Povežite se s nama

Život i društvo

FOI jedini partner projekta digitalizacije i informatizacije škola teškog čak 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

TKO ZNA, ZNA

Preko 200 milijuna kuna težak je pilot projekt “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola” koji je potpisan u petak u prostorijama Hrvatske akademske istraživačke mreže – CARNet, a kojem je Fakultet organizacije iz informatike (FOI) iz Varaždina partner.

FOI je jedina visokoškolska institucija partner, a odabran je putem javnog poziva kao obrazovna institucija s ekspertizom u području informacijskih znanosti i e-učenja.

Učenici za europsko tržište rada

Za ovaj pilot projekt čak 85 % novca osigurava se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% predstavlja nacionalno sufinanciranje. Svrha projekta e-Škole je stvaranje digitalno zrelih škola, koje će razvijati digitalno kompetentne i istraživački usmjerene učenike, željne novih znanja i prilagođene zahtjevima modernog obrazovanja i europskog tržišta rada.

Potrebna je cjelovita informatizacija nastavnog i poslovnog procesa u školama

No, kako bi se to moglo ostvariti, potrebna je cjelovita informatizacija nastavnog i poslovnog procesa u školama i to kroz sljedeće aktivnosti: informatizacija poslovnih procesa u školama, sustavno uvođenje IKT-a u procese učenja i poučavanja, uključujući izradu digitalnih nastavnih sadržaja, metoda i alata, povezivanje škola na brzi i ultra-brzi Internet, izgradnja lokalnih žičnih i bežičnih mreža u školama te obrazovanje i podrška nastavnicima koji su ključni nosioci projekta. Provedba projekta planirana je u dvije glavne faze: pilot projekt u trajanju od 2015. do 2018. vrijednosti 40.000 eura koji obuhvaća oko 150 škola (7. i 8. razredi osnovnih škola i 1. i 2. razredi srednjih škola) te veliki projekt u trajanju od 2019. do 2011. godine vrijednosti 139.899.754 eura, kojim će se obuhvatiti 60 % ukupnog broja škola u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

PU varaždinska organizira javnu prodaju bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijska uprava varaždinska će u petak, 24. svibnja s početkom u 9 sati održati javnu prodaju bicikla.

Javna prodaja bicikla će se održati u dvorištu Policijske postaje Ludbreg, na adresi  Ludbreg, Koprivnička 15. Bicikli se mogu razgledati neposredno prije kupnje, a početne cijene biti će istaknute na mjestu prodaje.

Kupnja je po načelu „viđeno-kupljeno“ i  isključuje naknadne prigovore.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proglašena prirodna nepogodu zbog mraza za Općinu Bednja, šteta preko 1,6 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je u ponedjeljak 20. svibnja proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Općine Bednja.

 Mraz je velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima nanio u noćnim i jutarnjim satima 26. travnja 2024. godine.

 Prema zahtjevu Općine Bednja dostavljenom Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta, štete na poljoprivrednim kulturama, prvenstveno na vinogradima, povrtnim i voćarskim kulturama su od 30 do 80 posto.

 Prva procjena ukupne štete zbog mraza iznosi 1.600.000 eura. 

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

 Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje