Povežite se s nama

Život i društvo

Sadnjom drveća u Grabanicama ide dalje varaždinski projekt „Tisuću stabala u tri godine“

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u četvrtak je, 5. ožujka, uz predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana i direktora gradske tvrtke Parkovi Alena Runca sadnjom nekoliko drveća u Grabanicama obilježio početak ovogodišnje sadnje i najavio aktivnosti na ozelenjivanju grada Varaždina.

Gradonačelnik je istaknuo kako ovom sadnjom započinje proljetno uređenje grada i nastavlja se projekt „Tisuću stabala u tri godine“.

– Sad je vrijeme da se stabla posade, a kao što smo već najavili, idemo i u sadnju javnih voćnjaka. Nekoliko je tih podprojekata koje ćemo napraviti u sklopu naše agende zeleni grad. Dobro je da nam se javljaju i sami građani, kao ovdje u Grabanicama gdje smo zasadili stabla zahvaljujući gospodinu Balovu koji je pokazao inicijativu. Ovo je važno s obzirom da i sami vidite kakav je okoliš radi objekata od Stanoinga. Napravili smo ovdje novo igralište i sad idemo sa sadnjom drveća i uređenjem zelenih površina. Nastavljamo i u drugim dijelovima grada, ići ćemo uz glavne prometnice i, kad prođe Aglomeracija po svim ovim mjestima, tamo ćemo također posaditi drvorede – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Damir Habijan istaknuo je kako se danas premalo računa vodi o promicanju „zelene“ politike i o tome što zapravo nosi sama sadnja stabala: „Osim sadnje drvoreda, uskoro se kreće i u izgradnju urbanih voćnjaka. Neka ideja je bila da oni ne budu na graničnim područjima grada, već da vidimo za površine unutar centra grada što bi bilo i puno jeftinije nego da idemo s nekim arhitektonskim rješenjima.“

Alen Runac se osvrnuo na rad gradske tvrtke Parkovi: „Krenuli smo s nabavom drveća i grmlja, uređenjem, urezivanjem stabala i rušenjem onih stabala koja se moraju srušiti, no istovremeno sadimo i nova stabla. Također nastavljamo s akcijom „Posadi stablo voljenoj osobi“ na koju smo prošle godine imali jako velik odaziv, a ove godine pojačavamo i sadnju drvoreda.“

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje