Povežite se s nama

Međimurje

Aktivisti i udruge zadovoljni: Europski zeleni plan predstavlja zaokret odnosa čovjeka prema prirodi

Objavljeno:

- dana

Izbijanjem pandemije koronavirusa i svi problemi koji su proizašli iz mjera za njezino suzbijanje, jasno su ukazali na neodgovoran odnos ljudi prema prirodi. Upravo stoga su brojne okolišne udruge i aktivisti pohvalili plan Europske komisije za paket mjera vezanih uz održive politike za bioraznolikost, hranu i poljoprivredu tijekom sljedećih 10 godina, koji je objavljen 20. svibnja.

Dvije strategije, „Od polja do stola“ i „Bioraznolikost do 2030.“, predlažu čitav set neophodnih ciljeva koji su se odavno trebali ispuniti vezano uz zaštićena područja, obnovu prirode, organsku poljoprivredu i smanjenje uporabe pesticida u poljoprivredi.

Preuzimanje obveze Europske komisije da 2021. predstavi obvezujuće ciljeve obnove prirode, jedno je od glavnih postignuća Strategije o bioraznolikosti jer je jasno da ciljevi obnove na dobrovoljnoj osnovi iz aktualne strategije nisu ispunjeni. Obnavljanjem ekosustava na kopnu i u moru neće se samo pridonijeti rješavanju krize u vezi s bioraznolikošću, već je to nužno za ublažavanje posljedica klimatske krize.

Strategije “Od polja do stola” i “Bioraznolikost do 2030.”

– Europska komisija je predlaganjem niza mjera pokazala spremnost u zaokretu odnosa prema prirodi. No, to se mora dodatno ojačati paketom mjera zelenog oporavka već ovih dana. Tražimo da se 50 posto mjera namijeni za klimu i okoliš da bi se izgradila jača i otpornija gospodarstva, ali i društva u cjelini – rekla je Ester Asin, direktorica WWF-ova ureda za europske politike.

U strategiji „Od polja do stola“ organizacija WWF pozdravlja prijedlog novih propisa do 2021. godine kojima bi se spriječilo plasiranje neodrživih proizvoda, povezanih s nekontroliranim krčenjem šuma, na tržište Europske unije.

– Nažalost, ta strategija ne obuhvaća prenamjenu drugih ekosustava u svrhu intenzivne poljoprivrede, koja je jedan od glavnih uzroka gubitka prirodnih ekosustava i bioraznolikosti. Stoga organizacije civilnog društva, među kojima je i WWF, kao i zastupnici Europskog parlamenta, traže puno veći angažman Europske komisije – ističu iz WWF-a.

Strategije „Od polja do stola“ i „Bioraznolikost do 2030.“ ukazuju na predanost rješavanju ključnih uzroka gubitka bioraznolikosti i postavljanju onog što bi trebalo postati „novo normalno“.

Budući da rješavanje ekološke krize traži sveobuhvatni pristup koji uključuje sve sektore, u WWF-u izražavaju zabrinutost jer je Europska komisija, unatoč pozitivnim zaključcima dvogodišnje procjene, nije uspjela sačuvati Okvirnu direktivu o vodama od potencijalnih izmjena i usmjeriti države članice na dosljednu provedbu.

– Usvajanjem strategija Komisija je pokazala sposobnost vodstva, no sada je red na državama članicama da podupru strategije kroz aktivne mjere provedbe. Time bi Europski zeleni plan doista zaživio i omogućio kvalitetniji život građankama i građanima. Hrvatska bi zasigurno mogla učiniti puno više po tom pitanju i biti primjer kako drugim zemljama članicama tako i zemljama regije – zaključila je Andrea Solić, voditeljica programa divljih vrsta u WWF Adriji.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje