Povežite se s nama

Sport

Košarka se na mala vrata vratila u Varaždin

Objavljeno:

- dana

Nakon desetak godina u Varaždinu je ponovno oživjela košarka. Nisu za to zaslužni seniori, već mladi košarkaši Vindije, točnije kadeti.

Neodoljivo podsjećaju na generaciju varaždinskih košarkaša generacije 90./91., koji su 2006. godine bili treći u Hrvatskoj kod kadeta, a 2009. godine treći u juniorskoj konkurenciji. Riječ je o ekipi tada predvođenoj Poljakom, Garafolićem, Fodorom, Štefanom, Bartolom, Skupnjakom i Modrićem.

Budućnost

U kadetima su ih vodili Sead Žunić i Saša Repalust, dok je s njima do bronce kod juniora stigao trener Mladen Cetinja.

Da će možda i dostići uspjehe generacije 90./91., ove sezone nagovijestili su košarkaši Vindije rođeni 2003. i 2004. godine.

Oni su furiozno krenuli u Jedinstvenu hrvatsku kadetsku ligu i s tri pobjede na vrhu su bili izjednačeni s Cibonom i Zadrom. No, kasnije su malo posustali. Uslijedili su porazi upravo od Cibone i Zadra, pa sada, nakon osam kola, Vindijaši sa skorom od četiri pobjede i pet poraza drže šesto mjesto Lige.

– Imamo odličnu generaciju košarkaša rođenih 2003. i 2004. godine. Ista ekipa nastupila je na poluzavršnici Prvenstva Hrvatske kod mlađih kadeta i na njoj gradimo budućnost Kluba – rekao je Velimir Mudri, trener kadeta Vindije.

Također, dolaskom Nina Gregorine na čelo predsjednika Košarkaškoga kluba Vindije jasno su zacrtani ciljevi.

– Prije se nije radilo sustavno. Mi želimo da vrhunskim radom omladinske košarkaške škole svake godine imamo konkurentnu ekipu u Jedinstvenoj kadetskoj ligi – govori Mudri, koji se 2018. godine ponovno uključio u rad varaždinskoga kluba. Prije toga vodio je seniore ludbreškoga Grafičara.

– Svaki dan treniramo i rezultati se vide. Priključili smo tri momka iz Koprivnice. Potajno se nadamo da možemo izboriti Final Four, odnosno biti među najbolje četiri ekipe, no rezultati nisu ključni, već osobni napredak tih momaka na osobnom i igračkom planu – dodao je Mudri.

Vječiti problem košarkaša sa sjevera Hrvatske, na koji se ne može utjecati, u usporedbi s košarkašima s juga je visina.

– Ma dobro, to je tu oduvijek bilo tako. No, nedostatak visine može se nadoknaditi brzinom – rekao je Mudri.

U prvom planu

Kao što obično biva, momčad uvijek izbaci pojedince u prvi plan, pa su tako Matija Pavlic, Petar Košćak i Tibor Kovačić u ljeti prošle godine pozvani u reprezentativni kamp u Vodicama.

Želja Mudrog, ali i čelnih ljudi u Klubu, je da ovogodišnja kadetska ekipa ostane na okupu.

– Bilo bi savršeno kad bi ekipa ostala na okupu i u budućnosti igrala juniorsku ligu i seniorsku A-2 ligu – zaključio je Mudri.

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Sport

Prije 20 godina napustio nas je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje