Povežite se s nama

Život i društvo

Rasadnik talenata: petero mladih glazbenika iz Općine Vinica osvojilo čak deset nagrada

Objavljeno:

- dana

BRILJIRALI NA NATJECANJIMA

Četvorica učenika i jedna učenica Glazbene škole Varaždin su u prošloj školskoj godini na međunarodnim natjecanjima osvojili čak deset nagrada!

Nije to ništa neobično za učenike te varaždinske škole, no ako tome dodamo podatak da su mladi glazbenici Neven Boltek, Domagoj Žmegač, Gabrijela Hrženjak, Mihael Hrgar i Danijel Hrgar iz iste općine, iz Općine Vinica, tada je jasno da je riječ o izvanrednim rezultatima.

– Jako smo ponosni što u ovako maloj sredini imamo toliko glazbenih talenata! – rekao je u petak načelnik Marijan Kostanjevac na prijemu koji je organizirao za Nevena, Domagoja, Gabrijelu, Mihaela i Danijela.

Učenicima je uručio po 700 kuna novčane nagrade, a čestitao im je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Mihalićem. – Želimo vam još mnogo uspjeha i da budete i dalje na ponos roditelja i zajednice – poželio je Kostanjevac.

Sve njihove nagrade

A da su doista ponos Općine Vinica, potvrđuju rezultati koje su ostvarili tijekom protekle školske godine. Neven Boltek je briljirao: osvojio je  1. nagradu na Natjecanju mladih glazbenika „SONUS op.2“, 1. nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju “Memorijal Jurice Murai“, 3. nagradu na Belgrade Chopin festu  i 3. nagradu na Međunarodnom natjecanju „Svirel“.

Prvo mjesto na na Međunarodnom natjecanju „Davorin Jenko“ osvojio je Domagoj Žmegač, koji je bio drugi na Međunarodnm natjecanju puhača „Varaždin Woodwind & Brass“.

Gabrijela Hrženjak okitila se prvim mjestom na na Međunarodnom natjecanju u Mariboru,  a prvu nagradu je osvojila i na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika „Daleki akordi“.

Na Međunarodnm natjecanju puhača „Varaždin Woodwind & Brass“ prvu nagradu osvojio je Mihael Hrgar, dok je na istom natjecanju druga nagrada pripala Danielu Hrgaru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje