Seketinu

Upravo je taj projekt istaknuo kao jedan od najznačajnijih na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Svetog Ilije, koja je održana u srijedu povodom Dana Općine i blagdana svetog Ilije, koji je nebeski zaštitnik Općine. Međutim, to je samo jedan od novih projekata čija je realizacija već počela.

– Dovršena je prva etapa uređenja Centra vinogradara i gospodarstvenika u Svetom Iliji. Isto tako, gotova je prva etapa izgradnje Društvenog doma u Doljanu, a već smo raspisali natječaj i zaključili ugovor za radove u drugoj etapi, čime će Dom u Doljanu biti stavljen u punu funkciju. Ulaganje u drugoj etapi vrijedno je 405.000 kuna – navodi Bosilj.

Ujedno su počeli radovi na adaptaciji i renovaciji Društvenog doma u Seketinu, pri čemu će u prvoj etapi biti uloženo 280.000 kuna. 
– Očekujemo da će do kraja listopada biti gotovi i radovi na uređenju okoliša i uređenju trga kod Društvenog doma u Beletincu budući da smo potpisali ugovor vrijedan 260.000 kuna s izvođačem radova izabranim na javnom natječaju – ističe načelnik Općine Sveti Ilija.

(Ne)razvijeni

Za sve te projekte uspjeli su osigurati novac iz državnog proračuna, jer su prošli na natječajima koje su raspisali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Zahvaljujući tome će dodatno biti poboljšan komunalni standard Općine, ali i osigurani uvjeti za bogatiji društveni, kulturni i sportski život svih mještana.

“Radnik koji zaradi 1.000 kuna ne živi kao onaj koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode?“

– Prioritet su nam upravo projekti za koje smo sredstva uspjeli osigurati, a na natječaje ćemo se javljati i dalje, čim budu raspisani. Druge mogućnosti ni nemamo, jer je izvorni proračun Općine Sveti Ilija svega četiri milijuna kuna. Veliki je problem to što je naša općina 2013. godine, za vrijeme ministra Branka Grčića, svrstana u treću skupinu razvijenosti, u koju spadaju i Korčula, Molve, Omiš, Pirovac, Privlaka, Vela Luka… Po toj indeksaciji naš izvorni prihod po glavi stanovnika je 879 kuna, a prihod drugih gradova i općina koje sam naveo iznosi od 6.000 do 8.000 kuna! Državni prosjek je pak 2.969 kuna, dakle tri puta veći od našeg. Ne može mi nitko reći da radnik koji zaradi 1.000 kuna živi kao i radnik koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači što imamo 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode? – pita se Bosilj.

Vjeruje da će se to ipak promijeniti i da Hrvatska više neće biti bolesno centralizirana država. – Danas samo Zagreb može sa 100 posto financirati smještaj djece u vrtićima, a svi mi ostali možemo roditeljima vrtić samo sufinancirati, neke općine sa svega deset posto – ističe.

Općina sama ne može krenuti ni u gradnju školske zgrade u Svetom Iliji, ulaganje na koje već godinama čekaju. – Župan Radimir Čačić je pokrenuo inicijativu da se izgradnja pokrene po modelu JPP-a. Nama je jedini cilj da izgradimo školu i krenemo s jednosmjenskom nastavom, a vjerujem da će naša općina, Općina Beretinec, čiji učenici također polaze tu školu, Varaždinska županija i država uspjeti pronaći model financiranja – rekao je Bosilj, koji 26. srpnja upravo zbog toga ide u Zagreb na sastanak s ministricom Blaženkom Divjak.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje