Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Ribolov: održano 2. kolo Feeder lige te 3. kolo lige Mastera i Veterana

Objavljeno:

- dana

U subotu, 8. kolovoza, kao organizator Međimurski ribolovni savez organizirao je ekipno natjecanje u lovu ribe udicom na hranilicu, Feeder natjecanje, 2. kolo.

Prema starom dobrom običaju kada se natjecanje odvija na ribnjaku Selnica domaćin je „SRD MURA” Mursko Središće, a okupljanje uz pridržavanje svih epidemioloških mjera odvija se na ribnjaku Zalešće.

Rezultati EKIPNO: 1. TSH MATCHFISHING Čakovec, 2. KLEN Sv. Marija, 3. KLEN II Sv. Marija.

Rezultati pojedinačno

Sektor A: 1. Antonio Horvatić TSH MF. Čakovec, 2. Luka Pozderec KLEN Sv. Marija, 3. Luka Florijanić SMUĐ Draškovec

Sektor B: 1. Marko Seličanec SOM Kotoriba, 2. Tomislav Klarić KLEN II Sv. Marija, 3. Ivan Rožman ČIKOV Sv. Martin na Muri

Sektor C: 1. Mihael Pongrac KLEN Sv. Marija, 2. Dinko Vidović LINJAK Palovec, 3. Davor Kolmanić TSH MF. Čakovec

Masteri & Veterani

U nedjelju, 9. kolovoza, održalo se natjecanje Mastera i Veterana, a domaćin natjecanja bio je “Klen” iz Svete Marije.

SRD “Klen” iz Svete Marije počeo je s radom 19. veljače 1977. godine. U ono doba to je bilo 11. osnovano društvo u ondašnjoj Zajednici sportsko ribolovnih društava općine Čakovec, a putem Zajednice je primljeno i u Hrvatski ribolovni savez. Iste godine broji 106 članova. Paralelno s osnivanjem Društva u ondašnjoj Mariji na Muri (kako se nekad zvala Sveta Marija) javlja se interes njezinih članova za ribolovnim natjecanjima.

Prva natjecanja odvijala su se na Dravskom rukavcu zvanom Krči i Tihom jarku, a kasnije na Šodergrabi kod Melina te Melinskom rukavcu. Krajem 1984. i početkom 1985. godine počinje se graditi Hidroelektrana Dubrava, pri čemu su nažalost spomenute vode izgubile svoj oblik i funkciju. Nova natjecateljska voda postaje Kanal: 2014. na Kanalu se održalo 61. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak. Izgradnjom kanala nastala je i jedna salmonoidna voda, drenažni jarak, a on se poribljava pastrvama te se na njemu održavaju natjecanja u lovu pastrve. Aktivnim zalaganjem svih članova društva u šumi Žirovnjak 1986/87. godinu počinje izgradnja Ribičkoga doma.

Svake nadolazeće godine Dom se nadograđuje i danas je skoro u savršenom stanju na čast i diku svih članova Društva. Osim za okupljanje ribolovaca, Dom služi za razne manifestacije (npr. “Ljeto ribe uz Dravu”). Ekipe “Klena” nastupaju u 1. Hrvatskoj ligi, a i u ostalim „nižim“ ligama ih ima barem jedna ekipa, ako ne i više. Posebno s ponosom ističu ženske ekipe te ekipe mladeži koje iz godine u godinu ostvaruju zavidne rezultate.

Jedan od najvećih uspjeha natjecateljskog ribolova SRD-a “Klen” je nastupanje na Svjetskom klupskom prvenstvu ekipe seniora 2019. godine, a nastupali su Dragutin Peter, Dominik Peter, Igor Mihalac, Darko Kolarić, Tomislav Klarić i Mihael Pongrac pod vodstvom trenera Stjepana Pongraca. Sva ta natjecanja što pojedinačna što ekipna nezamisliva su bez bezgranične potpore pojedinaca i cijelih obitelji: Kedmenec, Peter, Pongrac, Orehovec, Slaviček, Komorski…

Rezultati MASTERA

Sektor A: 1. Damir Horvat OSTRIŽ Novakovec, 2. Mladen Škoda ŽUŽIČKA Kotoriba, 3. Drago Filipašić SOM Kotoriba

Pobjednici Master sektora A

Sektor B: 1. Mensur Rošić MURA M. Središće, 2. Nenad Nađ LINJAK Palovec, 3. Zlatko Katančić RIBICA Turčišće

Pobjednici Master sektora B

Rezultati VETERANA

Sektor A: 1. Željko Dolenec SOM Kotoriba, 2. Ivan Zadravec VERK Križovec, 3. Tihomir Hunjak TSH Čakovec

Pobjednici Veterana sektor A

Sektor B: 1. Vladimir Zelić LINJAK Palovec, 2. Mladen Kovač GLAVATICA Prelog, 3. Antun Kedmenec KLEN Sv. Marija

Pobjednici Veterana sektor B

Međimurje

Lidija Miše-Jalšovec predložena za novu direktoricu ČAKOM-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obzirom na istek mandata Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o. Ivana Perhoča, bacc.ing.el. Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je objavio natječaj za izbor nove Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o.

– Kako po provedenom prvo objavljenom natječaju nije odabran ni jedan kandidat, natječaj je ponovljen. Po ponovljenom natječaju pristiglo je jedanaest prijava, od kojih su pet prijava bile pravovaljane. Sa svim kandidatima koji su poslali pravovaljane prijave, članovi Nadzornog odbora su obavili razgovor. Nakon obavljenih razgovora i proučene pristigle dokumentacije pravovaljanih prijava kandidata, Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je jednoglasno donio odluku te predlaže Skupštini Društva GKP ČAKOM d.o.o. da za novu Upravu Direktora imenuje gđu. Lidiju Miše-Jalšovec, dipl.oec. iz Čakovca – stoji u priopćenju ČAKOM-a.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvodnevno hodočasničko proštenje Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Župa Sveti Juraj na Bregu

Kroz dva je dana u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, u župi Sveti Juraj na Bregu održano jesensko hodočasničko proštenje Imena Marijina.

Proštenje je započelo u subotu svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio vlč. Miro Denac, župnik župa Donji Mosti i Miholjanec, uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata: vlč. dr. sc. Kristijana Kuhara, vlč. Filipa Jakupca, vlč. Josipa Špoljarića, potom vlč. Nikole Markušića, župnika u Orehovici, vlč. Nikole Samodola, umirovljenog svećenika te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića. Euharistijskom je slavlju prethodila molitva krunice u crkvi, dok su istovremeno župljani i hodočasnici iz drugih župa imali prilike pristupiti sakramentu pomirenja.

Propovjednik je u svojoj homiliji razjasnio značenje vlastitog imena za svakog čovjeka, a onda i smisao štovanja Blažene Djevice Marije, na ovaj dan, kao jednog od dragulja u kruni Marijinih svetkovina i blagdana tijekom liturgijske godine. Posebno je istaknuo i pobrojio sve potrebe u kojima se čovjek obraća Blaženoj Djevici Mariji, tražeći zagovor kod Gospodina.

Primivši završni blagoslov, vjernici i svećenici, potaknuti riječima propovjednika, ispunjenih srca, pjevajući marijanske pjesme, pošli su u procesiji oko glavnog oltara posvećenog Majci Božjoj Lauretanskoj, iskazati štovanje i čašćenje čudotvornoj slici.

Proštenje se nastavilo večernjim koncertom u župnoj crkvi. Na programu su bile duhovne skladbe, izvedene od strane svih sekcija Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Ovaj događaj, održan u čast Presvete Djevice Marije Lauretanske, bio je istinski glazbeni doživljaj, prožet duhovnim i svjetovnim skladbama koje su podigle srca i umove prisutnih.

Tijekom koncerta sve prisutne goste i izvođače srdačno je pozdravila predsjednica Pjevačkog zbora, Marta Lončar-Vinković, zahvalivši voditeljima sekcija, kao i svim pjevačima, za uloženi trud, na redovitom dolasku na probe, te na pripremi ovog koncerta u proteklih nekoliko dana.

Drugi dan proštenja Imena Marijina nastavljen je u nedjelju, 15. rujna, jutarnjom svetom misom koju je u 7 sati predvodio domaći župnik vlč. Danijel Bistrović, a u 9 sati misu na slovenskom jeziku vlč. Franc Režonja iz Razkrižja. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz suslavlje domaćega župnika, umirovljenih svećenika preč. Ivana Kozjaka, dugogodišnjeg župnika Župe Sv. Juraja na Bregu, vlč. Josipa Horvata ml. i preč. Nikole Samodola te nekoliko svećenika Štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom i biskupovim tajnikom Mišelom Kovačevićem.

Misnom su slavlju, uz lijepi broj domaćih župljana, nazočili i Marijini štovatelji i hodočasnici iz susjednih župa, među kojima su pješaci iz Selnice i njihov župnik vlč. Mario Križanac.

Budući da je započela nova školska i vjeronaučna godina, na euharistiji se molilo za učenike i njihove roditelje te učitelje i vjeroučitelje. U ovoj misi zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine biskup je u homiliji poželio svima obilje jakosti i snage Duha Svetoga u učenju i radu dotaknuvši se najviše Blažene Djevice Marije i marijanskih blagdana. Marija je početak boljeg svijeta i u svojoj životnoj školi može nas mnogo naučiti. U svom je životu bila poslušna službenica Gospodnja i prihvatila je Božji poziv da postane majka Isusa Krista s kojim je mnogo toga prošla, ali sve bi događaje pohranjivala u svome srcu. Zato se svi mi, koji pripadamo Isusu i Mariji, uzdamo da ćemo biti obasjani svjetlom koje dolazi već iz samoga spomena Marijina imena. Prema riječima predvoditelja euharistije, Marijinim svjetlom svi smo obasjani pošto smo spašeni i otkupljeni Kristovim rođenjem. Vjerujemo da ćemo upravo Marijinim zagovorom to svjetlo svi osjetiti radeći na sebi u svim svojim izazovima, kazao je mons. Radoš u homiliji.

Na kraju proslave proštenja župnik Bistrović zahvalio Bogu, Majci Božjoj Lauretanskoj i svima koji su na bilo koji način pomogli da bi i ovogodišnje proštenje bilo svečano i dostojanstveno proslavljeno, a nakon završnog blagoslova uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje