Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu razbijen spomenik bardu hrvatske rock kritike Darku Glavanu

Objavljeno:

- dana

Barbarski čin

Mali spomenik na mjestu pogibije jednog od najvećih rock kritičara Hrvatske, Darka Glavana, je uništen. Crna mramorna ploča s Glavanovim imenom  i datumom pogibije na varaždinskoj Zagrebačkoj ulici je razbijena na nekoliko komada.

Darko Glavan poginuo je 13. srpnja na neosvijetljenom dijelu Zagrebačke, između Varaždina i Turčina. Tu se našao kad je, pretpostavlja se, izgubio orijentaciju odlazeći sa koncerta Carlosa Santane na Varteksovom stadionu. Oko 1,5 kilometara od stadiona, na njega je naletio automobil i Darko Glavan je na mjestu nesreće preminuo.

Ne tom je mjestu, pola metra od ceste bila postavljena spomen ploča. Oko nje su ostaci izgorjelih svijeća, a tu i tamo bi netko donio i cvijeće. Ta je ploča danas razbijena.

 

Tragedija

Smrt Darko Glavana u 58. godini života ražalostila je mnoge. Njegovi kolege su ga opisivali kao čovjeka  koji  je oko sebe okupljao mnogo prijatelja, jedinstvenog po tome što je povezao pop kulturu i rock glazbu, strip i likovnost.

Darko Glavan rođen je 29. lipnja u Rijeci. Diplomirao je na Odsjeku umjetnosti i komparativne književnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, gdje je kratko vrijeme i predavao na Odsjeku muzeologije.

Od 1978.  godine s kraćim prekidom radi kao kustos u Muzeju Mimara i kasnije kao voditelj odnosa s javnošću. Autor je desetak međunarodnih i stotinjak nacionalnih izložbi s područja slikarstva, stripa, fotografije i grafičkog dizajna. Njegov interes na području likovne umjetnosti bili su novi mediji i masovna kultura, osobito strip, plakat i dizajn.

Objavio je monografiju o Antunu Motiki i o Galeriji Studentskog centra u Zagrebu. Objavio je niz likovnih kritika o djelima suvremenih likovnih umjetnika, a bio je i  predsjednik hrvatske sekcije AICA-e, Međunarodne udruge likovnih kritičara.

Šarmer

Kao glazbeni kritičar pojavio se još kao student u jesen 1969. godine s prvim tekstovima u kultnom zagrebačkom glazbenom časopisu Pop Express. Danas ga nazivaju utemeljiteljem hrvatskog rock spisateljstva, a Siniša Škarica ga je na velikom ispraćaju nazvao ocem domaće pop kulture.

Darko Glavan je objavio nekoliko knjiga.  Prva od njih je „Punk“, suautor je biografija Bijelog dugmeta, Rolling Stonesai Prljavog Kazališta.

Godinu dana nakon njegovi smrti, prijatelji i Kolege Darka Glavana su priredili izložbu „Darko Glavan – na svojoj strani“. Izložba je govorila o četiri desetljeća u kojima je upravo Glavan, kako je pisano uoči izložbe, radio na dokidanju granica između elitne i pop kulture.

Iza Glavana je ostao impozantan opus od tisuću tekstova vezanih uz glazbu, nekoliko stotina o stripu, a za više od stotinu izložbi je napisao predgovore.

Zoran Predin, njegov jako dobar prijatelj, s kojim se družio neposredno prije pogibije, je, smatra se, najbolje u jednoj rečenici opisao Darka Glavana. – Bio je vrlo inteligentan i radoznao čovjek, koji je znao argumentirati, šarmirati, a pritom nije bio uvredljiv.  

Zbog svega toga je na mjestu pogibije postavljena spomen ploča, koju je netko iz nekog samo njemu znanog razloga – razbio.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje