Povežite se s nama

Život i društvo

Nenad Horvatić: “Shvaćamo ozbiljnost situacije, ali razvoj Općine Ljubešćica ne može i neće stati”

Objavljeno:

- dana

Iako su za Općinu Ljubešćica doneseni svi planovi i proračun, oni su zbog epidemije koronavirusa pali u drugi plan. U skladu s nastalom situacijom, Općina Ljubešćica je donijela niz mjera pomoći mještanima, a posebno najugroženijima.

– U našoj domeni su vrtići. Općina je donijela mjeru da će roditelji za mjesec ožujak platiti samo 25 % ekonomske cijene vrtića, što je 365 kuna, iako su djeca išla u vrtić do 18. ožujka. Obitelji koje imaju dvoje djece za drugo dijete platit će 182 kune. Hladni pogon dječjeg vrtića i iznos do punih plaća zaposlenika pokrit će Općina Ljubešćica kroz proračun. Cilj je da vrtić bude spreman za rad čim Nacionalni stožer civilne zaštite proglasi da je to moguće. Ova mjera dala je sigurnost našim mještanima. Što će biti s travnjem, tek ćemo vidjeti. U Osnovnoj školi imamo sustav produženog boravka, koji pohađa 35 djece, a roditeljima smo obračunali 160 kuna za deset dana kada je trajala nastava. Ostatak od oko 16.000 kuna izdvojit će Općina kako bi dvije učiteljice mogle dobiti plaću za ožujak. Što će biti dalje sa školskom godinom, tek ćemo vidjeti – objasnio je Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica.

Općina će ispoštovati već donesene odluke kojima studenti dobivaju stipendije, a roditelji naknade za novorođene u iznosu od 3000 kuna za prvo, 4000 kuna za drugo i 5000 kuna za treće dijete.

– Nećemo rezati potpore za ove demografske mjere. Na djeci nećemo štediti – jasan je Horvatić, te dodaje da je dovršen natječaj za dodjelu sredstava udrugama te će one dobiti sredstva za hladni pogon, a ovisno o daljnjoj situaciji, pregovarat će se o mogućnostima financiranja projekata.

Mjere pomoći

U Općini Ljubešćica mislilo se na sve poduzetnike kojima je zbog koronavirusa zabranjen rad.

– Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća u potpunosti ćemo ih osloboditi plaćanja komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj te, ako se situacija nastavi i, u daljnjem periodu. Mi nemamo općinskih prostora koje iznajmljujemo, pa ta mjera neće ići, ali ćemo vidjeti kod poduzetnika koji su u najmu kod privatnih osoba da im pokušamo dio toga pokriti. Također ćemo razmotriti sve druge vrste pomoći koje neće ugroziti funkcioniranje Općine – rekao je načelnik. Subvencije kamata za kredite poduzetnika, njih šest, idu dalje.
Horvatić ističe da je zadovoljan državnim mjerama poticaja u novonastaloj situaciji.

– Država je za ožujak dala 3250 kuna za one koji ne rade, a za travanj i svibanj to će biti 4000 kuna te će se platiti svi doprinosi na to. Svi moraju biti time zadovoljni. Ipak, mala je diskriminacija da se odgajatelji i zaposlenici vrtića kojima su općine osnivači ne mogu javiti na te mjere. I vrtići su zatvoreni, pa se nadam da će doći do promjena navedenih mjera. Općina i dalje mora platiti sve obveze iz segmenta vrtića. Država se također odrekla poreza na dohodak, koji je u potpunosti prihod jedinica lokalne samouprave i naš jedini prihod, pa će i Ljubešćica morati raspolagati novcima vrlo racionalno. Nadamo se da će Vlada pronaći kompenzacijske mjere za ovo zbog kvalitete vrtića i produženog boravka, koji se financiraju samo iz općinskih proračuna. Sreća je u danoj situaciji da Općina Ljubešćica trenutno nema ni kredita i javno-privatnog partnerstva, pa smo pokazali da smo spremni odgovoriti na izazove ove krize. Za početak ćemo raditi samo ono što je najnužnije. Pratit ćemo situaciju, vidjeti kako se puni općinski proračuna, a zatim sjesti sa svim stranama i vidjeti kako najbolje postupiti u 2020. godini – ističe načelnik Horvatić.

Sve važne općinske investicije idu dalje

Općina Ljubešćica lani je od Ministarstva gospodarstva, preko EU fondova, dobila milijun eura za izgradnju cesta, odvodnje i javne rasvjete u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica i radovi su ondje u punom jeku.

– Očekujemo da će radovi završiti do kolovoza ove godine. Radovi u Poduzetničkoj zoni su dogovoreni prošle godine i ne mogu stati. U općinskom proračunu je izdvojeno oko milijun kuna, ostalo financiraju Ministarstvo regionalnoga razvoja i Ministarstvo gospodarstva. Radi se o važnoj investiciji jer se ondje smjestilo šest poduzetnika koji zapošljavaju oko 60 ljudi i potrebna im je navedena infrastruktura za normalno funkcioniranje i poslovanje – ističe Horvatić.

Nastavlja se i izgradnja vodovodne mreže na području Općine Ljubešćica u dužini od 5 kilometara. Nedavno je završen vodovod u Ljublju, a nastavljaju se radovi na vodovodu u Ljublju Kalničkom dužine 2,5 kilometara. Završetkom ovih radova 97 % stanovnika Općine Ljubešćica bit će priključeno na javni vodovodni sustav.

– Trenutno završavamo i radove na obnovi crkve u Ljubešćici, za što smo od Ministarstva regionalnoga razvoja dobili pomoć od 100.000 kuna. Nismo spavali jer smo se krajem veljače i u ožujku prijavili na pet projekata. Ministarstvo graditeljstva raspisalo je natječaj, pa smo se prijavili za rekonstrukciju i asfaltiranje cesta, a na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja prijavili smo se projektom izgradnje već navedenog vodovoda, vrijednog 800.000 kuna. Prijavili smo i izgradnju nadstrešnice za vrtić te tražimo sredstva od Hrvatskih voda za sanaciju klizišta. Ove ćemo godine ići samo u one investicije koje će nam proći na natječajima gdje veći postotak sufinanciraju ministarstva. Za sve što nećemo moći dobiti novce, dobro ćemo razmisliti koji projekti mogu pričekati bolja vremena. U vrijeme krize više ćemo se posvetiti planiranju, a radit će se samo stvari s visokim stupnjem sufinanciranja ministarstava – jasan je Horvatić.

Život i društvo

Speleološka udruga “Kraševski zviri” obilježava 15 godina rada uz Speleo vikend u Ivancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu 15 godina rada Speleološke udruge “Kraševski zviri” pridružite se bogatom programu Speleo vikenda u Ivancu u petak i subotu, 20. i 21. rujna.

U povodu obilježavanja jubilarnih 15 godina rada, Speleološka udruga Kraševski zviri u petak i subotu, 20. i 21. rujna, priređuje iznimno zanimljiv Speleo vikend te poziva sve zainteresirane te da se pridruže atraktivnom programu koji su ivanečki istraživači špilja i jama osmislili za sve generacije.

Program počinje u petak, 20. rujna, u Muzeju planinarstva Ivanec, otvaranjem izložbe 50-ak fotografija koje dočaravaju bogatstvo žive i nežive prirode krškog podzemlja, ponajviše masiva Ivančice i Ravne gore, te drugih predjela Hrvatske gdje se provode speleološka istraživanja i terenski dio speleološke edukacije. Fotografsku izložbu organiziraju SU Kraševski zviri i ivanečki muzej.
Otvaranje izložbe obogatit će zanimljiv 3D video, snimljen i izrađen u suradnji članova SU Ivanec i Speleološkog društva Velebit, a koji će vam omogućiti da vidite kako izgleda spuštanje i unutrašnjost rudnika Kraševski zviri na Ivančici.

Subota, 21. rujna, pak je rezervirana za niz sadržaja za djecu, koji će se od 10 do 13 sati odvijati u gradskom parku. Djecu očekuje speleo mistery (počinje u 11 sati), potraga za blagom, speleo ljuljačka, isprobavanje speleo tehnika, izložba podzemne faune, likovne radionice sl. Bude li kiše, radionice će se održati u Muzeju planinarstva.

Speleo vikend u Ivancu završit će u subotu u 18 sati u Muzeju planinarstva završnom svečanom proslavom 15. godišnjice rada i djelovanja SU Kraševski zviri Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Martina Piskač – Posarić već 26 godina nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u srijedu, 18. rujna od 8 do 14 sati na području policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju „Pojas i mobitel“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 12 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja akcije, u prometu je zatečena i jedna uzorna vozačica, Martina Piskač – Posarić. Za istu je utvrđeno da od 1998. godine posjeduje vozačku dozvolu, svakodnevno upravlja osobnim vozilom i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedna prometni prekršaj. Ista prilikom nadzora nije zatečena u činjenju prometnih prekršaja te je za uzorno ponašanje u prometu darivana od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje