Povežite se s nama

Nekategorizirano

FOTO Prekrasno oslikani zidovi s motivima prirode i Varaždina krase vrtić „Sv. Uršula“

Objavljeno:

- dana

Svatko bi poželio da njegov dom krase prekrasno oslikani zidovi kakvi odnedavno krase prostor Dječjeg vrtića Sv. Uršula u Uršulinskoj ulici u Varaždinu.

Na ideju oslikavanja zidova prije više od godinu dana došla je pokojna sestra Vesna Valek, bivša ravnateljica vrtića, i to nakon dugog razmišljanja što napraviti sa starim i vlažnim zidovima u prostoru dvorišta vrtića, ispričala je odgojiteljica sestra Katarina Visković.

Uređenje prostora krenulo je micanjem starog, već pomalo suhog drveta iz dvorišta tog vrtićkog objekta, što je još bolje otkrilo ne tako lijepe zidove. I tada se rodila misao o oživljavanju cijelog tog prostora, jer je ipak riječ o ustanovi u kojoj borave djeca.

– Nisam znala koga pitati za oslikavanje ni kako da zidovi izgledaju, samo smo htjeli da bude veselo. Tada je kolegica koja radi u jednoj skupini u vrtiću rekla da postoji jedna gospođa na fejsu koja lijepo oslikava prostore pa nam je dala njezin kontakt. Pozvali smo je, došla je i pogledala o čemu je riječ. Tada još uvijek nismo znali što želimo. Stoga je ona predložila motive: grad Varaždin, priroda i šarenilo. Kada je krenula s oslikavanjem, oduševili smo se, ispalo je prekrasno – s oduševljenjem priča sestra Katarina, zahvaljujući roditeljima polaznika vrtića na posudbi skele, kako bi se oslikali i teže dostupni vrhovi objekta.

Dio velikog zida posvećen je i temi četiri godišnja doba, a za realizaciju je zaslužna Anita Husnjak, koja je objasnila da je do suradnje došlo putem preporuke, nakon što su na Facebook stranici „Tvoja4zida“ uočeni njezini radovi.

– Ideja je došla sama po sebi, kada sam se našla u tom dvorištu odmah sam znala da moram iskombinirati prirodu i romantičan duh Varaždina. U pitanju je bilo 500 kvadratnih metara, a oslikala sam ih sama za manje od 12 dana. Oslikavanjem zidova profesionalno bavim se više od 12 godina, a iza mene je više od 1000 „sretno“ oslikanih zidova – navela je Anita Husnjak iz Lepoglave, koja je prva u Hrvatskoj otvorila obrt za ovaj posao iz snova.

Povratne reakcije su sjajne, dodaje sestra Katarina. – Kada je ona slikala, djeca su sjedila u dvorištu, gledala je kako radi i uživala. Roditelji su stvarno oduševljeni, i ja se osjećam prekrasno kad izađemo van, osjećaj je jako ugodan – zaključuje.

Prostor vrtića prije oslikavanja:

Kultura

Varaždin: iduće nedjelje održat će se 15. Festival duhovne glazbe “Hvalospjev ljubavi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 26. svibnja s početkom u 20 sati, na Franjevačkom trgu u Varaždinu (kod kipa Grgura Ninskog) održat će se jubilarni 15. po redu tradicionalni varaždinski Festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi“ 2024.

Festival je 2009. godine pokrenuo jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora moderne duhovne glazbe, samostalni umjetnik Antonio Tkalec, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, pod okriljem Glazbeno-scenske udruge Acordis.

Ideja pokretanja ovog Festivala bila je prije svega javno slaviti Gospodina pjesmom i molitvom te na taj način približiti moderni izričaj duhovne glazbe široj publici i potaknuti autore na stvaranje novih pjesama u kojima se slavi Nebeski otac, Isus Krist te Nebeska Majka Djevica Marija.

Kroz godine održavanja, Hvalospjev Ljubavi postao je nezaobilazna stanica za nastupe najpoznatijih imena hrvatske duhovne glazbene scene a Festival je iznjedrio preko sto dvadeset novih skladbi od kojih su neke danas veliki hitovi u duhovnoj glazbi.

Ove godine će na Festivalu nastupiti: Željka Marinović (Zagreb), vlč. Ljubo Vuković (Zagreb), Davor Terzić (Rovinj), fra Miroslav Petrac (Osijek), Slavko Nedić i grupa RiM (Zagreb), vlč. Janez Ferlež (Slovenija), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički), Josip Ćulumović (Zagreb), vlč Tihomir Kosec i TheBend (Ivanec), ŽVS Kaliope (Ivanec) te sam pokretač Festivala, Antonio Tkalec. Voditelj programa je poznati radijski voditelj Ivan Benc.

Organizatori svake godine pripremaju raznolik glazbeni stil kako bi u programu Festivala uvijek bilo „za svakoga ponešto“, pa su tako i za ovu godinu pripremili vrlo zanimljiv duhovno-glazbeni program koji će biti pomalo drugačiji i poseban.

U slučaju kiše, Festival će se održati u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja (crkva odmah do kipa Grgura Ninskog) a ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli.

Glavni pokrovitelji festivala su Grad Varaždin i Hrvatsko društvo skladatelja.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Na 21. Olimpijskom festivalu varaždinskih dječjih vrtića sudjelovat će 500 mališana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Varaždina, organizira 21. Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina. Cilj programa je promocija olimpizma, odgajanje djece putem sporta i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.

Manifestacija je to koja svake godine okuplja 500-tinjak varaždinskih predškolaca koji u olimpijskom tjednu pokazuju svoja znanja i vještine iz sporta i likovne umjetnosti, a koordinatorica projekta je Anica Sitar, voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV.

– Nikada nije prerano da se započne s usvajanjem zdravih navika i edukacijom o važnosti tjelesne aktivnosti. Studije pokazuju da većina djece predškolske dobi, koja se bave sportom i tjelesno su aktivna u djetinjstvu, sadrže te pozitivne zdravstvene navike i u odrasloj dobi. Sport također ima pozitivan utjecaj i na razvoj djetetove osobnosti, djeca koja se od rane dobi bave sportskom aktivnošću, već u toj dobi razvijaju radne navike i samodisciplinu. Bavljenjem sportom djeca se emocionalno razvijaju, što im olakšava i sam proces socijalizacije – rekla je Anica Sitar.

Na sastanku održanom povodom organizacije 21. OFDVGV svoje sudjelovanje potvrdili su dječji vrtići: DV Bajka, DV Čira-čara, DV Panda, DV Pinokio, DV Sveta Uršula, DV Zečić, DV Zeko, DV Varaždin – objekti Aleja, Biškupec, Dravska, Gortanova, Koprivnička, Kozarčeva, Kućan, Trakošćanska.

Kroz pet dana festivala, sudjelovat će 500 mališana u pratnji 150 odgojiteljica i odgojitelja.

Ovogodišnji olimpijski tjedan počinje u ponedjeljak, 20. svibnja, likovnom radionicom u 10 sati u Sportskoj dvorani u Graberju, nastavlja se biciklističkim poligonom, zatim slijede teniski višeboj i natjecanje u plivanju, a završava velikim finalom u petak, 24. svibnja, na Sportskom centru „Sloboda“ od 16 sati, gdje će se mališani iz 15 gradskih dječjih vrtića natjecati u malom nogometu i atletskim disciplinama: trčanje 50m, štafeta 4 x 25m, bacanje loptice, skok u dalj.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zahvaljuje svim ravnateljicama dječjih vrtića, odgajateljicama i odgojiteljima te partnerima: Gradski bazeni Varaždin, Postaja prometne policije Varaždin, Hrvatski autoklub Varaždin, Teniski klub Varteks, Nogometni klub Varaždin, Županijski zbor nogometnih sudaca Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje