Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečani bal održat će se 24. siječnja: gosti će uživati u delicijama, modnoj reviji i povijesnim postrojbama

Objavljeno:

- dana

Nakon velikog koncerta povodom početka presjedanja Vijeća EU održanom jučer, 9. siječnja, u HNK-u u Zagrebu, politička i društvena elita te svi zaintersirani okupit će se u petak, 24. siječnja, u Varaždinu kako bi prisustvovali Svečanom balu Varaždinske županije.

Program Svečanog bala predstavila je danas, 10. siječnja, u varaždinskom HNK-u savjetnica župana Natalija Martinčević zajedno sa sudionicima, otkrivši da će ovogodišnji Bal uljepšati povijesne postrojbe i modna revija, uz bogatu gastronomiju.

– Pripremili smo izvrstan glazbeni program, a novost je da je ovogodišnji Svečani bal u partnerstvu sa Balom gradišćanskih Hrvata u Beču, gdje smo ga također predstavili. Posebna atrakcija bit će povijesne vojne postrojbe koje dolaze iz raznih dijelova Hrvatske i Austrije. Uz to, predstavit će se i naše modne dizajnerice, domaća gastronomija, proizvodi i namirnice, uglavnom sve najbolje iz naše županije – istaknula je Natalija Martinčević, dodavši da će je već mnogo potvrda stiglo, no da će konačan broj uzvanika imati do kraja tjedna.

Od varaždinskih modnih dizajnera, na Svečanom balu će prisustvovati Melita Kukec s Kookabee designom, Snježana Radev s Brokatom, Ana Kraš sa Studiom za dizajn AK te Blaženka Roth sa svojom linijom odjeće Broth by Blaženka Roth.

– Varaždinska županija zadnjih godinu i pol dana radi aktivno na promociji malog poduzetništva i obrta. Dobra stvar je da se nalazimo na izuzetno povoljnoj geostrateškoj poziciji – blizu nam je Zagreb, ali i Slovenija, što je prilika za jačanje naših poduzetnika i obrtnika. Radi se na jačanju te njihovoj vidljivosti i tu je šansa da se obrtništvo pozicionira i pokaže ono najbolje iz Varaždinske županije – istaknula je Ivana Ipša, osnivačica i pokretačica VOP portala Varaždin.

Pozivu Županije za sudjelovanjem u Svečanom balu rado se odazvala i Varaždinska građanska garda, popularno znani kao „Purgari“, čiji je zapovjednik poručnik Dražen Loparić ponosan na to što upravo ove godine slave veliku obljetnicu – 270. godina postojanja.

– S obzirom da smo osnivači Hrvatskog saveza povijesnih postrojbi, a članovi smo i nekoliko europskih institucija koje se bave objedinjavanjem povijesnih postrojbi, rado smo se odazivali pozivu tim prije što je ovdje riječ o nastavku tradicije organiziranja balova koji su već bili tradicija u Varaždinu. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme organizirati i naš Purgarski bal – istaknuo je Loparić, dodavši da su od povijesnih postrojbi pozvane one vezane uz Austro-ugarsku.

Neće nedostajati ni raznih delicija koje će spremiti djelatnici Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.

– Vođeni smo mišlju da prezentiramo domaće, da budu zastupljene namirnice iz naših domaćih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, da sve bude složeno s daškom prošlosti i s puno ljubavi začinjeno. Nudit će se široka paleta proizvoda, svaki će pronaći nešto za sebe. U fokusu nam je buča, kao i kiselo zelje… Bit će i trnovečke makovnjače, ali i poznate topličke kupališne torte koju pripremamo prema receptu iz 19. stoljeća, bez brašna s puno oraha i čokolade – otkrila je Terezija Pernar, v.d. voditelj Odjela za ugostiteljstvo i turizam Hotela Minerva.

Dodajmo da su ulaznice za Svečani bal Varaždinske županije u prodaji na blagajni HNK-a u Varaždinu.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje