Povežite se s nama

Život i društvo

Na sastanku županijskog Savjeta mladih i Grada Varaždina razgovarali o pomoći mladima u koronakrizi

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 30. rujna, održan je sastanak Savjeta mladih Varaždinske županije i Grada Varaždina na temu „Politika za pomoć mladima u vrijeme koronakrize“.

Na sastanku je ispred Grada Varaždina sudjelovala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, a ispred županijskog Savjeta mladih predsjednik Lovro Lukavečki, potpredsjednik Fran Ježić te članovi Mihael Slunjski i Dora Kermek.

Podsjećamo, Savjet mladih Varaždinske županije odmah je po izbijanju krize uzrokovane koronavirusom predložio konkretne mjere za pomoć mladima te je inicirao brojne tribine i panel rasprave na tu temu.

Nastavak dosadašnjih aktivnosti jest današnji sastanak na kojem su prezentirani konkretni prijedlozi poput sufinanciranja privatnog smještaja ili smještaja u studentskim domovima za one studente koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj nastalom krizom.

Jedna od tema također je bila pomoć mladima u sektoru poduzetništva kroz program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a i dodjele bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unaprjeđenja i razvoja turizma s fokusom na mlade u turizmu.

– Današnji sastanak samo je nastavak naših aktivnosti usmjerenih na mlade koji su pogođeni novonastalom situacijom. Određeni gradovi i općine već su pokrenuli određene mjere, no naša želja je da praksa na području Varaždinske županije bude što više ujednačena. Upravo zato ćemo nastojati komunicirati sa što više jedinica lokalne samouprave jer mladi ne smiju biti marginalizirani u ovoj situaciji – istaknuo je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica pohvalila je inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije.

– Grad Varaždin uskoro raspisuje natječaj za stipendije za studente i za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola, kao i za prijevoz. U proračunu je za stipendije rezervirano 2.000.000 kuna godišnje te dodatnih 700.000 za prijevoz. Za studente koji trebaju dodatnu pomoć, Grad Varaždin pomaže putem Zaklade solidarnosti. Poduzetnički fond vrijedan 2.500.000 kuna ove i jednako toliko druge godine je dodatna pomoć privatnom sektoru, uz mjeru od 1000 kuna koju smo raspisali odmah po zabrani djelovanja pojedinih djelatnosti, kao i niz drugih mjera poput besplatnih terasa, subvencioniranje poreza na potrošnju te komunalnih naknada – istaknula je tom prilikom Malenica.

Savjet mladih Varaždinske županije u narednom razdoblju nastojat će komunicirati preporuke za mlade sa što više jedinica lokalne samouprave te se očekuju dodatni sastanci.

Život i društvo

U Novom Marofu Udruga Ana organizirala radionicu “Naše drvo mašte”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu održana je odlična Radionica za djecu u organizaciji “Ana – udruga za pomoć djeci i obiteljima”, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa.

Radionica je održana pod nazivom “Naše drvo mašte”.

– U Novom Marofu je provedena još jedna u nizu radionica za djecu koju u sklopu programa organizira Udruga Ana. U sklopu radionice provedena je aktivnost „Naše drvo mašte“. Zadatak djece sudionika je bio pronaći tri lista iz parka, koja su potom, koristeći se temperama, obojali u boje po želji. Nakon toga, od crteža smo sastavili drvo mašte te su djeca tako imala priliku slikovno prikazati što je zajednica i tko su članovi njihove zajednice. Tako je drvo prikazalo zajednicu u kojoj žive, uče i igraju se, a listovi koje su bojali su označavali njih i članove njihove zajednice. Nakon provedene radionice, uslijedile su igre na otvorenom poput lovice te plesa. Kao i dosada, atmosfera je bila vrlo ugodna i prijateljska te ispunjena dječjim smijehom i radošću. Prema osmijesima na dječjim licima, možemo zaključiti kako je i ova radionica bila vrlo uspješna – kazala je studentica Magdalena Mudri

– Jako sam sretna da je Grad Novi Marof prepoznao ovaj Program. Ovaj utorak bilo je prelijepo vrijeme, kao i svakog utorka, kao da se vrijeme razvedri kad započne naša radionica. Ovdje dolaze i djeca koja prvi puta u životu su došla u Novi Marof. Divno je vidjeti djecu kako su sretna i zadovoljna. Svaki utorak od 16 do 20 sati održava se susret djece u Novom Marofu. Djeci je prelijepo. Pozivam sve roditelje iz Novog Marofa da uključe svoju djecu. Ako želite danas dobro učiniti za svoje dijete, onda je to dovesti ga na naše radionice. To je ulaganje u dobru budućnost svih nas – rekla je Ana Duga, predsjednica Ana – udruga za pomoć djeci i obiteljima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kelemen svečano proslavilo 100. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kelemen osnovano je davne 1924. godine, a 100. obljetnicu osnutka i djelovanja svečano su obilježili u subotu u Društvenom domu u Kelemenu.

Danas društvo broji 50 članova i djeluje u sklopu Vatrogasne zajednice Općine Jalžabet, a pod vodstvom predsjednika Siniše Smrečaka i zapovjednika Darka Modrića.

– Kroz gotovo cijelo stoljeće postojanja, uz veliko zalaganje i nesebičan trud naših članova, te uz svu podršku naših dobročinitelja i lokalne zajednice, uspjeli smo značajno unaprijediti rad društva. Mnogi su članovi tijekom godina posvetili svoje slobodno vrijeme i trud kako bi osigurali da društvo raste i napreduje, ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti našeg kraja. S ponosom možemo reći da već sto godina djelujemo na području zaštite od požara, ali i pružanja pomoći u drugim hitnim situacijama, čineći našu zajednicu sigurnijim mjestom za život – istaknuli su čelni ljudi DVD-a.

Čestitke su uputili brojni uzvanici, pa tako i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.

– U Varaždinskoj županiji danas djeluje više od 9.000 vatrogasaca, od  kojih je više od 2.000 operativaca. Moderno su opremljeni, uvježbani i osposobljeni za svaku zadaću, za gašenje požara, ali i djelovanje u nizu kriznih situacija, od elementarnih nepogoda do prometnih i drugih nesreća. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kelemen ističu se svojom aktivnošću i djelovanjem te svesrdnim angažmanom, a posebno treba istaknuti njihovu predanost i požrtvovnost prilikom mnogih vatrogasnih intervencija. Čestitam 100. obljetnicu osnutka i djelovanja te vam želim uspješan rad i u desetljećima koja su pred nama – istaknuo je Križanić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje