Povežite se s nama

U fokusu

Varkom ne povećava cijenu vode, a i zašto bi kad su rekorderi u vodnom sektoru

Objavljeno:

- dana

U varaždinskoj gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom iznimno su zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima u prošloj godini, koje će, kako ističe njezin direktor Željko Bunić – teško moći ponoviti. Naime, nakon što se Varkom uspješno riješio balasta propale Aquatehnike, tvrtka danas vrijedi više od milijarde kuna i ne namjerava povećati cijenu vode za piće.

Štoviše, u Varkomu su uspjeli ostvariti značajne prihode uz istovremenu provedbu brojnih projekata i povećanje ukupne imovine društva. Podsjećamo, Varkom grupa, u kojoj je bila i Aquatehnika, je tri godine imala negativne financijske rezultate, koji su lani nakon dugotrajnog čišćenja bilanci rezultirali tvrtkinim poslovnim rekordom u hrvatskom vodnom sektoru.

– Lani smo došli do pozitivnog rezultata koji je nešto manji od četiri milijuna kuna. Uspjeli smo preuzeti 48 milijuna kuna vrijednu lokalnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, te ugovoriti 655 milijuna kuna tzv. sekundarnih ugovora u Aglomeraciji, što je apsolutno najviše u Hrvatskoj. Time je Varkom danas peto veliko poduzeće u vodnom sektoru, duplo veće od onih u Zadru ili Slavonskom Brodu, koji su veći od Varaždina – istaknuo je dr. sc. Željko Bunić na konferenciji za medije koja je u petak, 14. veljače, održana u prostorima tvrtke

Govoreći o projektima na Aglomeraciji Varaždin i Varaždinske Toplice, pojasnio je da je Varkom jedina tvrtka u Hrvatskoj koja ima potpisane sve sekundarne ugovore, te je u odnosu na kompletnu Aglomeraciju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., najdalje otišla.

– Završetak svih predviđenih radova sasvim izgledno bit će krajem 2021. godine, i konačno su nestale moje dvojbe o sposobnostima izvođača. Naime, ove godine su uspjeli „uhvatiti ritam“ i tijekom veljače ostvarili su oko 14 milijuna kuna realizacije, što je najviše dosad – rekao je Bunić.

I dodao:

– Za razliku od nekih drugih hrvatskih gradova, u Varaždinu neće biti nikakvog poskupljenja vode za piće, kao ni u ostalim sredinama u kojima je Varkom snabdjevač. Neće to promijeniti nikakvi regulacijski ili inflacijski „udari“, jer smo cijenu osigurali našim uspješnim restrukturiranjem. Priče o tome kako će „voda poskupjeti radi gubitaka u vodoopskrbnom sustavu“, u slučaju Varkoma ne prolaze. Naime, naša mreža je jako dobro razvijena i naši gubici su neovisno o metodi izračuna, daleko manji od onih koji bi uvjetovali korisnicima poskupljenje računa za vodu pojasnio je direktor ove tvrtke pred kojom su brojni izazovi.

Primjerice, pred njom je usklađivanje s nizom različitih odredbi Zakona iz oblasti vodnog gospodarstva, kao i nastavak Aglomeracije koji bi ove godine trebao rezultirati s barem 50 % obavljenih ugovorenih radova.

– Tu je i treći, veliki izazov kojeg predstavlja balirani miješani komunalni otpad u Brezju. Ne smije se zaboravljati da je Varkom nositelj Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine, koji je prema stavu Vrhovnog suda RH još uvijek važeći. Tvrtke vlasnice MBO postrojenja više puta su tražile od Varkoma da preda bale čiji je posjednik na obradu i za nas je rješavanje tog problema velik izazov. Naime, samo pet kilometara od ploha na kojima je već 14 godina odložen otpad nalazi se najveće varaždinsko vodocrpilište Bartolovec. Na njemu je, nažalost došlo do povećanja koncentracije nitrata u vodi. Neću reći da je situacija alarmantna, niti da je razlog za to otpad u Brezju, ali indicije postoje. Stoga ćemo zatražiti da Grad Varaždin problem s otpadom riješi sam ili u suradnji s Varkomom – istaknuo je Željko Bunić.

Na njega se nadovezao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, pohvalivši za ostvarene rezultate Upravu i sve zaposlenike Varkoma.

– Nakon što smo preuzeli vlast i dolaskom Marijana Cesarca na čelo Uprave, a potom i Željka Bunića, počela je konsolidacija tvrtke. Otkad je Aquatehnika otišla u stečaj i Varkom preuzeo sve obveze, ova gradska tvrtka postiže dobre rezultate. Prevladali smo i probleme s Aglomeracijom, pa radovi idu dobro. Čuli smo da Varkom radi daleko najviše EU projekata u državi, te da Varaždinci imaju kvalitetnu vodu i nema velikih gubitaka u vodoopskrbnim sustavu. Uvjeren sam kako će Varaždin do kraja 2021. biti jedini hrvatski grad sa 100 posto uređenim vodovodom, plinofikacijom, kanalizacijom i odvodnjom, optičkom i električnom mrežom – ustvrdio je Čehok.

Na kraku dodajmo i to da je uspješnim poslovanjem lani ukupna aktiva Varkoma povećana za 150 milijuna kuna, čime je i Grad Varaždin značajno povećao vrijednost gradske imovine.

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje