Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždin dobiva računalnu opremu za digitalizaciju građevinskih dozvola

Objavljeno:

- dana

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas su u Varaždinu popisali sporazume o suradnji kojima se Gradu Varaždinu dodjeljuje računalna oprema te se osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju akata za gradnju.

Gradu Varaždinu ovim se sporazumima dodjeljuje oprema u vrijednosti većoj od 120.000 kuna, dok ukupan iznos vrijednosti opreme dodijeljen Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu zajedno prelazi preko 500.000 kuna.

Kad tome pribrojimo iznose za Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, odnosno gradove Krapinu i Čakovec, dolazimo do ulaganja od novih gotovo 1,3 milijuna kuna za sjever Hrvatske, a ovog puta za provedbu digitalizacije. Nakon Grada Varaždina ministar Štromar će potpisati i ostale sporazume. Procijenjena ukupna vrijednost digitalizacije akata i kupnje računalne opreme za 54 jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave na području cijele Hrvatske iznosi preko 70 milijuna kuna.

Riječ je o Sporazumu o osiguranju uvjeta rada na realizaciji zaključenog ugovora po provedenom otvorenom postupku javne nabave „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ te Sporazumu o dodjeli računala i računalne opreme koju će koristiti službenici upravnih odjela nakon zaključenog ugovora po provedenom otvorenom postupku javne nabave robe „Nabava opreme (e-Inspekcija, e-Investicije, e-Nekretnine, e-Dozvola)“.

Potpisivanju su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Meštrić, vijećnik Županijske skupštine Varaždinske županije Zvonko Vugrinec, v.d. ravnatelja u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Alen Grabar, savjetnica ministra Amalija Šašek i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Varaždina Damir Mikulić.

Potpisivanjem ovih sporazuma Grad Varaždin će u naredne dvije godine biti uključen u projekt digitalizacije postojećih akata za gradnju – građevinskih dozvola, izdavanih s područja grada Varaždina koje Grad čuva u svojim arhivama od 1968. godine do danas. Građevinske dozvole, bez obzira na starost, su trajni dokumenti od velike važnosti te njihovom digitalizacijom i pohranjivanjem u digitalni podmodul Informacijskog sustava prostornog uređenja i gradnje (ISPU) naziva e-Arhiva, postaju javno dostupne građanima. U sklopu projekta digitalizacije akata predviđena je i donacija informatičke opreme Gradu Varaždinu koja će biti potrebna za provođenje samog projekta.

– Ovim će svi dokumenti koji su izdani od 1968. godine biti dostupni online. Sve arhive pretvorit ćemo u digitalnu informaciju, bit će na jednom mjestu, u jednom sustavu. Svi koji se bave građevinom, rade na projektima, a i sami građani, moći će naći svoju dozvolu u digitalnom obliku te više neće morati od šaltera do šaltera u potragu za tim dokumentima. Cijeli projekt vrijedan je 131 milijun kuna, a bit će realiziran u roku od dvije godine. Sjever Hrvatske je prvi u ovom pilot projektu nakon čega ćemo ga provesti u cijeloj Republici Hrvatskoj – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Gradonačelnik Ivan Čehok ponosan je što je Grad Varaždin jedan od najbržih gradova u regiji po izdavanju građevinskih dozvola, a ističe kako će ovaj projekt još više doprinijeti učinkovitosti u radu: „Mi smo po službenim dokumentima i analizama Europske komisije proglašeni gradom koji najbrže izdaje dozvole i dobitnici smo priznanja Doing business, i ne samo da najbrže izdajemo dozvole nego smo i business friendly grad. U gradu Varaždinu možete vrlo brzo, kad je riječ o investiciji, zadovoljiti sve administrativne procedure. Ovo je sigurno jedan dobar pomak i kad je riječ o svim onim dokumentima koje morate prethodno za to imati. Mi već sad izdajemo dozvole i imamo dokumente u digitalnom obliku, ali ovu arhivu nismo imali. Dakle, s ovih 120 tisuća kuna nabavke opreme mi ćemo biti spremni da kroz godinu, godinu i pol dana, možemo svim našim građanima omogućiti da bilo gdje u svijetu, u bilo kojem trenutku, mogu na svom računalu vidjeti sve dozvole. To je jako važno i mislim da će to još bitno pridonijeti bržem i učinkovitijem radu gradske uprave.“

Provođenjem digitalizacije i dostupnošću digitalnih akata olakšat će se investitorima i projektantima pripremanje dokumentacije za ishođenje građevinskih dozvola te će se, uz već postojeći sustav eDozvole, dodatno unaprijediti i ubrzati administrativni procesi koji se tiču ishođenja građevnih dozvola.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje