Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Izložbu “Čudesan svijet Petra Sabola” razgledajte do kraja ožujka!

Objavljeno:

- dana

U petak, 21. veljače, u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja otvorena je izložba najnagrađivanijega hrvatskog fotografa, Petra „Sharpeyea“ Sabola.

Rođeni Čakovčanin i fotograf svjetske klase dosad je sedam puta izlagao, ali nikada „kod kuće“. Dio njegova čudesnoga svijeta i pogled na detalje u prirodi kako ih ovaj umjetnik vidi okom kamere prezentirani su odabranim fotografijama.

– Kao što se ptica osjeća doma kad leti nebom ili riba kad pliva u vodi, tako se ja osjećam kad odlazim fotografirati u prirodu. Tada sinergija mojeg bića i svijeta kojeg zapažam oko sebe postaje sinergija u kojoj vladaju poštovanje i divljenje između moje percepcije toga čarobnog svijeta i bića koja me okružuju uz sveprisutan osjećaj pripadnosti i jedinstva u tim trenucima! – kaže Sabol.

Fotoklub Čakovec

Predsjednik Fotokluba Čakovec Davorin Mance u svom je obraćanju istaknuo:
– Petar nije zaboravio svoj Fotoklub, nije ga ponijelo to što je grandiozno velik u odnosu na sve nas ostale fotografe u Hrvatskoj. On je čovjek koji će vam bez imalo zadrške otkriti i najsitniju tajnu svojih fotografija. Tehniku svatko može savladati, no Petrovu upornost, znanje i istančan osjećaj za prirodu rijetko tko ima!

Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, zahvalivši autoru što nas svojim radom upozorava koliko je svijet oko nas čudesan i podsjeća kako je lijepo živjeti s takvim bogatstvom.
Petru Sabolu na Svečanoj sjednici Međimurske županije u travnju prošle godine dodijeljena je Nagrada Zrinski za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota.

– Ponosni smo što je ovakav kalibar odrastao u Međimurju! – poručila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan povodom otvorenja.

Potvrda za rad

Petar Sabol je od početka svoga pojavljivanja na međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a, PSA-e te mnogih drugih fotografskih institucija od 2012. godine skupio više od 600 nagrada diljem svijeta.

– Mogu reći da je to zaista lijepa potvrda za sav rad i trud koji sam uložio dosad. Nagrada Zrinski mi je posebno draga jer sam dobio priznanje s „domaćeg terena“. Nagrada „Tošo Dabac“ je isto značajna jer sam njezin najmlađi dobitnik. Važne su činjenice i da sam nositelj međunarodnoga zvanja MFIAP (Majstor fotografije u Međunarodnoj federaciji umjetničke fotografije) te jedini Hrvat koji nosi EFIAP/D1 titulu. Bez obzira na nagrade, motivacije mi ne nedostaje! – kaže autor.

Njegova djela u Muzeju ćete imati prilike razgledati do 31. ožujka.

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje