Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-u najviše mandata, ali tko će imati predsjednike MO-a ovisi o tome hoće li SDP koalirati s Reformistima ili HNS-om!

Objavljeno:

- dana

PRIVREMENI REZULTATI

Privremeni rezultati Gradskog izbornog povjerenstva potvrdili su da su pobjednici izbora za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu HDZ i njihovi koalicijski partneri.

Od 150-ak mjesta u vijećima 16 mjesnih odbora u Varaždinu najviše – 43 mjesta – osvojila je koalicija  HDZ-a, Hrasta, HSS-a, HSP-a, BUZ-a i ZS-a.

Slijedi SDP s 33 mjesta, a odmah iza njih koalicija HNS-HSU s 32 mjesta, te Reformisti s 31 mandatom.

HSLS je osvojio 5 mjesta, dok je Orah osvojio 1 mjesto. Ulazak u vijeća MO-a izborile su i tri nezavisne liste: kandidacijska lista Stjepana Cepanca (1 mjesto), lista Vlade Tomaškovića (1 mjesto) i lista Franje Puškadije (3 mjesta).

Sve ovisi o – SDP-u

Gleda li se raspodjela mandata po 16 MO-a, sada nakon objave rezultata slijedi nova borba – tko će osigurati većinu i tako dobiti predsjednike Vijeća MO-a.

HDZ i partneri, uz uvjet da koalira s HSLS-om, svojim partnerima na državnoj razini, predsjednika Vijeća MO-a mogu dobiti u dva mjesna odbora, u Hraščici i Črncu Biškupečkom.

U svim ostalim MO-ima bit će neizvjesno i sve će ovisiti o SDP-u. Naime, koalira li partnerima s kojima obnaša vlast u državi i u Varaždinskoj županiji – s HNS-om, tada će ta koalicija imati najviše predsjednika MO-a.

Međutim, odluče li koalirati s Reformistima, tada će ta koalicija imati većinu u više MO-a.

Štromar već “snubi” SDP!

To su shvatili u HNS-u, pa u priopćenju njihov župan Predrag Štromar već “snubi” SDP!

– Rezultati izbora za mjesne odbore u gradu Varaždinu pokazuju pobjedu naše stranke u 4 mjesna odbora, a naši koalicijski partneri SDP su pobijedili u još tri. Tako je  naša nacionalna koalicija pobijedila koaliciju koju predvodi HDZ koji su dobili većinu u 5 mjesnih odbora –  naveo je u priopćenju.

Slično kao i slučaju izbora za MO-e u Lepoglavi, HNS-ovci ponovno svojataju pobjedu, čak i SDP-ove rezultate iako je jasno da su dobili gotovo upola manje mandata u odnosu na prije četiri godine.

Činjenica je da je HDZ sa svojim partnerima osvojio najviše pojedinačnih mandata, daleko više nego prije četiri godine, tako da su u svakom slučaju pobjednici ovih izbora, ali pobjednici koji će, sudeći po prvim rezultatima, ostati bez većine čelnih mjesta u MO-ima.

 

Rezultati: Raspodjela mandata po MO-ima

1. MO: HDZ i partneri 3, HNS-HSU 1, Reformisti 3, SDP 2

2. MO: HDZ i partneri 3, HNS-HSU 2, Reformisti 4, SDP 2

3. MO: HDZ i partneri 4, HNS-HSU 2, Reformisti 4, SDP 4

4. MO: HDZ i partneri 4, HNS-HSU 2, Reformisti 3, Orah 1, SDP 3

5. MO: HDZ i partneri 5, HNS-HSU 3, Reformisti 2, SDP 3

6. MO: HDZ i partneri 3, HNS-HSU 1, Reformisti  3, SDP 4

7. MO: HDZ i partneri 2, HNS-HSU 1, HSLS 1, Lista Stjepana Cepanca 1, Reformisti 3, SDP 1

Hrašćica: HDZ i partneri 4, HNS-HSU 1, HSLS 1, Reformisti 1, SDP 2

Jalkovec: HDZ i partneri 2, HNS-HSU 3, Lista Vlade Tomaškovića 1, Reformisti 2, SDP 1

Poljana Biškupečka: HDZ  i partneri 3, HNS-HSU 1, Lista Franje Puškadije 3

Črnec Biškupečki: HDZ i partneri 2, HNS-HSU 3, HSLS 2

Gojanec: HDZ i partneri 1, HNS-HSU 1, SDP 5

Kučan Marof: HDZ i partneri 2, HNS-HSU 5, Reformisti 2, SDP 1

Gornji Kučan: HDZ i partneri 3, HNS-HSU 2, Reformisti 2, SDP 2

Donji Kučan: HDZ i partneri 1, HNS-HSU 3, Reformisti 2, SDP 1

Zbelava: HDZ i partneri 1, HNS-HSU 1, HSLS 1, Reformisti 1, SDP 3

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje