Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju još jedna zaražena osoba, policija tijekom vikenda imala brojne intervencije

Objavljeno:

- dana

Danas je održana press konferencija Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

– Stalno se prati situacija i nove mjere, na čemu zahvaljujem medijima. U Međimurju je utvrđeno 60 kršenja samoizolacije, apeliramo da se to ne radi, zbog njihovih najmilijih. Propusnice predstavljaju veliki problem, brojni su nezadovoljni, no Pozivam jedinice lokalne samouprave da to riješe što prije i bezbolnije. Jedinice mogu potpisati sporazume o suradnji kojima se može olakšati kretanje među njima. Uoči blagdana tržnice i trgovine su radile duže, no sada se vraća staro radno vrijeme, prije produživanja. Lov i ribolov u potpunosti su zabranjeni. Pozivam darivatelje krvi da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja, ona se održavaju normalno – konferenciju je otvorio načelnik Stožera, dožupan Josip Grivec.

– Tijekom produženog uskršnjeg vikenda imali smo jako dobru epidemiološku situaciju, jer su sva testiranja bila negativna, no od danas ujutro imamo novu potvrdu pozitivne osobe koja je bila febrilna te se javila liječniku. Riječ je o ženskoj osobi rođenoj 1965. godine koja je hospitalizirana te je krenulo liječenje. Ovo je ukupno osma osoba koja se bilježi za područje Međimurske županije. Za novooboljelu tek će se utvrditi kontakti i provesti ostatak protokola. Dobra vijest je da danas kreću kontrolna testiranja za četiri zaražena iz iste obitelji. Situacija u Međimurju je i dalje prilično dobra., relativno uspješno nosimo se sa svim izazovima. Zahvaljujem svima na disciplini. Zadnjih dana smo u novoj strategiji: u pojačanom smo nadzoru domova za starije i nemoćne, koje maksimalno moramo zaštititi. U Međimurje danas stiže puno zaštitne opreme. Svaki dom za starije ima svog liječnika, a osnivaju se i dodatni mobilni timovi. Stopa nezaposlenosti u Međimurju je 5,1 posto: imamo evidentiranih 2213 nezaposlenih osoba, što prema našim procjenama znači da je tristotinjak osoba ostalo bez posla od izbijanja pandemije – dodao je međimurski župan, Matija Posavec.

Dr. med. Višnja Smilović, specijalistica epidemiologije ZZJZ MŽ, poručila je:

– Danas smo dobili obavijest da se kod osobe radi o pozitivnom nalazu. Više informacija ćemo vam moći reći sutra. I dalje apeliramo da se držite propisanih mjera te tako štitite svoju obitelj, budući da je dosta asimptomatskih slučajeva pri kojima ne možete znati da osoba nosi virus!

Dovoljno opreme

– Novozaražena osoba smještena je na Odjelu infektologije ŽB Čakovec. I dalje proširujemo kapacitete u skladu s razvojem situacije. Važno je naglasiti da su svi zdravstveni radnici na raspolaganju sustavu te da imamo dovoljno opreme. Što se tiče redovnoga funkcioniranja u ŽB Čakovec, svim pacijentima kojima je bila potrebna hitna skrb, oni su je i dobili – dodao je ravnatelj doc. dr. sc. Tomislav Novinščak.

– Djelatnici PU međimurske ovog vikenda imali su pune ruke posla: 155 raznih prijava. Bilo je više kaznenih djela, obiteljskog nasilja itd. U Pribislavcu su intervenirali vatrogasci pri čemu su bili gađani kamenjem. U subotu u Kuršancu se pucalo iz vatrenog oružja te su upotrijebljena sredstva prisile. Ona su upotrijebljena i noćas kad je u Strahonincu osoba zatečena u krađi. Jučer je isto tako u Pribislavcu narušen javni red i mir glasnom reprodukcijom glazbe. Promet je bio slabijeg intenziteta. Zahvaljujem svima koji su slušali naše apele! – rekao je načelnik PU međimurske Ivan Sokač.

Nijedan pacijent nije na respiratoru.

– Meni je žao da je iz jedne dobre ideje izašla jedna trakavica koja nije bila potrebna! – o propusnicama je komentirao župan Posavec. – Uspoređivali smo svoju situaciju s gradom Zagrebom te Istrom… Pripremili smo Sporazum i ponudili ga na potpisivanje, tri gradonačelnika su se usprotivila. Nakon toga jedinstvena zona nije bila moguća. Jedino što nam preostaje jest da se načelnici i gradonačelnici dogovore kakvu zonu žele. Dat ćemo potporu bilo kakvoj inicijativi. Županijski Stožer i dalje smatra da bi jedinstvena zona bila najbolje rješenje, budući da policija onda ne bi morala svoje vrijeme trošiti na kontrolu je li netko prešao granicu – zaključio je Posavec.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje