Povežite se s nama

U fokusu

Apel četvorice župana prema Vladi i ministrici Divjak: “Povucite odluku o početku nastave!”

Objavljeno:

- dana

Četvorica župana sjeverozapadnih županija okupili su se danas, 7. svibnja, u atriju Županijske palače kako bi Vladi RH, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te ministrici Blaženki Divjak poslali poruku da povuku odluku o početku održavanja nastave 11. svibnja.

Župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, župana Međimurske županije Matiju Posavca te župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa ugostio je varaždinski župan Radimir Čačić, koji je izvijestio i to da je s iznesenim odlukama složni i peti župan, Darko Koren iz Koprivničko-križevačke županije.

– Tema oko koje govorimo je povratak nižih razreda na nastavu 11. svibnja. Naravno da je to nešto što interesira samo u ovoj županiji 10.000 roditelja i 5.000 đaka. Na žalost, moja stav je takav da ponovo svjedočimo jednom potpunom neslaganju naše Vlade, svjedočimo ponovljenom, jer od početka mandata je tako, ponovo potvrđujemo da je ovoj krizi, zdravstvenoj, prethodila jedna jednako trajna i štetna kriza oko štrajka, a ni tada ni sada ministrica Divjak nije ni na kakav način dorasla zadatku. Moj osobni dojam je da bi ona sve radila, samo ne svoj posao. Bila bi ministrica, ako bi to bilo bez donošenja odluka, naročito ne odluka za koje bi trebalo preuzeti neku odgovornost. Prebacivanje odgovornosti na učenike i njihove roditelje je u krajnju ruku neodgovorno – istaknuo je župan Čačić.

Čak 99 posto roditelja neće slati djecu u školu!

Iznio je i podatke ankete provedene među roditeljima iz Varaždinske županije, koji govore da 99 posto roditelja ne žele slati svoju djecu u škole! Shodno tome, djecu u školu poslat će samo 1,16 posto.

– Izjava da je to „ono što želi Ministarstvo je pomoć roditeljima“ jest neozbiljna i neodgovorna i sa stajalište ukupne štete, stvara se nesigurnost i dodatna šteta dizanja cijeloga sustava zbog jednog postotka učenika; stvara se potpuni nered u sustav nastave. Sve je skupa na razini farse. Prvi puta kada sam čuo da je objavljeno da će se na takav način odlučivati o nastavi, mislio sam da se ministrica samo šali. A nije tako. No, i dalje mislimo sa se ministrica samo šalila i očekujem od Vlade da tu šalu prekine i da tu nesigurnost i nered u sustavu obrazovanja raščisti. Jer, jasno je da je ova školska godina će završiti na način da se djeca neće vratiti u škole – poručio je Radimir Čačić.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs naveo je da je ova školska godina obilježena problemima, štrajkom pa i pandemijom koronavirusa.

– Poanta svega je da naši školarci nisu išli u školu gotovo šest mjeseci. Ova nova mjera vraćanja u škole nije naišla na odobravanje od roditelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ono što sad znamo, u 15 škola neće krenuti niti jedan učenik, a u preostalih šest škola jedan učenik naviše. Po nama, trebalo bi nastavnu godinu završiti u postojećem obliku, na daljinu, te omogućiti djeci da krenu u novu školsku godinu na normalan način – objasnio je župan Bajs, nakon kojega je za govornicu stao međimurski župan Matija Posavec.

Kopiranje danskog modela

Izjavio je da su učitelji, tehničko osoblje, stručno osoblje i suradnici u obrazovnom sustavu u Međimurskoj županiji pripremili sve kako bi se škole mogle otvoriti, sukladno svim dobivenim uputama.

– No, naši roditelji upozoravaju i na svrsihovitost, nedosljednosti i nelogičnost pojedinih mjera, pa tako i temeljem upitnika i ono što su govorili kolege župani, izvješćujem da je u Međimurskoj županiji, od 4687 učenika, njih 178-ero prihvatilo da u ponedjeljak krene u nastavu, što je svega 3.8 posto. Moramo voditi računa i o ustavnim i zakonskim kategorijama koje propisuju osnovnoškolsko obrazovanje kao obavezno i kao temeljnu pretpostavku da se mora svim učenicima osigurati jednakost. A ti kriteriji itekako nisu zadovoljeni. Imali smo priliku čuti da svi da je to jedan prepisani model koji ima Danska, međutim, uvijek kada se kopiraju neki modeli, oni moraju biti kompatibilni s hrvatskim obrazovnim sustavom i sa svim pretpostavkama koje mora zadovoljiti. Ovdje govorimo i o prijevozu učenika i svim onim pedagoškim uvjetima koji također moraju biti kompatibilni, a nisu. Prema tome, jedinstvenog smo stava, a vjerujem da i većina Hrvatske, da imate od 0.7 do recimo 3.8 posto učenika koji žele ići u škole, da se odluka Vlade mora promijeniti – naveo je župan Posavec.

Što se tiče predškolskih ustanova, nadalje Posavec navodi da će u Međimurju svega 20 posto djece ići u vrtiće od ponedjeljka.

– Definitivno pozivamo da se krene u promjenu ove odluke, s time da moram reći i kad škole nije bilo, kad su vrata bila zatvorena, mnogi naši ljudi koji se bave poljoprivredom su imali poljoprivrednu sjetvu. I njih nitko nije pitao što će s djecom, ako govorimo da je to mjera za spas gospodarstva. Tri školska sata, odnosno dva i pol sunčana sata ne olakšava roditeljima ništa, stoga se nadamo da će odluka biti drukčija – zaključuje međimurski župan.

“Silovanje sustava”

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar također je ovim putem apelirao na Vladu, Ministarstvo i ministricu da povuku odluku o odlasku djece u školu od ponedjeljka.

– Mogu shvatiti da je ta odluka rađena u dobroj vjeri, no odaziv roditelja, koji donose odluku, te nastavnika unutar škola je takav da treba priznati „pogriješili smo“ i poništiti tu odluku. U Krapinsko-zagorskoj županiji od 33 škole, na 4075 učenika, 30 učenika bi trebalo ići u školu, što je 0.72 posto. Zamislite, u tri škole bi trebao ići jedan učenik, u dvije škole dva učenika, tri u koje dva učenika…Može li se stvarno organizirati nastava za jednog učenika u školi, „dignuti“ nastavnika, tetu kuharicu i čistačicu, organizirati prijevoz za to dijete? Koliko ćemo potrošiti resursa da bismo organizirali nastavu od dva i pol sata za jedno dijete? – pita se župan Kolar i dodaje:

– Online nastava je, objektivno, postigla i bolje rezultate od očekivanoga, i djeca su se na to privikla. S obzirom na koronavirus, imamo svi sve bolje epidemiološke rezultate od okolnih zemalja, ali nikada ne znamo kada se taj virus može ponovo aktivirati. S obzirom na to da ne postoje garancije za to, i na odaziv roditelja, ali i stav struke, najmanje što očekujemo je da Vlada i ministarstvo povuku tu odluku. Sve ostalo bi bilo silovanje sustava koje nikome ne bi donijelo ništa dobro, pogotovo ne djeci. Ako će se inzistirati na tome, mi ćemo kao osnivači napraviti apsolutno sve da se djeca osjećaju ugodno. No, ovo stvarno nema smisla i kako kaže Gibonni „najteže je reći oprosti“, a očigledno je još teže reći „pogriješili smo“. Ne moraju reći da su pogriješili, ali neka povuku ovu odluku – zaključuje Kolar.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje