Povežite se s nama

Međimurje

Kišić: Ne treba štedjeti na ljudima oboljelima od raka

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

– Apsolutno smo protiv ukidanja zdravstvenih programa „72 sata“, jer podaci pokazuju da su benefiti veliki i da građani imaju bolju zdravstvenu zaštitu.

Program jamči oboljelima od najtežih malignih bolesti da se s terapijom počinje u roku od 72 sata od postavljanja dijagnoze – istaknuo je prošlog tjedna Alen Kišić, potpredsjednik županijskog SDP-a i dožupan zadužen za zdravstvo.

Nema troškova?

U nepunih godinu dana kroz taj program je prošlo 2.300 bolesnika, od čega njih stotinjak ljudi u Općoj bolnici Varaždin, napomenuo je. Novi ministar je najavio i ukidanje „Programa plus“, koji je njegov prethodnik uveo s ciljem skraćivanja listi čekanja. – Liste su skraćene. Odazvalo se nekoliko tisuća građana i uspjelo ranije obaviti preglede, a posebno je važno što su skraćene liste čekanja za operaciju kuka te oftalmološke preglede – ističe Kišić.

 

Udruga liječnika podržava novog ministra, no udruge pacijenata su protiv ukidanja

Dodaje da se program „72 sata“ navodno ukida a ne stoji ništa, jer ga liječnici obavljaju u uredovno radno vrijeme, dok su im za „Program plus“ bili plaćani prekovremeni sati. U varaždinskoj bolnici riječ je o oko 100.000 kuna, a u Hrvatskoj  onekoliko milijuna kuna. – Upućujemo apel novom ministru zdravlja da dobro razmisli treba li taj program ukinuti, posebno kad je u pitanju Opća bolnica Varaždin, gdje ti programi imaju smisla i gdje se događaju pozitivne stvari za pacijente – istaknuo je dožupan. Napomenuo je da se uštede mogu postići, ali ne ukidanjem dobrih programa, nego spajanjem bolnica.

”Istinska nada“

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je podržala novog ministra Darija Nakića. Istaknuli su da je jedina svrha programa „72 sata“ i „Program plus“ bila „manipulacija javnim mišljenjem radi sakupljanja političkih bodova, ali bez konkretne dugoročne koristi za pacijente“. S druge strane, Hrvatska udruga pacijenata usprotivila se ministrovoj najavi. „Program ‘72 sata’ je doista bila istinska nada teško oboljelih i njihovih obitelji ne samo da će dobiti brzu dijagnostiku u jednom danu, nego da će u roku od tri dana početi s liječenjem”, reagirali su.

– Ne trebaju čuditi reakcije iz HUBOL-a jer, realno gledajući, program „72 plus“ za liječnike donosi više posla. S druge strane, udruge pacijenata ističu da je program itekako koristio. Slažem se s tim. Možda čak nije toliko koristan u medicinskom smislu koliko u psihološkom smislu. Znate koliko bolesnom čovjeku koji primi vijest o najtežoj dijagnozi znači to što zdravstveni sustav jamči dobivanje skrbi u roku od tri dana – zaključio je Kišić.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje