Povežite se s nama

Život i društvo

Završio MOP Špancirfest, povezao studente, profesionalce i ljubitelje multimedije

Objavljeno:

- dana

Radionice, izložbe, koncerti

Prošlog tjedna održao se šesti MOP Špancirfest koji je svim zainteresiranim približio multimediju i digitalnu kulturu.

Aktivirali su se studenti, umjetnici, dizajneri, programeri, glazbenici i ostali kreativaci koji su u tjedan dana neprestano razmijenjivali svoja mišljenja, znanja i ideje. Program festival bio je potpuno besplatan za sve.

– Cilj festivala jest potaknuti lokalnu zajenicu da razvija vlastite potencijalne kroz digitalno stvaralaštvo i kulturu. Kroz MOP radionice stvorila se odlična platforma za razmjenu i širenje znanja, a izložbe i razne projekcije bile su pokretači druženja i približavanja digitalnog stvaralaštva široj javnosti. Svakako moram istaknuti da se festival u trenutku ne najidejalnijem za kulturu odlučio založiti za stav da određene stvari možemo i moramo sami promjeniti. Prije svega otvoren i prijateljski odnos koji je vladao tijekom festivalskih dana, a povezao je profesionalce, studente i ljubitelje multimedije te otvorio neke nove pozitivne teme u organizacijskim pogledima za 2018. godinu – naglasio je Fran Mubrin, direktor MOP Špancir festivala.

Radionice za najmlađe

Ove godine organizirane su i dvije radionice za djecu. Radionicu “The many sides of paper” je vodila Maja Jandrić, a u suradnji s fakultetom FOI Varaždin i POU Varaždin održala se radionica “Programiranje BBC micro:bit računala” koja se bavila približavanjem programiranja djeci.

Predavanja i radionica za odrasle

Uz radionice za djecu održalo se i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica koje su vodili stručnjaci iz regije. Kroz radionice pokušalo se približiti i potaknuti digitalnu zajednicu da i dalje razvija svoje talente upravo kroz dizajn, programiranje i kreativan pristup rješavanju problema.

Velik interes za izložbe

U Galerijskom centru izložene su dvije izložbe: izložba ilustracija nastalih mobilnim telefonom dizajnerice Imelde Ramović i izložba “Ulična fotografija” studenata Sveučilišta Sjever.

Zadnjih tri dana publici se predstavio Marko Šošić s instalacijom pod imenom “Orion Somniator” (Orion sanjač). Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti tek u potpunom mraku.

Ksenija Ladić je u sklopu festival predstavila projekt u kojem će pod pokroviteljstvom festival sljedećih godinu dana istraživati grad Varaždin i stvarat jedinstvenu zvučnu mapu.

Oživljavanje Varaždinske Sinagoge

U sklopu festival publici se predstavio Varaždinski electro – alternative sastav SOWAS. U varaždinskoj sinagogi održali su nastup pred brojnom publikom, koja je potvrdila da u Varaždinu postoji interes za ovakva događanja, ali i da je Varaždinu hitno potreban adekvatan prostor kao što je Sinagoga za koncertne aktivnosti. Uz program u Sinagogi i electro moment gosti na festivalu su zadnja dva dana festivala imali priliku uživati u odličnim DJ setovima do jutarnjih sati.

 

 

Izvor: Hrvoje Selec/MOP
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje