Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Kelava i Marin Kišić ne mogu bez računala: traju praznici, no rješavaju zadatke!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski genijalci

Na Državnom prvenstvu iz informatike vodeća mjesta već tradicionalno osvajaju učenici zagrebačke Prirodoslovno-matematičke gimnazije (MIOC).

No ove su godine na Infokupu u skupini učenika trećih razreda srednje škole čak dva prva mjesta osvojili učenici varaždinske Prve gimnazije: Josip Kelava i Marin Kišić. Da stvar bude zanimljivija, obojica idu u isti razred.

Na Olimpijadu

Josip je pod mentorstvom profesora Vladimira Mikaca uvjerljivo pobijedio u kategoriji “algoritmi” za učenike trećih razreda srednjih škola, dok je Marin zauzeo drugo mjesto. Nakon toga obojica su bila pozvana na izborne pripreme za Informatičku olimpijadu. Marin je svojim rezultatom izborio ulazak u četveročlanu reprezentaciju Hrvatske, dok je Josip završio na 5. mjestu kao prva rezerva. 

S obzirom na to da jedan od reprezentativaca nije mogao sudjelovati u natjecanju, Josip ga je zamijenio, tako da su obojica varaždinskih gimnazijalaca sudjelovala na 23. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), koja se održavala od 18. do 23. srpnja u Rumunjskoj, u gradu Piatra Neamt. Iako nisu osvojili medalje, putovanje u Rumunjsku i druženje s pedesetak mladih iz Europe za njih je bilo nezaboravno iskustvo. Za Josipa sad konačno počinje ljetni odmor, a za Marina i dalje traju pripreme, jer sredinom kolovoza putuje u ruski grad Kazan, gdje će od 12. do 19. kolovoza sudjelovati na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI).

Svakodnevno dobiva zadatke i predavanja preko interneta, a prije toga su obojica sudjelovala na kampu Hrvatskog saveza informatičara na Krku.
– Kamp je spoj učenja i druženja. Pripreme vodi Hrvatski savez informatičara, išli smo i na predavanja u Zagreb, mi smo jedini reprezentativci izvan Zagreba. Na predavanja dolaze bivši natjecatelji koji su sve to prošli, pa nam drže predavanja i objašnjavaju zadatke – opisali su kako će im izgledati ovo radno ljeto. Kad je riječ o natjecanjima, obojica već imaju dosta “utakmica u nogama” jer od nižih razreda odlaze na prvenstva iz matematike, informatike, fizike, kemije i logike, na kojima osvajaju vodeća mjesta.

– Tata me još prije osnovne škole učio matematiku. Mislim da je to ključno, ako se nešto na početku nauči, onda je poslije puno lakše – govori nam Josip kako je počela njegova ljubav prema brojkama. U slobodno vrijeme rado igra šah i računalne igrice, a u budućnosti se planira baviti programiranjem.
Iako su mu igrice hobi, objašnjava nam kako su za njihovo programiranje potrebni puno jači alati od onih koji su mu trenutačno na raspolaganju. Nakon Gimnazije planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Što se tiče informatike, puno su bitniji algoritmi, možda me i ne zanimaju toliko, ali su puno korisniji – kaže Josip.

Čarobne brojke

Njegov kolega iz školskih klupa Marin Kišić živi u Svetom Đurđu kod Ludbrega i matematičkim je zagonetkama također opčinjen od malih nogu.
– Zanimaju me algoritmi kao način razmišljanja i općenito rješavanje kompleksnih problema. Volim rješavati takve zagonetke – kazuje Marin, koji ipak svoje slobodno vrijeme ne provodi samo za računalom, nego voli i sport. U osnovnoj je školi trenirao rukomet. Kao državni prvaci, nakon mature imaju izravan upis na fakultet, no Marin ima ambicioznije planove, pa će svoju šansu pokušati pronaći izvan granica Hrvatske. Njegov je prvi izbor, ni manje ni više, nego Cambridge u Engleskoj, a ako ne uspijem upisat će zagrebački FER.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje